Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wyprostować łukowe nadproża w starym domu

Gość Konto usunięte_1*

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*
mam do wymiany wszystkie okna ale obecnie są górą półokrągłe jak też nadproże jest zrobione z cegły też na półokrągło , wiem że wstawiają takie plastiki nad oknem ale nie specjalnie mi to się widzi tym bardziej że jest plan na ocieplenie domu styropianem i pytanie czy to zaokrąglenie da się jakoś wyprostować np kątówką z tarczą diamentową ściąć do prostego czy jakaś inna metoda ale nie aż taka żeby od razu robić nowe nadproża co pewnie wiązać by się musiało z pozwoleniem na budowę . jakie macie na to rozwiązania

nie ruszaj tego !!!

Nadproża łukowe w starych domach są robione z cegieł na wzór stropu Kliena

Jest to nadproże samonośne i naruszenie go może spowodować katastrofę budowlaną !!!

Co ci przeszkadza plastik ?

Będziesz robił ocieplenie - zakryjesz

A od środka możesz zrobić podobnie, styropian, klej, siatka i już masz otwór prostokątny - tyle że tracisz na wysokości okna ale coś za coś

Nie waż się tego podcinać !!!!

Gość Konto usunięte_1*
no fakt za bardzo tego nie chciałem obcinać to tylko takie rozważania czy to by osłabiło konstrukcję bo łuk nie jest jakiś wielki i po bokach wystarczało by obciąć po te 5 cm załatwiło by sprawę , szczerze powiedziawszy to żona bardziej na to nalega bo mnie to zbytnio nie wadzi . otwór ma szerokość 110cm szerokości oraz 140 wysokości a ona mnie próbuje namówić na okna 1,5/1,5 jednoskrzydłowe RU tylko pytanie kto by to miał rozkuwać robić nowe nadproża oraz za to płacić , a tak wstawi się typowe w te otwory co są i gitara

No pod takie duże okna musiałbyś faktycznie przerabiać cały otwór. Inna sprawa, że okno 150x150 RU to mało praktyczne gabaryty. Dużo tego montuję, jakoś specjalnie nie narzekam, ale mój monter zawsze mówi: "powinni zakazać robienia takich okien".

Kolego berthold61

Nie ma znaczenia ugięcie łuku. Jest to typ nadproża samonośnego i jakiekolwiek próby jego osłabienia poprzez podkuwanie czy inne nieprzemyślane czynności może doprowadzić do katastrofy budowlanej.

Mając takie nadproża na 99.9% nie masz stropu z wieńcem stanowiącym wzmocnienie i ustabilizowanie naprężeń w ścianie nośnej. Najprawdopodobniej stropy masz Kleina, gdzie belki stalowe oparte są na ścianie nośnej. U Ciebie to ściana nośna jest głównym elementem konstrukcyjnym budynku i ekstremalnie jej naruszenie może doprowadzić do sytuacji gdzie cały dom ci zacznie pękać i się złoży jak domek z kart.

Nie czyń nic pochopnie bez uzgodnienia z architektem czy konstruktorem, a najlepiej zastosuj metodę o której Ci wspomniałem zwłaszcza że nie jest aż tak kłopotliwa w wykonaniu przy tak małym ugieciu łuku

Gość Konto usunięte_1*
Kolego berthold61

Nie ma znaczenia ugięcie łuku. Jest to typ nadproża samonośnego i jakiekolwiek próby jego osłabienia poprzez podkuwanie czy inne nieprzemyślane czynności może doprowadzić do katastrofy budowlanej.

Mając takie nadproża na 99.9% nie masz stropu z wieńcem stanowiącym wzmocnienie i ustabilizowanie naprężeń w ścianie nośnej. Najprawdopodobniej stropy masz Kleina, gdzie belki stalowe oparte są na ścianie nośnej. U Ciebie to ściana nośna jest głównym elementem konstrukcyjnym budynku i ekstremalnie jej naruszenie może doprowadzić do sytuacji gdzie cały dom ci zacznie pękać i się złoży jak domek z kart.

Nie czyń nic pochopnie bez uzgodnienia z architektem czy konstruktorem, a najlepiej zastosuj metodę o której Ci wspomniałem zwłaszcza że nie jest aż tak kłopotliwa w wykonaniu przy tak małym ugieciu łuku

zrobię tak jak napisałeś w poście wyżej bo ani z tym kosztów nie ma ani problemów a po ociepleniu śladów żadnych też nie będzie , a żona się przyzwyczai , napatrzyła się na te duże kwadratowe okna oczywiście pod kątem firan i tysiąca ozdób w tym oknie