PiterBo 11.05.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam, siedzę i szukam informacji ale nie wiele można znaleźć. Zamierzam montować PC do CWU, jednak będzie ona stała w nie za wielkiej piwnicy.Około 10mk2, w której również będzie piec węglowy SAS UWT, al mniejsza o większość. Oczywiście pompa to zintegrowany kompresor ze zbiornikiem.Problem mam ponieważ nie bardzo mam pomysł którędy poprowadzić kanały powietrzne do tej pompy, Początkowo miałem robić kanał z poddasza ale nie mam możliwości przebicia się rurą fi 160mm w lini prostej do samej góry.Myślałem aby zrobić to kanałem poprowadzonym przez ziemię w oddaleniu od mieszkania max ile się da kominka zasysającego. Nie mam w ogóle pomysłu którędy to poprowadzić.Mogę prosić o jakąś podpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.05.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Znikąd. PC sama sobie weźmie powietrze. Zrób tylko wyrzut zimnego powietrza poza budynek albo do garażu (nie wiem jaki masz dom).I zakładam, że PC będzie chodzić, kiedy nie palisz w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.05.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Znikąd. PC sama sobie weźmie powietrze. Zrób tylko wyrzut zimnego powietrza poza budynek albo do garażu (nie wiem jaki masz dom). I zakładam, że PC będzie chodzić, kiedy nie palisz w kotle. skoro i TAK musi wyrzucić powietrze jakoś poza dom to ja tą sama droga kolo siebie wolał bym dać kanał do poboru powietrza bo jak to w czerwiec-wrzesień w piwnicy potrafi być zimniej niż na dworze w ciągu dnia - nawet jakby miały być te wylot i pobór blisko siebie to może wyjść z dworu dużo cieplej czyli lepszy COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 12.05.2015 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Dodatkowo nie dodałem że budynek mieszkalny jest stary bo z 1957r ( zwyczajnie go chce wyremontować ) pomijam zasadność tej decyzji. Dokładnie sezon w których by pracowała PC to okres poza okresem grzewczym CO, jedynie do CWU, a w okresie zimowym PC ma służyć jako zbiornik CWU. Jeżeli chodzi o temp teraz w piwnicy to jest spor sporo niższa niż na zewnątrz budynku, dlatego też własnie myślałem aby wejście wyjście zrobić poza budynkiem. To teraz dwa pytania:1 - Jak głęboko umieścić rury ?2 - Jak daleko od budynku ? Jeżeli chodzi o drugie pytanie to czy maxymalnie daleko ( tyle na ile pozwoli PC), czy np gdzieś blisko ściany ewentualnie zrobić czerpnie ładną kratką i zamontować w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 13.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Czerpnię do PC wystarczy przez ścianę, ale lepiej nie północną.Przemyśl stawianie PC powierznej do cWU w pomieszczeniu z kotłem węglowym, lepiej umieścić ją w innym miejscu. Jak ci się lamele zakurzą tłustym pyłem węglowym, to się napracujesz czy czyszczeniu.U mnie PC do CWU stała wpierw w piwnicy(ale tam nie było kotła), a potem w garażu( tam miała lepsze osiągi w sezonie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts