sebolvcf 10.05.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Witam. Potrzebuję porady w kwestii położenia podłogi w swoim mieszkaniu. Jest to mieszkanie w starym budownictwie. Z tego co mi wiadomo podłogi są jest z jakiejś płyty - ogółem są krzywe i zniekształcone. Pod posadzką, do dość sporej głębokości znajduje się podobno masa piasku, żwiru - po prostu wszelakiego syfu. Budowlaniec zajmujący się remontem mówi, że pod podłogą są solidne belki w bardzo dobrym stanie (legary?). Ponadto w piwnicy na stropie są łuki - piszę, bo ponoć to również ma znaczenie. Najistotniejszą kwestią, która mnie interesuje jest, to, czy konieczne jest robienie wylewek do prawidłowego położenia kafelek i paneli w pomieszczeniach. Szczerze mówiąc wydaje mi się, że wylewki generują dużo dodatkowej pracy i mimo wszystko więcej kosztów niż inne metody (o ile można polecić inne sposoby, na co mocno liczę). Mój budowlaniec sugeruje położenie płyty OSB na te krzywe podłogi, wypoziomowanie i klejenie kafelek na to. Chciałbym prosić o wasze porady, w jaki sposób mogę sobie posadzki przygotować pod kafelki. Chciałbym również dowiedzieć się w jaki sposób mogę to zrobić najniższym kosztem (przy zachowaniu należytej solidności). Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 10.05.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Na legary ( jeśli rozstaw i stan na to pozwala) OSB wypoziomowane , przeszlifować i na to można śmiało płytki , parkiet , panele itp. jeśli grubość legarów i podłoże na to pozwala to powybierać cały "SYF" z między legarów i wyścielić czymś izolującym ( ocieplającym ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebolvcf 12.05.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Mój budowlaniec chce kłaść płytę OSB bezpośrednio na krzywą posadzkę, na to siatka+klej i wtedy kafelki. Chciałem zapytać, czy to dobre rozwiązanie? Dodatkowo interesuje mnie kwestia, czy jest możliwe położenie kafelek od razu na krzywą posadzkę, odpowiednio równając pianką? W sensie, czy ktoś o dużych umiejętnościach byłby w stanie to zrobić i czy miałoby to prawo bytu na dłuższą metę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts