Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolor okien i bramy garażowej

Recommended Posts

zastanawiam sie czy da sie pogodzić stolarkę okienną np.ciemna wiśnia lub brąz z białą bramą garażową

dodam, że elewacja domu będzie biała lub waniliowa

brama garażowa jest od frontu i ma 5 m

po prostu nie podobają mi się kolory proponowane przez Hormanna a taką bramę chcę nabyć

wiem, że praktykuje sie w tym samym kolorze co okna

co o tym sądzicie????

pozdrawiam

U mnie brama (Wiśniowski) nie w kolorze stolarki okiennej, tylko stonowana zieleń. Miałem poważne wątpliwości jak to zagra z resztą elewacji (raczej utrzymaną w odcieniach żółto-szarych) i oknami (coś w tonie teaku), ale zdałem się na gust żony i nie żałuję - fajnie ożywia to elewację, na zasadzie połączenia koloru zimnego z ciepłymi (na dachu też kolory ciepłe), ale tak w sam raz. Do tego dojdą okiennice w kolorze takim jak brama.

Myślę, że bez problemu do białawej elewacji możesz zrobić bramę białą. Ja też zdecydowałam się na bramę w odcieniu elewacji a nie okien (drewniane ciemne sipo) - ciemna duża plama bramy by mi przeszkadzała, a tak mam w kolorze stalowym, a elewacja będzie u odcieniu jasnego popielu (rynny tytan cynk).

• 3 weeks później...

Mobby ,

jak nie jesteś zdecydowany a masz jeszcze trochę czasu porozglądaj się po okolicy . to jest najlepsza metoda . Spojrzysz :o i od razu widzisz czy Ci coś pasuje czy nie .

A brązowe okna do czerwonej dachówki pasują .

Jeśli chodzi o zestawienie dachu z oknami to przy dachu ceglastym widziałabym okna typowy brąz ( np. ciemny orzech ) a przy dachu wpadającym w czerwień ew.miedż okna mahoń .

Weż też pod uwagę inne kolorowe elementy domu jak kominy , cokół itp .

Pozdrowienia - Maxtorka