Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej mocy kocioł na ekogroszek ?

born2july

Recommended Posts

Kolejny raz potwierdza się że pompiarze muszą instalować kominki dla klimatu dla klimatu też kupują 10-15 kubików drewna na zimę ;) A później przedstawiają swoje opłaty za energię elektryczną. Siedzą dzień i noc analizując którą taryfę wykupić aby zaoszczędzić kilka PLN rocznie na ogrzewaniu. Ale szczytem szczytów jest montowanie pompy ciepła i wywalanie pieniędzy w błoto na komin który nie jest mu potrzebny. W myśl złotej zasady: "A czemu mam sie kominkiem nie chwalic ? Super sprawa to jest."

Zgodnie z tym pompy ciepła powinniśmy montować w domach bez dostępu do prądu ;)

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny raz potwierdza się że pompiarze muszą instalować kominki dla klimatu dla klimatu też kupują 10-15 kubików drewna na zimę ;)

Nic sie nie potwierdza, nie mozna uogolniac na podstawie jednostkowych przypadków, dla dobrze ocieplonych budynków nawet te 10 m3 drewna bez pompy jest za duzo.

Byc moze uzywajac terminologi TB w durszlakach przy błednym doborze mocy pompy lub/i zle wykonanej podłogówce tak moze byc, ale nie jest to na pewno nagmninne.

Gość Arturo72
Kolejny raz potwierdza się że pompiarze muszą instalować kominki dla klimatu dla klimatu też kupują 10-15 kubików drewna na zimę ;) A później przedstawiają swoje opłaty za energię elektryczną. Siedzą dzień i noc analizując którą taryfę wykupić aby zaoszczędzić kilka PLN rocznie na ogrzewaniu. Ale szczytem szczytów jest montowanie pompy ciepła i wywalanie pieniędzy w błoto na komin który nie jest mu potrzebny. W myśl złotej zasady: "A czemu mam sie kominkiem nie chwalic ? Super sprawa to jest."

Zgodnie z tym pompy ciepła powinniśmy montować w domach bez dostępu do prądu ;)

Nic nie musza a chca. Jako ze ja miastowy i blokowy od zawsze kominek w nowym domu to byla podstawa.

Byc moze na wsiach kominek kojarzy sie z usyfiona szyba i grzaniem tylko dla celow grzewczych ale nie takie jest przwznaczenie kominka w nowych i cieplych domach.

Druga sprawa,ze od poczatku w domu mial byc tylko prad a kominek jako rezerwowe zrodlo ciepla dodatkowo.

Poza tym wez to na logike ktorej wam brakuje,dom ktory bylby grzany pradem zuzyylby na ogrzewanie 5700kWh czyl 1700zl a przy pompie 1900kWh czyli 600zl,jakiemu idiocie chcialoby sie w takim wypadku grzac dom kominkiem czy ekosyfem ?

Gość Konto usunięte_1*
No,43 lata już przeżyłem...wichur,gradów,trochę przeżyłem i jakoś powyżej 8h braku prądu tylko ze względu na konserwację nie doświadczyłem.

Może dlatego,ze mieszkam w cywilizowanej okolicy i myslę dlatego inaczej ?

ale z tą cywilizowaną okolicą w twoim przypadku bym uważał jak Sośnica doprowadzi do zalania nie wspomnę ze skromności o szkodach górniczych , znam ten ból :o

Gość Arturo72
ale z tą cywilizowaną okolicą w twoim przypadku bym uważał jak Sośnica doprowadzi do zalania nie wspomnę ze skromności o szkodach górniczych , znam ten ból :o

No masz racje,u nas od Makoszow po Przyszowice szkody takie,ze koryto rzeki jest powyzej terenu ;)

Cale szczescie ze ja lekko na gorce :)

Nic nie musza a chca. Jako ze ja miastowy i blokowy od zawsze kominek w nowym domu to byla podstawa.

Byc moze na wsiach kominek kojarzy sie z usyfiona szyba i grzaniem tylko dla celow grzewczych ale nie takie jest przwznaczenie kominka w nowych i cieplych domach.

Druga sprawa,ze od poczatku w domu mial byc tylko prad a kominek jako rezerwowe zrodlo ciepla dodatkowo.

Poza tym wez to na logike ktorej wam brakuje,dom ktory bylby grzany pradem zuzyylby na ogrzewanie 5700kWh czyl 1700zl a przy pompie 1900kWh czyli 600zl,jakiemu idiocie chcialoby sie w takim wypadku grzac dom kominkiem czy ekosyfem ?

W takim razie po jaką chelerę pompiarze wydają 2k PLN na kominek + 5k PLN na komin jak to opłata za prąd za najbliższe 5 lat grzania co i cwu? Znaczy podcieracie się 200 PLN`ami? Przekonaj mnie abym mając kocioł na ekosyf jak to nazywasz zainstalował kominek - zakładając że nie mam kanału dymnego w domu. ( Kocioł jest 15m od domu w gospodarczym ) znaczy co dla klimatu mam wydać 7k PLN... + kubiki drewna? No albo Bóg Cię opuścił albo ten gaz z pompy źle działa na Twoje szare komórki mózgowe. Aha przypomnij mi ile kosztuje przegląd pompy ciepła raz w roku bo wiem ile płacę za przegląd klimy w mieszkaniu aby utrzymać gwarancję ;)

W takim razie po jaką chelerę pompiarze wydają 2k PLN na kominek + 5k PLN na komin jak to opłata za prąd za najbliższe 5 lat grzania co i cwu? Znaczy podcieracie się 200 PLN`ami? Przekonaj mnie abym mając kocioł na ekosyf jak to nazywasz zainstalował kominek - zakładając że nie mam kanału dymnego w domu. ( Kocioł jest 15m od domu w gospodarczym ) znaczy co dla klimatu mam wydać 7k PLN... + kubiki drewna? No albo Bóg Cię opuścił albo ten gaz z pompy źle działa na Twoje szare komórki mózgowe. Aha przypomnij mi ile kosztuje przegląd pompy ciepła raz w roku bo wiem ile płacę za przegląd klimy w mieszkaniu aby utrzymać gwarancję ;)

Marcinie wyjoles mi ten przeglad z ust.

Ja mam 2 kominki - jeden z plasczem wodnyM, 2 z rozprowadzeniem powietrznym i do puki nie zalozylem pieca na eko to szlo mi 40-45 m3 drzewa na chate,

A to koszt 4.5 tysiaca.

Codzienne rozpalanie , bo wnocy wygaslo, czysaczenie pieprzonej szyby, zimno gdy wstawalem, masakra

Ciekawe ile bym zaplacil za pompe do ogrzania 260 m2 , sciany gazobeton (porotherm)24cm + 10 styro.podlogi 15 styro, miedzy pietrami strop terriwa na poddaszu 30 welny, dachowka z bembrana, dach bez deskowania, nieocieplony miedzy krokwiami( docelowo w tym roku), 14 grzejnikow.

Sezon zakonczylem z 4 tonami groszku po 830 zl minus vat i akcyza na firme

Edytowane przez Św.Mikołaj

A kolega Artur chce przyrownąc swój 118m2 kurnik ogrzewany PC z kosztami 1500 zl za sezon( Pc+ kominek zapewne)

Do mojego domu.

Kolego arturze ja mam 860m kubatury i pomieszczenia na parterze wysokosci 3 m ( taki wymug prowadzenia dzialalnosci mojej zony)

Ciekawei ile twoja pompa wygenerowala mi kosztow.

Dodam iz wlasnie sie wprowadzam do domku swiezo wybudowanego, w standartach domu pasywnego zuzywajacego malo energii w klasie A.

220 m2 + garaz 35m3 w bryle budynku.

Sama podloglowka + grzejniki w sypialniach i garazu.

I jakos PC mi byla nie rentowna i wpakowalem kocilo na ekosyf 18 kw.

I zaloze sie ze nie spale w sezonie 2015/2016 wiecej niz 2500 kg eko syfu

Ps. Ja nikomu nie bronie pc w kurnikach zakladac.

Edytowane przez Św.Mikołaj

Gość Arturo72

Dodam iz wlasnie sie wprowadzam do domku swiezo wybudowanego, w standartach domu pasywnego zuzywajacego malo energii w klasie A.

220 m2 + garaz 35m3 w bryle budynku.

I jakos PC mi byla nie rentowna i wpakowalem kocilo na ekosyf 18 kw.

I zaloze sie ze nie spale w sezonie 2015/2016 wiecej niz 2500 kg eko syfu

Ps. Ja nikomu nie bronie pc w kurnikach zakladac.

To albo jesteś niedouczony a zgrywasz się na naukowca albo jesteś totalnym ignorantem albo ten twój parowóz na ekosyf będzie pracował z 10% wydajnoscią,cóż...

Dom 220m2 w standarcie pasywnym czyli z zapotrzebowaniem 15kWh/m2/rok zużyje 3300kWh na ogrzewanie czyli grzejac prądem zaplaciłbyś za ogrzewanie tego domu 990zł przy inwestycji w system grzewczy 3tys.zl a ty zamierzasz wydać na to aż 2,5t ekosyfu czyli jakieś 2,5tys.zł a powinien zużyć tylko 0,5t trujac przy tym okolice i przerzucając woreczki z miejsca na miejsce i pakując kosmiczną kase za system grzewczy,czym się chwalisz ?

Że 2t ekosyfu dymem z komina pójdzie a tylko 0,5t bedzie przeznaczone na potrzeby domu ?

Każdego szkoda ;)

a dodając to:

To wyłania się prawdziwy obraz nędzy i rozpaczy :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72

Zależy w jaki sposób traktujesz kominek w domu,widać Ty byś traktował go jedynie jako urządzenie grzewcze,tu się różnimy,ja go traktuje jako mebel i wystrój salonu,podobnie jak stół w salonie czy TV i jako coś przy czym można miło spędzić czas.

A 2m3 stykły mi od dwóch lat czyli jakieś 400zł :)

Edytowane przez Arturo72

Niestety skoro w sypialni Arturze grzejniki to dla ciebie obraz nedzy i rozpaczy to twoj problem.

Ja nie mam zamiaru by mi dupe grzala podloga , gdy tego nie chce, lub gdy za pare lat przestawie meble lub luzko i bede grzal meble.

Skoro tak sporadycznie uzywasz kominka to trzeba bylo sobie kupic sztuczny elektryczny z COP1, wtedy moglbys sobie nawet kwiatki obok niego postawic.

Wyszlo by cie taniej niz te 2m3 drzewa

Gość Arturo72
Niestety skoro w sypialni Arturze grzejniki to dla ciebie obraz nedzy i rozpaczy to twoj problem.

Ja nie mam zamiaru by mi dupe grzala podloga , gdy tego nie chce, lub gdy za pare lat przestawie meble lub luzko i bede grzal meble.

Skoro tak sporadycznie uzywasz kominka to trzeba bylo sobie kupic sztuczny elektryczny z COP1, wtedy moglbys sobie nawet kwiatki obok niego postawic.

Wyszlo by cie taniej niz te 2m3 drzewa

A rybki w akwarium to lubisz ogladać na monitorze komputera tylko albo w TV zamiast pakować tysiące zł w akwaria i w wyposazenie ?

Podłogówka dupę grzeje ? W durszlakach z ekosyfem zapewne tak jest jak się pakuje w podłogę 40st.C ale w pasywnym wystarczy 25-28st.C w podłogę i podłoga jest nawet zimna wtedy w odczuciu a przeciez przeprowadzasz się do pasywnego ??

A rybki w akwarium to lubisz ogladać na monitorze komputera tylko albo w TV zamiast pakować tysiące zł w akwaria i w wyposazenie ?

Podłogówka dupę grzeje ? W durszlakach z ekosyfem zapewne tak jest jak się pakuje w podłogę 40st.C ale w pasywnym wystarczy 25-28st.C w podłogę i podłoga jest nawet zimna wtedy w odczuciu a przeciez przeprowadzasz się do pasywnego ??

Juz sie przeprowadzilem i'nie zamierzam miec podlogowki w sypialni