Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory ze złej strony

deeluxe

Recommended Posts

Witam,

Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać. Komin, który jest przygotowany pod podłączenie kominka ma wypuszczony otwory ze złej strony. Jest to system kominowy KONEKT z ceramiki. Nie wiem jak to się stało. Murarz miał wyraźnie w projekcie, że kominek będzie narożny i podłączony od boku. Ja na tym etapie budy nawet nie zwróciłem kompletnie na to uwagi. Teraz jest już wszystko wybudowane do samego końca, ponad dach.

Zaślepić aktualne otwory to nie problem. Dociąłbym takie elementy i je wkleił szczelnie. Problemem dla mnie jest jak zrobić otwory z boku. Naciąć i okręcić raczej się nie da. Ogromny ciężar przecież ciśnie z góry. Kuć się boję, bo to ceramika i może popękać.

Ma ktoś może jakiś sposób na to lub sprawdzony patent?

Kominek będzie zwykły. Beż żadnych płaszczy wodnych itd.

Tutaj zdjęcia jak to wygląda:

https://drive.google.com/folderview?id=0BwoJaIlZ96y2b2g0Z0hUV01qd1U&usp=sharing

U znajomego też był ten sam problem. Poradził sobie w ten sposób, że trójnik źle wyprowadzony został zaślepiony a następnie zaklejony. Z prawidłowej strony za pomocą kątówki wyciął nowy otwór i wkleił króciec ceramiczny. Nic nie pękło, wkład ceramiczny wyglądał raczej na solidny.

Z tego co się orientuję producenci wkładów mają działy techniczne, którym można zlecić takie prace (np. wymiana całego elementu ceramicznego) więc jeśli obawiasz się zrobić to sam, można się do nich odezwać i zapytać czy oferują taką usługę.

Dodatkowo, zapytaj ich co z gwarancją w wypadku przeróbki samodzielnej :rolleyes:

Patrząc na projekt kominka, wystarczy obudową najechać na komin, może nieznacznie wyjechać w kierunku salonu i powinno pasować bez przeróbek. Zadbaj o niezbędne dylatacje i prawidłowy montaż pozostałych elementów komina. Przeczytaj instrukcję.

Witam.

Kazda dobra firma kominkowa nie boi się przeróbki trójnika i wyczystki systemowego komina ceramicznego.

Jest wiele rozwiązań technicznych do tego i wielu ich producentów, łacznie z samymi producentami kominów.

Na 10 kominków podpinanych do kominów systemowych, niestety ale 5-6 trzeba przerabiać. To wynik ogromnej, ogólnej niewiedzy technicznej firm stawiających kominy jak i samych inwestorów oraz fikcyjności i dyletanctwa kierowników budów.

Sszkoda tylko samych inwestorów - fachowa przeróbka komina to koszt w granicach 500-600 zł, kóre muszą ponieść dodatkowo do ceny nie taniego przecież komina systemowego.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura