JARO175 12.05.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Czesc, Zalaczam zdjecia odkopanej sciany fundamentowej. W domu nie ma podpiwniczenia, wiec teoretycznie moglbym zrezygnowac z poprawiania budowlancow. Ale jednak... Zima pomimo grubego styropianu od ziemii czuje sie chod, chcialbym wiec cos zrobic w kierunku poprawy termiki/ochrony przed wilgocia na poziomie sciany fundamentowej. Mam w zwiazku z tym pytanie co byscie doradzili? Sama folie kubelkowa przysypana ziemia? 2 centymetry styropianu i na to folia kubelkowa Zaimpregnowac dodatkowo jakims mazidlem. Budowlancy wydaje mi sie ze pomalowali to dysperbitem,ale nie mam pewnosci. Tak w ogole czy po pomalowaniu sciany dysperbitem, sciana moze miec bezposredni kontakt z ziemia? Czy wowczas przypadkiem dysperbit nie bedzie odchodzil? Jaka inna plynna izolacja moze byc tutaj zastosowana, jezeli sciana fundamentowa byla juz raz malowana, a fundament zostal jak widac na zdjeciach, odkopany i jest brudny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 13.05.2015 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Podbijam... Moze ktos udzeli konstruktywnej porady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.05.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 W domu nie ma podpiwniczenia, wiec teoretycznie moglbym zrezygnowac z poprawiania budowlancow. Nie wiem skąd takie wnioski ale nawet z Twojego postu wynika że to błędne rozwiązanie. Ściana fundamentowa powinna być ocieplona ale nie styro gr 2 cm bo to nic nie da. Rozsądne wartości to się zaczynają od 8cm. Nie bardzo widać czy masz na tyle miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 14.05.2015 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Spodziewalem sie takiej odpowiedzi. Sklaniam sie ku temu zeby dac tylko na wysokosc sciany fundamentowej (ok 1,10m) folie kubelkowa i zasypac ziemia. Minimalnie ociepli I lepiej bedzie izolowalo sciane od wilgoci. Zastanawiam sie tylko do jakiej wysokosci powinna siegac ta folia razem z listwa - do miejsca gdzie zaczynaja sie cegly czy do wysokosci gdzie bedzie konczyla sie kostka, tak aby kostka ja minimalnie zakrywala? Zawalili budowlancy z tym ze nie dali styropianu na sciane fundamentowa I teraz po ptakach. W gornej czesci styropian jest w srodku sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.05.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Sklaniam sie ku temu zeby dac tylko na wysokosc sciany fundamentowej (ok 1,10m) folie kubelkowa i zasypac ziemia. Minimalnie ociepli I lepiej bedzie izolowalo sciane od wilgoci. Ani nie ociepli ani nie zaizoluje. Folia kubełkowa ma chronić ocieplenie w czasie zasypywania. Po co taka folia na gołe ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 14.05.2015 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dzieki za porade. W takim razie pozostaje jak cos pojechac dodatkowo jeszcze raz jakims "mazidlem". Jakas rada w tym wzgledzie? Wczesniej bylo czyms wodnistym malowane, potencjalnie dysperbitem... Czy teraz poprawic tym samym czy jakims lepikiem na zimno, itp.??? Bede wdzieczny za odpowiedz. Budowlancy tak niechlujnie budowali ten dom ze miedzy pustakami fundamentowymi w poziomie byly niewypelnione zaprawa przestrzenie na 2-3 centymetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 14.05.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Lepiej dac tam z 10 cm styropianu - nie musisz go przyklejać do sciany - ziemia go dociśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 14.05.2015 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Czy na pewno ma to sens? Domyslam sie musialby on siegac maksymalnie do poziomu gruntu wokol domu i trzeba jeszcze wziasc pod uwage ze czesc gruntu bedzie zebrana pod kostke, czyli musialby siegac jeszcze nizej niz poziom obecny gruntu. Tak ze dyskusyjne jest do jakie wysokosci mialby on siegac. Tak a propos, na chwile obecna zima w salonie czuc chlodem od gruntu, ale nie mam ani grama wilgoci. Jak po polozeniu takiego styropianu wzdluz sciany i przysypaniu go ziemia zmieni sie paraprzepuszczalnosc sciany fundamentowej Tak przy okazji chcialbym jeszcze zapytac co to jest lepik rozpuszczalny woda? Czy to zwykly lepik na zimno czy tez slynny dysperbit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 14.05.2015 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Ani nie ociepli ani nie zaizoluje. Folia kubełkowa ma chronić ocieplenie w czasie zasypywania. Po co taka folia na gołe ściany ? Szczerze to tez nie mam pewnosci czy masz racje tutaj. Folia bedzie chronila pustaki fundamentowe przed stycznoscia z mokra ziemia i jednoczesnie wypuszczala bedzie wilgoc z wewnatrz domu. Nie wydaje mi sie zeby miala zrobic jakakolwiek szkode domowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.05.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Szczerze to tez nie mam pewnosci czy masz racje tutaj. Folia bedzie chronila pustaki fundamentowe przed stycznoscia z mokra ziemia i jednoczesnie wypuszczala bedzie wilgoc z wewnatrz domu. Nie wydaje mi sie zeby miala zrobic jakakolwiek szkode domowi W posadzce masz albo powinieneś mieć izolacje poziomą z papy lub foli jak więc wilgoć z domu ucieknie fundamentem ? Ale ja nie pisałem ze folie wyrządzi szkodę, pisałem że folia nie stanowi izolacji cieplnej i przeciw wilgociowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.05.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) W posadzce masz albo powinieneś mieć izolacje poziomą z papy lub foli jak więc wilgoć z domu ucieknie fundamentem ? Ale ja nie pisałem ze folie wyrządzi szkodę, pisałem że folia nie stanowi izolacji cieplnej i przeciw wilgociowej Ja w starym domu po dziadkach fundamenty zasmarowalem hydroizolacja 2 razy( inaczej folia w plynie) Na to wszystko foia kubelkowa 2 m do samego tynku. To nie prawda ze ta fo.ia nic nie daje. Daje bardzo duzo. Dziadki teraz nie maja wilgoci przynajmniej i nie ciagnie im od podlug drewnianych, pod ktorymi jest pusta przestrzen powietrzna. Moim zdaniem folia do samego tynku i od tynku na folie po plycie 5 cm styropianu w kolo calego domu, ewentualnie jak chcesz bez styropianu. Po polozeniu kostki folie mozesz zawsze obciac , albo dolozyc styro od kostki do tynku. Chociaz wolal bym styro wpuscic w ziemie i zaciagnac klejem lub jakims tynkiem. Co prawda ja sie narylem caly dom w kolo 10x10 by odkoac cale fundamenty na 2 m w glab, sciana po scianie i polozyc folie. Ale to moje skromn zdanie Edytowane 14 Maja 2015 przez Św.Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 15.05.2015 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 W posadzce masz albo powinieneś mieć izolacje poziomą z papy lub foli jak więc wilgoć z domu ucieknie fundamentem ? Ale ja nie pisałem ze folie wyrządzi szkodę, pisałem że folia nie stanowi izolacji cieplnej i przeciw wilgociowej Przeciez folia kubelkowa bedzie przylegala do tej sciany co na zdjeciu, wystajac ciut ciut ponad grunt I bedzie kubelkami do sciany, czyli bedzie przestrzen wiec w czym problem. Pozniej da sie listwe zeby nic za te folie nie wlatywalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.05.2015 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Podbijam... Moze ktos udzeli konstruktywnej porady... Jedyna rada - to żebyś udał się powtórnie do szkoły powszechnej i podszkolił z pisowni języka polskiego. Wypowiedź pisemna w której jest 80 błędów w 5 linijkach jest słabo czytelna. A na temat - ALE JAJA. Czyżby autor wątku specjalnie wyrył ten wąski rowek wzdłuż domu w celu publikacji zdjęcia na forum muratora ??? Nie miałeś koncepcji co robić przed ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.05.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Przeciez folia kubelkowa bedzie przylegala do tej sciany co na zdjeciu, wystajac ciut ciut ponad grunt I bedzie kubelkami do sciany, czyli bedzie przestrzen wiec w czym problem. Pozniej da sie listwe zeby nic za te folie nie wlatywalo. Ja nie mam problemu skoro folia kubełkowa i ociepli i zaizoluje, to tak rób. Wróć tu za rok i pochwal się co to dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 15.05.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Wiesz co betonem 44 to ty istotnie jestes. Ale jak czytam fora budowlane, to takich jak ty sa setki... typkow zasmiecajacych fora niepotrzebnymi postami.... Smutne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts