Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój dla dzieci - pomoc w umeblowaniu

galanu

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Stoimy z żoną przed nie lada wyzwaniem. Musimy "upchnąć" w jednym pokoju dwójkę dzieci - dziewczynki w wieku 2 lata i noworodek. Pokój jest obecnie nieumeblowany, wszystkie graty musimy dopiero kupić.

W pokoju chcemy upchnąć łóżko piętrowe, jakąś szafe na ubrania, komodę no i koniecznie 2 biurka do nauki (myśląc już o przedszkolu i szkole w przyszłości). Fajnie jakby zostało trochę miejsca do zabawy.

Dla nas jest to ciężki temat dlatego bardzo proszę o jakieś propozycje odnośnie rozstawienia mebli.

Pokój ma wymiary 277x387cm. Okna 90x200 (na planie nieopatrznie ucialem)

Będziemy wdzieczni za pomoc

http://iv.pl/images/66994980527898683769.png

Domyślam się, że łóżeczko stanie w innym pokoju?

Myślisz o klasycznym piętrusie? Przemyśl - maluch pewnie trafi do swojego łóżka mając 1,5-2 latka (tak było u nas), zatem córka będzie miała raptem 4 latka - i moim zdaniem to ciut za mało, żeby spała na wysokim piętrusie. Może lepszym rozwiązaniem byłby niski pietrus (inaczej łóżko z dolnym wysuwanym łóżkiem).

Czy w pokoju muszą się znaleźć również szafy?

Bardzo dziekuje za zainteresowanie tematem.

Łóżeczko maleństwa stoi u nas w sypialni. W pokoju dziewczynek ma być wyłącznie piętrus. Chcemy jednak żeby było to klasyczne łóżko piętrowe.

Szafę niestety musimy zmieścić, dlatego to takie trudne zadanie. Może to być jedna 90-tka lub dwie po 45cm. Do tego koniecznie 2 biurka (nie muszą być bardzo duże) no i jakaś komoda czy regał.

Wiem, że to cięzkie zadanie, ale nie chcemy na razie oddawać sypialni i chcemy dziewczyny zmieścić razem. Przynajmniej przez te 10 lat.

Nie znając wymiarów , o które pyta Ana i z typowym łóżkiem piętrowym narzucił mi się taki układ umeblowania jak poniżej. Pod blatem kosze na zabawki lub wysuwana komódka. A gdzie jest w pokoju kaloryfer? Chyba że jest ogrzewanie podłogowe i kaloryfer nie stanowi zawalidrogi.I te okna, to są prawie do podłogi prawda? W prawym górnym rogu tam gdzie łączy się blat z szafą to taki słupek na blacie albo regał.Czy ten piętrus to musi mieć wymiary jak dla dorosłego?Ma być to łóżko na lata?

pokój dla dzieci.JPG

sylw - fajnie, tylko wyrysowałaś łóżko małżeńskie. Ścianka ma 182cm, a łóżko niewiele mniej.

Można wstawić piętrus pod wymiar materaca 190x80, albo nawet 180x80 - teoretycznie starczy na kolejne 15 lat, chyba, że rodzice wysocy, to i dziewczyny będą.

Oczywiście zrobicie, jak uznacie za stosowne, ale moim zdaniem pokój jest za maly na piętrusa, albo dzieci za małe. I wiem, co piszę, bo mam 3 szkrabów i przerobiliśmy małego piętrusa kura i tradycyjnego piętrusa. To mebel, który służy tylko do spania - małe dzieci nie wykorzystują go jako powierzchnię do zabawy (chyba, że robią bazę). Ale na zwykłym łóżku dużo chętniej siadają, czytając, czy bawiąc się, niż na dolnym piętrusie.

Pomyślałabym jednak o niskim wysuwanym łóżku. Trzeba by je wykonać na zamówienie pod wymiar ścianki z drzwiami. Reszta to meble Stuva ikea - 2 szafy ubraniowe po 60cm, regał z szufladkami lub szafką, półki. Obok łóżka ławka z szufladą stuva na kółkach do przesuwania wieczorem. Całość mieści sporo zabawek i innych niezbędników, a przy tym zostaje naprawdę sporo przestrzenbi na podłodze, co jest ważne dla maluchów.

Można zamiast biurka wstawić mały stoliczek i 2 krzesełka na pierwsze 4 lata:)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/b3_zps3h8en3nx.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/b2_zpsiiww3rdt.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/b5_zpszdtux1aq.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/b1_zpspdgdbl7s.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/b4_zpsq9n4gcyw.jpg

Ścianka o którą pytała Ana ma 54cm.

Parapety są jakieś 30cm nad podłogą, grzejnik pod lewym oknem.

Widzę, że ten pokój jest za mały dla dwójki dzieci :( To co zaproponowała Ana jest bliskie moim oczekiwaniom choć powiem szczerze, że biurko pod oknami jakoś do mnie nie przemawia. Gdyby to bylo tradycyjne okno to tak, ale przy takich waskich i wysokich jakos mi sie nie widzi. Tym bardziej ze juz zauważyłem, ze moja dwulatka uwielbia bawić się na tych parapetach i przesiaduje na nich sporo czasu.

Co gdyby wykorzystać przeciwległą ścianę (vis a vis szaf i regałów??) Nie bedzie za ciasno?? Jakos ciezko mi sobie to wyobrazic... szwankuje wyobraźnia przestrzenna ;)

galanu - wyrzuć biurko póki co (na najbliższe 4 lata) i postaw mały stolik z krzesełkami na przeciwległej ścianie - okna zostaną póki co wolne. Potem proponuję blat na prostych nogach - jest mocno ażurowy, nie przytłoczy okien, albo postawicie go wzdłuż pokoju.

Zaraz zrobię Ci wizualizację ze stoliczkiem.

Przy ściance idealnie wejdzie stuva - ma 50cm głębokości.

Przy takim ustawieniu będzie bardzo fajny pokój dla 2 dziewczynek - moim zdaniem:)

Gdyby to był pokój moich dzieci, zrobiłabym tak:

Dziękuję Ci serdecznie, tego będę się trzymał!! Co prawda uprę się przy piętrusie ale znalazłem nieduże łóżko z materacami 160 więc spokojnie zmieści się w miejscu które zaproponowałaś. Na kilka lat wystarczy ;)

sylw - fajnie, tylko wyrysowałaś łóżko małżeńskie. Ścianka ma 182cm, a łóżko niewiele mniej.

Można wstawić piętrus pod wymiar materaca 190x80, albo nawet 180x80 - teoretycznie starczy na kolejne 15 lat, chyba, że rodzice wysocy, to i dziewczyny będą.

Narysowałam łózko małżeńskie bowiem nie chodziło mi o wymiary ale układ gdzie co ma stać- i założyłam,że autor postu nie zrezygnuje z piętrusa.

Ana jak chcesz wysuwać drugie łózko spod tego co wrysowałaś, skoro tam pod ścianą jest komoda? No chyba ja czegoś nie rozumiem.

• 1 month później...