jaypablo 11.05.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Witam, kolega pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą farb.Dziś by z miernikiem wilgotności. Miernik wykazał 7% na ścianach i aż 28% na posadzce. Czy przy takiej wilgotności można kłaść kafle, panele? Czy powinienem to osuszyć osuszaczem? Najgorsze, że w sobotę mój fachowiec od kafelek położył 8 szt. (60 cm) w przedpokoju :/No i cała już łazienka jest wyłożona ;/ Edytowane 11 Maja 2015 przez jaypablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.05.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam, kolega pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą farb. Dziś by z miernikiem wilgotności. Miernik wykazał 7% na ścianach i aż 28% na posadzce. Czy przy takiej wilgotności można kłaść kafle, panele? Czy powinienem to osuszyć osuszaczem? Najgorsze, że w sobotę mój fachowiec od kafelek położył 8 szt. (60 cm) w przedpokoju :/ No i cała już łazienka jest wyłożona ;/ Kolega cos musiał źle zmierzyć. Nie ma możliwości żeby na była taka wilgotność na podłodze i scianach - no chyba że na podłodze klasyczny beton z betoniarki i mierzone to w momencie wylewania;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 11.05.2015 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 (edytowane) Kolega cos musiał źle zmierzyć. Nie ma możliwości żeby na była taka wilgotność na podłodze i scianach - no chyba że na podłodze klasyczny beton z betoniarki i mierzone to w momencie wylewania;) Posadzki są wylewane i bardzo grube. Budynek niedawno oddany do użytku. Nie był ogrzewany, wszystkie okna były zamknięte. Od 1,5 miesiąca jest wietrzone moje mieszkanie. A jak się położy kafle i nie będzie się ich fugować to w miarę będzie to schło? Edytowane 11 Maja 2015 przez jaypablo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.05.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Kolega cos musiał źle zmierzyć. Nie ma możliwości żeby na była taka wilgotność na podłodze i scianach - no chyba że na podłodze klasyczny beton z betoniarki i mierzone to w momencie wylewania;) Na pewno żle zmierzył, a beton prosto z betoniarki ma około 10% zawartości wody. Wylewkę pod płytki, szczególnie duże, należy wysuszyć poniżej 3%. Beton wysychając, kurczy się, odkształca w płaszczyżnie, a to może być przyczyną popękania płytek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.05.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam, kolega pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą farb. Dziś by z miernikiem wilgotności. Miernik wykazał 7% na ścianach i aż 28% na posadzce. Czy przy takiej wilgotności można kłaść kafle, panele? Czy powinienem to osuszyć osuszaczem? Najgorsze, że w sobotę mój fachowiec od kafelek położył 8 szt. (60 cm) w przedpokoju :/ No i cała już łazienka jest wyłożona ;/ A cóż to za przyrząd? Może do pomiaru wilgotności powietrza? Kafle możesz kłaść przy 2,5%. Sćiany powinny mieć do 2,0% Zmień przyrząd. Podaj jego nazwę i producenta to doradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2015 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 A cóż to za przyrząd? Może do pomiaru wilgotności powietrza? Kafle możesz kłaść przy 2,5%. Sćiany powinny mieć do 2,0% Zmień przyrząd. Podaj jego nazwę i producenta to doradzę. mi moglbys polecic jakas w miare szybka i miarodajna metode i przyrzad do pomiaru wilgotnosci podloza? pod katem zywic epoxy mnie to interesuje. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 12.05.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 A cóż to za przyrząd? Może do pomiaru wilgotności powietrza? Kafle możesz kłaść przy 2,5%. Sćiany powinny mieć do 2,0% Zmień przyrząd. Podaj jego nazwę i producenta to doradzę. Urządzenie Niemieckiej firmy, dowiem sie dokładnie co to za model. Wiem, ze do podłoża przykładali dwie blaszki które wychodzily z urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 12.05.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 A cóż to za przyrząd? Może do pomiaru wilgotności powietrza? Kafle możesz kłaść przy 2,5%. Sćiany powinny mieć do 2,0% Zmień przyrząd. Podaj jego nazwę i producenta to doradzę. Tobie polecam DNS G-814. Układasz jastrychy, znasz recepturę w tym przede wszystkim spoiwo. W tym przyrządzie są zaprogramowane krzywe schnięcia w 20C i 55%rH różnych jastrychów, polskich około 20. Ten przyrząd pokazuje na ekranie wilgotność resztkową, którą sprawdzasz z załączoną tabelą w której jest podana wilgotnośc bezpieczna dla mierzonego jastrychu. Tym przyrządem wykonasz w ciągu 4 godzin dokładne pomiary na pow. 10000m2. Przyrzady DNS są jedynymi na Świecie, jak do tej pory, które Ci powiedzą jakiej wilgoci resztkowej szukasz, aby bez szkód wykonać swoje dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 13.05.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Na miernikach wilgotności nawet nie ma takiej skali. Ten co ,,mierzył" chyba w zabawkowym kupił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaypablo 14.05.2015 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dzięki Panowie za wszystkie rady. Sprowadziłem firmę zajmującą się osuszaniem.Zmierzyli mi wilgotność za pomocą podobnego urządzenia i okazuje się, że wszystko jest w porządku. Także ten mój kolega sprowadził idiotę który nie zna się na urządzeniu. Może mieli ustawiony jakiś profil na drewno lub inny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts