Gość Arturo72 15.05.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Wow jaki super kraj ta Dania . To wyemigruj do Dani i tam wybuduj mały, tylko dla siebie, żeby czasem dzieci nie skorzystały. Nie będziesz jak Polak Ale z czego dzieci mają skorzystać ? Z mieszkania ze starymi by nie mieć pełnej swobody ruchów ? Mając 20 lat już zamierzałem wyrwać się z chaty, starzy mieliby oglądać moje dziewczyny I oglądać nas nagich baraszkujacych po kuchni ? Która żona chciałaby żeby jej teściowa zagladała do garów lub do lodówki ? Który zięć chciałby żeby jego teściowa wcinala się w jego życie ? Czy nikt kto sądzi ze dom będzie również dla dzieci nie miał naście lat ? Dzieci owszem, skorzystają z domu Ale po naszej śmierci A nie mieszkając razem z nami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 15.05.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Dzieci owszem, skorzystają z domu Ale po naszej śmierci A nie mieszkając razem z nami. Dokładnie to miałam na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.05.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Wielopokoleniowość domów w Polsce to nie jest moda tylko najczęściej konieczność. wielu moich znajomych którzy nie mają zawodów które są na topie i pracują za średnią krajową nie stać ich na kredyt i niestety mieszkaja nadal z rodzicami, np. rodzice zajmują jedno piętro a młodzi drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 16.05.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 normalni w normalnych krajach typu Dania i budują dom dla siebie nie dla dzieci ale Polak jak to Polak zawsze coś nie teges przecież jego stać więc musi być większe auto od sąsiada więc dom też musi być większy przecież to normalne :bash: http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,13327520,Polskie_mieszkania_jednymi_z_najmniejszych_w_Europie.html polecam, jakie to Duńczycy małe domy dla siebie budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta.wa 18.05.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Decyzja o wielkości domu nie musi być problemem. Jeśli mamy takie możliwości możemy wybudować większy dom, ale rozsądnie podzielić przestrzenie. Osobne wejścia, stworzenie z dużego domu niejako trzech odrębnych mieszkań to świetne rozwiązanie. Jeśli dom jest położony w dobrej lokalizacji można wtedy nawet pomyśleć o wynajęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanias78 18.05.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Jak tylko są pieniądze to proszę bardzo! I szczerze nie sądzę, żeby wielkość domu była poddyktowana tym jaki dom ma sąsiad. Z tym się zgodzę, ok, ale jeśli chodzi o kwestie no nie wiem...ogrodzenia, albo kwiatów w ogrodzie. No kurcze, wielkość domu jest sprawą dosyć poważną i nie jest raczej uzasadniona "rywalizacją sąsiedzką":p A tak ogólnie mówiąc - duże domy - jestem za:) Nawet jak teraz wydaje nam się, ze wystarczy nam mały kaliber, to z czasem zdamy sobie sprawę, że jednak fajnie jest mieć kilka dodatkowych pomieszczeń - bo dzieci dorosną i trzeba będzie je gdzieś ulokować z małżonkami (np. jako pomoc tymczasowa), bo rodzina przyjedzie z drugiego końca Polski i trzeba będzie ich przenocować. Jak tylko są ku temu środki to budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 18.05.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Wszystko zależy od tego, co to znaczy duży dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 18.05.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Co myślicie o budowaniu dużych domów? Jak masz: 1. Silną potrzebę dużej przestrzeni 2. Dużą, fajną działkę 3. Dużą rodzinę 4. Milion gotówki (żadnych tam kredytów wieloletnich) 5. Minimum 10 tys netto (lepiej z 15) stabilnego, pewnego dochodu miesięcznego: To buduj 400 czy 600 m.kw. W przeciwnym razie usiądź w kąciku, odsapnij i poczekaj aż ci przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolka.77 18.05.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 A co to znaczy duży? My się przymierzamy do 230 m2 - to już duży? Zwłaszcza, że 3 małoletnich dzieci, które kilkanaście lat przynajmniej z nami będą mieszkać, pomieszczenie na biuro i senioratka dla mamy. Jak dla mnie mocno ograniczona powierzchnia, a niby dom duży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał13 20.05.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Duży dom wiąże się z wieloma dodatkowymi kosztami, z którymi mamy do czynienia w trakcie eksploatacji. Jednym z większych jest ogrzewanie. Trudniej nagrzać większą powierzchnię. Poza tym więcej wydamy na inne koszta: prąd, woda, doprowadzenie ścieków. No i jeszcze sama budowa, która również pochlania niemałe środki, dlatego lepiej zainwestować w mniejszy dom, ale dobrze go wykończyć, a później ewentualnie go rozbudować. ____________________USUNIĘTO REKLAMĘ Edytowane 29 Lipca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.05.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 wielkość domu zależy od ilości i wielkości pomieszczeń, te - uzależnione są od faktycznych, obecnych potrzeb użytkowych , ale i tych które mogą się pojawić, np. z chwilą urodzenia 1 lub 2-ki dzieci. Inaczej wyglądają też domy "zamknięte", a inaczej powinien wyglądać PROGRAM FUNKCJONALNY domu, w którym użytkownik przyjmuje często całą rodzinę ( X osób ) lub pomieszczenia ( w małym domu ) mogłyby wywoływać u niego klaustrofobię. No i to wszystko należy pogodzić na etapie projektu ( Koncepcyjnego ) Projektowanie i budowanie dużych domów bez skonkretyzowanych potrzeb użytkowych w stosunku do dodatkowych pomieszczeń wydaje mi się nieuzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 20.05.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Duży dom - to pojęcie zbyt ogólne, ale pokusiłbym się o stwierdzenie, że powierzchnia 50m2/mieszkańca jest statystycznie wystarczająca (nawet z pewną rezerwą) do zapewnienia wszystkich podstawowych potrzeb. Oczywiste jest to, że im więcej osób będzie mieszkało w jednym domu, tym większa będzie ich częśc wspólna i metraż na osobę będzie mniejszy - ale jest to ogromne uproszczenie. Miałem inwestorów, którzy ograniczali mi powierzchnię użytkową do 100m2 na czteroosobową rodzinę (w tym dwoje małych dzieci), ale mam też inwestora, który zażyczył sobie podmiejską rezydencję o powierzchni ponad 500m2 (w tym prawie 100m2 garaż) na taką samą rodzinę (także małe dzieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.05.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 ... wszystko zależy od potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 20.05.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Dokładnie tak, mi przydało by się jeszcze z 50-100m2 do nowej koncepcji funkcji mojego obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.05.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Duży dom wiąże się z wieloma dodatkowymi kosztami, z którymi mamy do czynienia w trakcie eksploatacji. Jednym z większych jest ogrzewanie. Trudniej nagrzać większą powierzchnię. Poza tym więcej wydamy na inne koszta: prąd, woda, doprowadzenie ścieków. No i jeszcze sama budowa, która również pochlania niemałe środki, dlatego lepiej zainwestować w mniejszy dom, ale dobrze go wykończyć, a później ewentualnie go rozbudować. Śmiem twierdzić, że 4 osoby na 120 metrach i 4 osoby na 500 metrach zużyją mniej więcej tyle samo prądu, wody i wygenerują porównywalną ilość ścieków. Różnice są właśnie w kosztach budowy i ogrzania wybudowanego już domu. Choć z drugiej strony, jak ktoś pomyśli i w budowę zainwestuje rozsądnie i pieniądze i materiały, od początku do końca przemyśli docieplenie i sposób ogrzewania, to koszty nie będą wcale katastrofalne. Poza tym ludzie różnie patrzą na koszty ogrzewania, mój szef o domu niewiele większym od mojego wydawał tej zimy na ogrzewanie ok. 850zł, dla mnie to już by była katastrofa... Dla niego to normalka. Dodam, że dom ma nie więcej niż 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 20.05.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Pytanie z cyklu: Kto kupuje samochód czteroosobowy dla 3-osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 20.05.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 wow, to się nieźle udało autorowi wywołać bezsensowną dyskusję każdy buduje co lubi i na co go stać, a jak go nie stać to realia szybko go zweryfikują i dzięki temu niektórzy mogą tanio kupić nowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts