piotr0488 10.05.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Witam, zaczynam w tym roku budowę domu projekt AS-2 http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-as_2.php . Czy są użytkownicy forum którzy stawiali taki dom, interesuje mnie jaki był realny koszt postawienia stanu surowego ? Jakie rozwiązania dobrze zastosować ? I czy macie jakieś sugestie na które zwrócić uwagę przy budowaniu domu z projektu AS-2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tixon 24.07.2015 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Popisuję się pod pytanie. Chcę wystartować z budową takiego domu w przyszłym roku i nie wiem na ile pln wziąć kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 25.07.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) tixon, na stronie projektu masz kosztorys szacunkowy stanu surowego i deweloperskiego, do tego jeszcze wykończenie pod klucz i meble, dekoracje itp. Z żoną zbudowaliśmy mniejszy i z założenia tańszy dom parterowy (Z7 L 35) którego kosztorys stanu deweloperskiego wynosił 160 tys. zł, nasz koszt całkowity do zamieszkania to około 245 tys. zł. Czyli wg moich szacunków do kosztorysu dodaj do 30%, jeśli będziesz całą budowę realizował własnymi siłami, lub jakieś 50-60% jeśli będziesz zatrudniał ekipy wykonawcze do poszczególnych etapów. Ostateczny koszt zależny będzie od Twojej fantazji/rozsądku/aspiracji. I nie zapomnij o tym, że kredyt trzeba spłacać, a utrzymanie domu to też jakiś koszt. I jeszcze jedna zagwozdka, jeśli nasz POpularny rząd wprowadzi podatek katastralny w wysokości 1% rocznie wartości nieruchomości, to...A w kwestii samego kredytu, to banki zwykle wymagają kosztorysu budowy, określenia własnych zasobów finansowych, bo udzielany kredyt ma doprowadzić w określonym w umowie terminie do ostatecznego odbioru budynku. Edytowane 25 Lipca 2015 przez Artur i Lidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts