Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isover Super Mata 033 ?

web33master

Recommended Posts

Razy dwa i będzie dobrze.

Przy blachodachówce i 15 cm welny w lecie ugotujecie sie, a zimą żona powiesi Cie- wiesz za co?

15 cm wełny to za mało.

Przeważnie każdy daje wełne 15 i 10 ale 039, ja chcę dać 10 i 5 033 czy to nie wychodzi na to samo ??

plus paroizolacja aluminiowa 150 ! i mimo to będzie mało ?

Krokwie mi nie pozwalają na większą jak 10, a dach jest dośc spadzisty i 5 byłaby idealna.

No to może w ten sposób.

Fachowiec, który robił mi tynk na elewacji wspomniał raz jak to ocieplił swoje poddasze 20 cm wełną- bo tak wszyscy robią.

Po roku zrywał gipso kartony bo w zimie rodzina narzekała, i rachunki za gas zabijały. Teraz płaci rocznie dwa tysiace i jest happy.

Było go na to stać bo zawodowo tym się zajmuje i zapłacił tylko za materiały. Teraz nasuwa się pytanie czy Ciebie na taki powtórny wydatek będzie stać? Zrób raz a dobrze.

Lepiej dołóż teraz do interesu to niebędziesz musiał wracać pamięcią do tego . Kolega wyżej dobrze mówi . Lepiej dać grubszą wełnę o wyższym współczynniku a jeszcze lepiej grubszą o niższym niż cienko mega dobrą . Też mam znajomych co piszczą że maja mało a rwać kartongips to już klops..... Nikt cię świadomie w maliny nie wpuści i wsparcia psychicznego nie udzieli ...;)

Proszę mi odpowiedzieć na jedno pytanie. Wełna 10 i 5 033 nie będzie miała takich samych właściwości jak wełna 15 i 10 039 ?

Kanapka 10+5 z wełny 033 z uwzględnieniem mostków na krokwiach daje U=0,25.

Do 2014 roku to by było na styk.

Od 2014 minister nakazuje aby izolacyjność dachu miało wartość nie większą niż 0,2.

Jak dasz 10+10 wełny 033, to uwzględniając więźbę, U wyjdzie na poziomie 0,18.

150m2 dachu z U=0,25 będzie dawało stratę miesięczną 540 kWh (dla średniej dt=20C).

150m2 dachu z U=0,18 będzie dawało stratę miesięczną 390 kWh (dla średniej dt=20C).

Wstaw sobie cenę kWh i będziesz miał wartość kosztów ogrzewania dla samego dachu.

Pozdrawiam

GREGOR

Ze wzgłędu na krokwie, to lepiej dać tam wełnę o gorszych parametrach( 0,039-0,042), a jak naprawdę potrzeba dawać tę najdroższą, to w grubszej warstwie pod krokwiami. Przy liczeniu U dolicz też mostki od stelażu.

Energoszczędność się będzie coraz bardziej opłacać, ładuj tyle ocieplenia, by już teraz spełnić nawet WT2021

Witam,

Dach 150m2 pokryty blachodachówką, pod nią membrana 150 paroizolacyjna.

Chciałbym ocieplić poddasze, krokwy 13,5cm. Chciałbym dać wełne Isover 10 Super Mata 033 między krokwie i 5 super mata 033 na krokwie i na to folie paroizolacyjną aluminiowoą 150.

Czy to wystarczy ?

Niestety jest to zdecydowanie za mało. Jeżeli poddasze ma być użytkowane to oczywiście układamy dwie warstwy wełny mineralnej – między krokwiami i warstwę przykrywającą krokwie oraz pierwszą warstwę wełny. Zalecamy, aby łączna grubość ocieplenia dachu wełną mineralną wynosiła między 25 – 30 cm. Dlatego też zastosowane przez Pana rozwiązanie może nie być wystarczające – co wiąże się z ucieczką ciepła przez dach i przegrzewaniem poddasza latem.

Pierwsza warstwa wełny mineralnej, powinna mieć grubość równą wysokości krokwi. Jednak zaleca się również wykonanie szczeliny wentylacyjnej nad pierwszą warstwą wełny, szczelina powinna wynosić około 2 cm. W tym wypadku pierwsza warstwa wełny to max. 12 cm (np. Super Mata o współczynniku lambda = 0,033).

Przy zastosowaniu 12 cm pierwszej warstwy, druga powinna mieć min. 15 cm ( przykładowo Super Mata) – przy takim ociepleniu i rozstawie krokwi między 40 a 80 cm współczynnik przenikania ciepła U wyniesie 0,13 W/m2K (przy wymiarze krokwi 7x14). Jeżeli rozstaw krokwi jest większy niż 80 cm to współczynnik U wynosi 0,12 W/m2K.

Przy zastosowaniu 20 cm wełny w drugiej warstwie, współczynnik U spadnie już do 0,11 W/m2K przy rozstawie do 80 cm i do 0,10 W/m2K przy rozstawie krokwi powyżej 80 cm.

Wełnę należy przykryć folią paroizolacyjną (np. ISOVER Stopair) – z zakładką. A następnie zamontować płyty g-k (np. Rigips Rigimetr TERMO-Line).

Przykładowe rozwiązanie załączam poniżej:)

--------------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

poddasze-welna1.jpg

• 2 months później...
Chciałbym się podpiąć pod temat :-). Mam do ocieplenia niecałe 200m2 dachu, pokrytego dachówką ceramiczną. Krokwie mają 21cm. Niestety dach jest mocno spadzisty a poddasze użytkowe (na dodatek z antresolą). Początkowo w planie było 25cm wełny, ale zacząłem czytać o piankach i innych cudach, znalazłem też tego isovera 033 w cenie która nie wyrywa z butów. Czy jakbym położył 18cm w krokwie (3 cm luzu) i 5 cm na krokwie, to będzie ok? Ogólnie współczynnik przenikania potrafię sobie policzyć, ale nie bardzo wiem jak z tymi ubytkami na krokwiach.

• 5 months później...
Chciałbym ocieplić po tynkach poddasze ok 95m2. Mam skosy szerokości 61 i 131 cm i dalej są jętki, krokwie 16cm, pokrycie dachu to OSB 15cm, papa, blacha. Czy zalecacie zastosować na samych skosach 15+5 super mata, a na jętkach grubiej? Dodam, że mam ścianę 3 warstwową(12+10 styropiany+25). Skosy i jętki będą podbite OSB 15mm.

• 1 month później...
  • 2 months później...
Pytanie najlepiej do przedstawiciela Isovera. Czym różni się Iso-Mata od Termo-Mata Plus ? Mam do zaizolowania strop nad poddaszem użytkowym, nie zależy mi na miejscu, wiec interesują mnie tańsze odmiany wełny (coś w okolicy 0,035-0,038 (nadrobię grubością). Edytowane przez link2jack