Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zastąpienie fosy przez rure drenarską ?

Karol Gwiżdż

Recommended Posts

Witam

Mam na swojej działce fosę która odprowadza wodę z pól tak aby nie przedostawała sie ona pod dom ponieważ mieszkam w dolinie. Fosa utrudnia różne prace na ogrodzie . Woda w większości spływa nie tyle z całego zbocza co z początku fosy gdzie ukształtowany jest lej ( albo sam się ukształtował).

i zastanawiam sie czy by jej nie zastąpić rurą drenarską umieszczoną 20cm pod powierzchnią ziemi tak aby zbierała ta wodę powierzchniową a ewentualnie początek rury wystawić nad powierzchnie w miejscu owego "leja"..

Fosa ta jest od kilkudziesięciu lat i nie wiem czy zastąpienie jest nie będzie wielkim błędem który spowoduje zalanie piwnic, bo całość wody będzie lać sie po powierzchni.

Dodam że poniżej fosy ( w kierunku domu) umieszczona jest rura drenarska na głebokosci 60cm. Wysokość gruntu jest delikatnie ze spadkiem w kierunku domu.,

W razie potrzeby dorzuce zdjęcia terenu.

Trudno cokolwiek ,jednoznacznie stwierdzic. Ja bym chyba zaryzykowal i zakopalbym rure.

Jak chcesz to wyrownaj te fose tak by byla mniej wiecej 25 cm gleboka i szeroka na 20, wloz geowloknine, wyloz grubym zwirem i wloz rure do srodka i calosc obsyp zwirem na wysokosc od dna wykopu na ok. 20 cm ,przykryj calosc geowloknina tak aby caly zwir z rura w srodku byl szczelnie w nia zapakowany. Na wierzch na ostatnie 5 cm uzyj dobrej, przepuszczalnej gleby wymieszanej z drobnym zwirkiem. Posiej trawe i czekajaz sie dobrze ukorzeni, po pierwszym koszeniu docisnij trawe w tym miejscu.