Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwężenie otworu na drzwi?

Recommended Posts

Inne rozwiązania są, ale droższe i nie koniecznie szybsze. Podmurowanie na wczesnym etapie załatwia sprawę.

Powiedz z jakiego wymiaru na jaki uciekasz, bo aż mi się wierzyć nie chce że łącznie 12cm zwężasz pod drzwi wejściowe. To cały "rozmiar" w dół połączony z luzem montażowym.

To tak samo jakby ktoś chciał dobudować kawałek budynku i tylko dostawił (dokleił) ścianę do istniejącej konstrukcji. To wręcz musi być przytwierdzone czymś więcej jak tylko zaprawą. Może o tym zapomnieliśmy wspomnieć co słusznie zauważył JarekKRK45 . Czasem dla nas oczywistość ale nie każdy to musi wiedzieć.

Podłączę się pod temat drzwi zewnętrznych...mam do wyboru 90 lub 100.....otwór mam teraz szeroki na 102....mam przygotować na 104 lub 114....

Ściana z BK.....podobno drzwi szersze ładniejsze i praktyczniejsze:), ale mam problem z nadprożem.....w tej chwili jest oparte na szer.25cm. jak zmniejszę o 12cm.....pozostanie już tylko 13cm podparcia, bym musiał powiększyć otwór po jednej stronie - ściana z BK, bo z drugiej strony jest słup betonowy....

Jest sens robić szersze, czy 90 wystarczy?:confused:

Pierwsze pytanie to takie czy będą Ci potrzebne szersze drzwi... jeśli nie masz innego sposobu wniesienia przedmiotów (np.o dużych gabarytach ) to napewno lepiej będzie pobawić się z przeróbkami i zrobić większe wejście. Lepiej zadbać o to wcześniej niż późniejj się główkować i wkurzać, że ,asz za małe wejście.

Szersze drzwi są też łądniejsze, lepiej się prezentują. Jedyny minus to wieksza przepuszczalność ciepła niż przez mały otwór.ale tu nie ma takiej dużej różnicy.

Z wniesieniem gabarytów nie będzie problemu - są okna tarasowe, drzwi nie są widoczne od frontu - bo jest "podcień" wejście jest z boku na ścianie frontowej, energooszczędny ma być - ogrzewanie czystym prądem - chyba jednak zostanę przy 90;)

A za wejściem masz następne drzwi i też to są "100"? Moim zdaniem większa szerokość mało kiedy wygląda dobrze. Drzwi w katalogach są zobrazowane zwykle dla najpopularniejszych rozmiarów, czyli "90".

Zdecydowanie drzwi w rozmiarze "100" wyglądają gorzej od 90-ek. Druga sprawa to lekka przesada z tą ucieczką ciepła przez drzwi szersze o 10cm. Jeśli tak by było to UE na 100% wprowadziłaby obowiązek montażu drzwi w rozmiarze 60 i dźwigu na dachu aby przez komin wnosić meble. Ubytek ciepła na jakim poziomie się zwiększy? Wiaderko węgla rocznie? Ale za to jakie plusy latem - lepsza wentylacja ;).

• 3 weeks później...

Dlaczego miałyby się bardziej wypaczać od 90-ek? różnica 10cm szerokości przy klejonym ramiaku to jest nic. Do tego zawiasy są znaczniej przewymiarowane przy 90-kach (czyli nośność jednego zawiasu jest mniej więcej taka jak waga całego skrzydła), więc 100-ki również utrzymają bez opuszczania.

Różnic nie ma odczuwalnych poza optyczną szerokością skrzydła.