Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki lakier do parkietu

Sylwester

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przekonałeś mnie - chyba zdecyduję się na dąb niemodyfikowany.

Teraz moje pytanko - czy za pomocą lakieru jest możliwe uzyskanie ciemniejszego koloru parkietu naturalnego ?

Pozdrawiam

Są dwie. Jasny spokojny kolor dębu uzyskasz przy lakierach podkładowych akrylowych wodorozcieńczalnych nałozonych dwa razy blachą lakierniczą lub raz wałkiem.

Odcień zdecydowanie ciemniejszy, pełny rustykalny uzyskasz przy zastosowaniu lakieru podkładowego syntetycznego poliuretanowego.

Na oba podkłady mozesz położyć lakiery wodorozcieńczalne.

Dzięki za podpowiedzi.

Powiedzcie mi tylko dlaczego, kiedy idę do "fachowca", który reprezentuje firmę kładącą parkiety - on nie potrafi mi krótko i na temat odpowiedzieć, że jeśli chcę uzyskać taki a taki efekt to musiałbym zrobić to, to i tamto. Każdy tylko ściemnia, że w parkietach to nigdy nic nie wiadomo i efekt końcowy zawsze może być inny. Może odwiedzam złe firmy... ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam. Mam świeżo położony parkiet dębowy i chciałbym polakierowac go tak zeby jak najmniej ściemniał. Jednak lakiery i podkłady wodne sa dwa razy droższe. Parkieciarz ( starszy juz facet wiec nie wiem czy nadąża za nowościami ) polecił mi :

- "parkiet lak " szwedzki dwuskładnikowy + rozpuszczalnik

- podkład kapon super

Czy to dobra chemia ?

Moze znacie jakiś lakier który nieprzyciemni parkietu a nie będzie dwa razy droższy od rozpuszczalnikowego ( alkoholowego ) ??

Witam. Mam świeżo położony parkiet dębowy i chciałbym polakierowac go tak zeby jak najmniej ściemniał. Jednak lakiery i podkłady wodne sa dwa razy droższe. Parkieciarz ( starszy juz facet wiec nie wiem czy nadąża za nowościami ) polecił mi :

- podkład kapon super

Czy to dobra chemia ?

Moze znacie jakiś lakier, podkład który nieprzyciemni parkietu a nie będzie dwa razy droższy od rozpuszczalnikowego ( alkoholowego ) ??

Ps. Rozumiem ze to podkład decyduje o tym czy parkiet sie przyciemni , czy lakier też ? Mozna kupic np podklad wodny a lakier rozpuszczalnikowy ?

- podkład kapon super

Czy to dobra chemia ?

Moze znacie jakiś lakier, podkład który nieprzyciemni parkietu a nie będzie dwa razy droższy od rozpuszczalnikowego ( alkoholowego ) ??

Ps. Rozumiem ze to podkład decyduje o tym czy parkiet sie przyciemni , czy lakier też ? Mozna kupic np podklad wodny a lakier rozpuszczalnikowy ?

Nie powinno sie w takiej kolejności nakładać lakierów. Odwrotnie można najpierw syntetyczny a na niego wodny.

Zrób 2x caponem i lakier syntetyczny. Tanio i nie na długo. Ale na razie wystarczy.

Nieno cos co starczy na niedługo mnie nie interesuje :-)

Dzis dowiedziałem sie ze jesli stosuje sie lakier wodny nie trzeba stosować podkładu ? Podobno podkład stosuje sie tylko do lakierów rozpuszczalnikowych zeby parkiet od nich nie ściemniał ? To prawda ?

Jaki inny lakier wodny polecicie ktury bedzie solidny w miare rozsądnej cenie.

Byłem w castoramie i mieli dwa lakiery wodne: ( podobno nie trzeba stosować do nich zadnych podkładow )

- Duluxa i

- Bondex do którego dodaje sie utwardzacz

Co uważacie o tych lakierach ?

Dzis dowiedziałem sie ze jesli stosuje sie lakier wodny nie trzeba stosować podkładu ? Podobno podkład stosuje sie tylko do lakierów rozpuszczalnikowych zeby parkiet od nich nie ściemniał ? To prawda ?

Byłem w castoramie i mieli dwa lakiery wodne: ( podobno nie trzeba stosować do nich zadnych podkładow )

- Duluxa i

Nie raz i nie dwa na tym forum polecano konkretne lakiery (nie ma wśród nich Duluxa czy Bondexa), więc IMO skoro już zainwestowałeś w parkiet dębowy, klej, wynająłeś parkieciarza, który to wszystko zrobi nie rozumiem dlaczego na samej końcówce chcesz zaoszczędzić kilka złotych na m2 stosując kiepski lakier.

- Duluxa i

Nie prawda! Stosuje sie lakiery podkładowe. Są lakiery syntetyczne, które nie ściemniają drewna np. lakiery utwardzane kwasem solnym.

Podkłady nie są od tego aby ściemniały czy rozjaśniały drewno lecz aby zamknęły pory drewna przed lakierem właściwym. Ich wpływ na odcień drewna jest sprawą uboczną. Bez podkładu zużyjesz więcej lakieru nawierchniowego, który jest droższy od podkładowego!

Napisz czego oczekujesz od lakieru?

To mam WIELKĄ prośbę o doradzenie mi jakiegoś lakieru. Byłem w sklepie i porównywałem deski polakierowane lakierem tradycyjnym i lakierem wodnym. Zdecydowanie bardziej spodobal mi się odcień desek pomalowanych lakierem wodnym , ponieważ nie wpadają one w brązowy kolor , bardziej w zloty no i są jaśniejsze od tradycyjnego lakieru.

Od lakieru oczekuje :

- wytrzymałosci

- tego aby podłoga nim polakierowana nie ściemniała

- no i zeby lakier jak najmniej przyciemnił deske

CO BARDZO WAZNE. Wiem ze na takich rzeczach nie należy oszczędzać ale niestety na remont całego domu tak sie wykosztowałem ze każdy grosz jest teraz wazny ( oczywiscie w granicach rozsądku ). Dlatego doradźcie mi jakiś lakier i jeśli to zalecane podkład który ma najlepszy stosunek jakości do ceny.

Szukał bym lakieru i podkładu za które niezapłace wiecej jak 1500 zł na 70 m/2 parkietu.

Dlatego doradźcie mi jakiś lakier i jeśli to zalecane podkład który ma najlepszy stosunek jakości do ceny.

Szukał bym lakieru i podkładu za które niezapłace wiecej jak 1500 zł na 70 m/2 parkietu.

3x APU-2 np: http://www.parkietymarzen.com.pl/product_info.php?products_id=610

1095 zł

do tego 1 x aground http://www.parkietymarzen.com.pl/product_info.php?products_id=602

2x http://www.parkietymarzen.com.pl/product_info.php?cPath=22_29_64_66&products_id=603

212,28 zł

razem 1307,28 - zostaje jeszcze na wałek kombinezon i piwo do tego :wink:

ewentualnie na dokupienie lakieru na 3 warstwę w bardziej uczęszczanych miejscach.

witam - uważnie przejrzałem ten watek i widzę ze chyba dobór lakieru pozostawię raczej specjalistom, ale

czy ktos z was slyszal - uzywal: DIPUR PARKIET S 2K

z firmy Polychem Systems z Poznania?

mam mozliwosc kupienia go po cenie maxymalnie niskiej (po kosztach prawie) - oczywiscie produkt o 100% wartosci i nie wiem czy jest sens

witam - uważnie przejrzałem ten watek i widzę ze chyba dobór lakieru pozostawię raczej specjalistom, ale

mam mozliwosc kupienia go po cenie maxymalnie niskiej (po kosztach prawie) - oczywiscie produkt o 100% wartosci i nie wiem czy jest sens

Zaryzykuj. Niech dadzą też podkład i połóż trzy warstwy lakieru.

Zapytaj jkaka ma ścieralność wg testu Taber-Abraser lub w Polsce bardziej używany test nasypowy. Niech podadzą jaką ma twardość i jaką metodą badany... Wszystkie lakiery na rynku te za 20,00zł i te za 150,00zł nadają się na podłogi i to najczęściej ekstremalnie użytkowane. W wielu z nich to czysty slogan reklamowy.

Zaryzykuj. Niech dadzą też podkład i połóż trzy warstwy lakieru.

Zapytaj jkaka ma ścieralność wg testu Taber-Abraser lub w Polsce bardziej używany test nasypowy. Niech podadzą jaką ma twardość i jaką metodą badany... Wszystkie lakiery na rynku te za 20,00zł i te za 150,00zł nadają się na podłogi i to najczęściej ekstremalnie użytkowane. W wielu z nich to czysty slogan reklamowy.

Sprawdziłem, dipur parkiet S 2K - to klej do parkietu.

Proszę o pomoc w wybraniu lakieru do parkietu dębowego II gatunek.

Czy wybrać Bona D-503 Etura czy lakier 5-10-15?

Pozdrawiam,

Oba zabijają wszystko co się rusza. Nie maluj bez maski gazowej. Weź Eturę-jest twarda.

Jarek to 5-10-15 (Anser) mają już swój lakier? Zeszłej zimy spaliłem 60m mozaiki z ich kleju. Skrystalizował. Nie nie piszę już więcej co wiem o tej firmie. Są we wszystkich supermarketach i nie ma ich w żadnym profesjonalnym sklepie.

Polityka supermarketów jest dość ciekawa. Głośne promocje a np gwoździe są 2x droższe niż w sklepie żelaznym.