Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do Anuli i Paw?a

Recommended Posts

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anulko, :lol: ale mnie zaskoczyłaś! A równocześnie jakoś tak się ucieszyłam (właściwie dlaczego? :o może w nadziei na Twój nowy dziennik, ten "stary" to był jeden z moich ulubionych na forum).

I trochę się też zaniepokoiłam, bo nie jesteś pierwszą ze

"zbudowanych" forumowiczów, która już myśli o nowym domu... Czy my WSZYSCY okażemy się psychiczni??? :roll: :wink:

Napisz pare słów, dlaczego chcesz budować następny dom. Czy ten jest za mały? Nie spełnia Waszych potrzeb? Jest za blisko Rodziców :wink:? Czy po prostu masz ochotę sobie znowu POBUDOWAĆ? :D

czesc, magmi

Jak to sie dziwnie sklada! Ja z kolei bardzo lubie twoj dziennik i czytam go z przyjemnoscia. Dlaczego chce sie budowac? Powodow jest kilka: po pierwsze ja to lubie (budowanie) i lubie miec marzenia z realna szansa na spelnienie. Po drugie nasz nowy dom ma mankamenty ktore teraz widze. Da sie z nimi zyc na pewno ale mnie nosi zeby zbudowac dom idealny (wiem ze to nierealne). Stad moja lista zyczen odnosnie nowego domu. A propos: wasz projekt bardzo mi sie podoba. Tyle ze tym razem jesli jakakolwiek budowa dojdzie do skutku to bedzie to dom parterowy. Zadnych skosow! To bylby punkt pierwszy. Drugi: dom jest troche za maly zwlaszcza jesli chodzi o salon i powierzchnie pomocnicze. Trzeci: taras musi miec przynajmniej czesciowe zadaszenie. czwarty: garaz na dwa samochody. Piaty: dom posadowiony jak najblizej ziemi, jak najmniej schodkow. Szosty: inna technologia (chyba sciana trojwarstwowa). itd. Przeanalizowalam kazde pomieszczenie i teraz wiem lepiej (chociaz na pewno nie do konca) co bym chciala tam widziec.

A jak tym razem tez nie bede zadowolona to moze nie bede jeszcze za stara zeby budowac znowu :)

Pozdrawiam

Na razie jeszcze nie bo jeszcze dużo do zrobienia przed nami. Musimy zrobić podbitkę, otynkować dom, położyć kostkę, zrobić docelowe ogrodzenie, ogród i jeszcze jakoś dom od środka wykończyć. Teraz wszystko jeszcze starutkie bo już pieniążków nie wystarczyło. Ale może kiedyś - nie mówię nie :D Brakuje mi całęj tej bieganiny związanej z budową.

Kochana Opalko! Juz odpowiadam i uzasadniam. Skosy sa uciazliwe zwlaszcza dla mojego meza ktory ma prawie 2 m wzrostu ale ja tez juz kilka razy niezle oberwalam przy sprzataniu. Poza tym w tym miejscu gdzie masz skos masz tylko pol sciany - nic nie mozna powiesic, a nad ta polowa sciany masz sufit pod katem - ta oczywista prawda dotarla o nasz przy zawieszaniu moskiter nad lozkami dzieci. Zabudowa garderoby tez byla utrudniona. I tak dalej. Da sie z tym zyc ale gdybysmy zostawili taka sciane kolankowa jak w projekcie (podnieslismy o jeden pustak -25 cm) to byloby znacznie gorzej.

Co do technologii. Mamy sciany z porothermu 30 cm plus 12 cm styropianu a miejscami nawet 14. Dom jest bardzo cieply a przynajmniej tak mi sie wydaje po pierwszej zimie. Ale juz nigdy wiecej nie bede budowac z porothermu. Pustaki sa w srodku dziurawe i powieszenie czegokolwiek jest problemem bo wiertarka wyrywa dziure na pol sciany. I nic sie na tych dziurach nie chce trzymac. Z kolei na zewnatrz gruba warstwa styropianu powoduje ze zeby cokolwiek powiesic trzeba miec kolek co najmniej 16 cm dlugi i wszelkie ciezkie rzeczy w ogole odpadaja. Tak wiec po przemysleniu sklaniam sie obecnie ku scianie trojwarstwowej z welna mineralna i sciana oslonowa z klinkieru. Moze jeszcze zmienie zdanie ale porotherm chwilowo wykluczam.

Pozdrawiam

• 3 months później...