Terminus 12.05.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam wszystkich forumowiczów. Forum czytam od roku (od momentu zakupu działki) i nadszedł czas na wizytę u architekta (koszt przyzwoitej typówki z adaptacją jest niewiele niższy niż koszt projektu indywidualnego) jednak chciałbym do niego iść już z pewną koncepcją tego co chcę. Ma to być prosty i w miarę tani w budowie dom z płaskim dachem (dostałem pozwolenie na budowę takiego domu) i z wiatą garażową. Na początek założenia: IV strefa, dom piętrowy, na płycie fundamentowej (20-30 cm XPS), ściany z silki 18cm, 30 cm styropianu grafitowego, na dachu 40 cm styropianu + wylewka spadkowa + epdm lub pvc + kamyki, okna - jak się żona zgodzi pakiety w xps projektu merkavy, wm + rekuperator, co + cw jeszcze nie mam pomysłu - albo pompa p-w i podłogówka albo klima + kable + pompa do cwu lub bojler. Porobiłem trochę koncepcji i nie jestem przekonany czy to ma ręce i nogi - uwagi i sugestie bardzo mile widziane. rzut parteru: rzut piętra: Starałem się pomieszczenia, w których niezbędne są cwu i kanalizy dać w jedne kupie, dlatego wyszła mi dość duża łazienka na piętrze, a dość mała sypialnia. Jak widzicie nie dałem żadnego okna od północy - trochę się boję takiego podejścia co by dom nie wyglądał jak bunkier. Może macie jakiś pomysł jak zamaskować takiego kloca bez okien? Coś tam próbowałem z zieloną ścianą na kratce (jaki bluszcz lub coś innego co rośnie od północy) ale nie do końca mnie to przekonuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 12.05.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 OZC przy moich założeniach i pakietach w xps'e wychodzi całkiem korzystnie pomimo IV strefy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 14.05.2015 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Pomoże ktoś coś? - w sobotę idę do architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 15.05.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Czesc,Fajny pomysl - mi sie podoba.Dom masz MEGAPROSTY. Wiec (przynajmniej ja) nie bal bym sie o jego energooszczednosc. Bedzie dobrze!Balbym sie o jego funkcjonalnosc. Moim zdaniem wydanie kilku PLN wiecej na architekta, ktory od razu zrobi pewnego rodzaju aranżację wnętrz - określi ich funkcjonalność, zwróci się Tobie znacząco (przykładowo - przy dobrze zaplanowanych wnętrznach możesz ograniczyć dom o parę m2) Elewacja frontowa powinna byc ciekawa - ale to wlasnie zadanie dla architekta. Na pietrze nie masz okien od frontu (polnoc), tylko pomysl, rano budzi Cie ruch na ulicy, chciałbys zerknąć co się dzieje. Albo dzwoni ktoś domofonem .. Ja bym wolał jednak mieć tam okno. Funkcjonalnośc chyba jednak przed energooszczędnością. A wrzuć przede wszystkim rysunek domu na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.05.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Łazienka 14m2 a pokój 10m2? Po co co taka? Łazienka 10m2 już jest spora. Zamień je funkcjami. Na górze będziesz miał maciupinki podest czy korytarzyk prowadzący do pokojów. To fatalnie wygląda w rzeczywistości choć oczywiście swoją funkcję spełni. To wgłębienie w dachu to po co? Będziesz miał z tym kłopot o ile nie zaplanujesz odpowiedniej ilości odpływów. Śnieg na dachach płaskich topi się od spodu nawet przy minusowej temperaturze. Im grubsza jego warstwa tym bardziej. Ta woda spływając do rynny zamarza w niej. Trzeba rynny grzać bo będzie basen. Tak jak kolega wyżej pisał koniecznie okno od strony wejścia i ulicy. Możesz w miejscu obecnego pokoju zrobić kuchnię z oknem na ulicę a pokój przenieść "po przekątnej. Poza tym podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 16.05.2015 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Dzisiaj idę do architekta, zobaczę co on na moje rewelacje powie:) Z zamianą łazienki i pokoju myślałem już wiele razy - też mi się nie podobają proporcje ale na razie jest zrobione tak bo kierowałem się tym, żeby wszystkie pomieszczenia mokre dać w jednej kupie - jeden pion kan. brak latania z wodą po całym domu, brak potrzeby robienia cyrkulacji. Może dobrym uzasadnieniem wielkości tej łazienki będzie wydzielenie z niej oddzielnego kibelka lub zrobienie miejsca na pierdolnik (garderoba) lub przeniesienie kotłowni z dołu na górę, jednostkę zewnętrzną pompy dałbym wtedy na dachu - na dole miałbym pomieszczenie gospodarcze, które by się przydało bo nie mam garażu. Dużo myślałem czy okno od północy jest niezbędne i czy nie da się go zastąpić kamerą nad wejściem - chyba wyjdzie taniej Kuchnia od północy to moim zdaniem nie koniecznie dobry pomysł - z kuchni wolałbym mieć widok na dzieci bawiące się w ogrodzie niż na wejście do domu. Ale na 100% pewny swoich racji nie jestem. To wgłębienie to attyka - tak wyszło na rysunku ale planuję, że będzie wystawała kilka centymetrów powyżej powierzchni dachu. Macie jakiś inny pomysł na konstrukcje dachu? Patrzyłem jak robią inni forumowicze i raczej niczego innego nie znalazłem. Docelowo na dach planuję jednostkę zewnętrzną pompy i może kiedyś PV. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycji i sugestie np. z oknem od północy - nigdy nie mieszkałem w domu i nie chciałbym sobie zrobić kuku. pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2015 przez Terminus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 16.05.2015 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Układ na działce widzę tak - gaz jest opcionalny, co prawda dostałem na niego warunki ale umowy jeszcze nie podpisałem.' Zauważyłem, że na rzutach mam błąd, działka jest odchylona od osi - północ-południe o 11 stopni w stronę zachodu, a nie wschodu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.05.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Uklad dzialki jest podstawa. Jak zauwazyles odchylenie od polnocy w druga strone.No to pierwdze ajwazniejsze konsekwencje to cos w stylu lustrzanego odbicia.Taras na poludniowy zachod, pomieszczrnie gosppdarcze z wejsciem na polnocy wschod. I przysuwaj dom moim zdaniem najblizej wschodniej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.05.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 zobacz ze przy tym ukladzie przylaczs wychodza blizej.Zdecydowanie rozbudowal bym pomieszczenie gosp.! Bedziesz mial tone gratow do skladowania. Albo lepiej zrob dach kopertowy i nieyzytkowe poddasze jako magazyn. Izolacje nasypiesz na strop.Odsun sie z domem od drogi o 7-8m conajmniej. Garazu nie masz ale samochod musisz gdzies pomiescic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.05.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 A co do funkcji pomieszczen. Tu po prostu trzeba narysowac meble. Powierzcjnia w m2 naprawde nic nie mowi.W lazience mozesz zrobic pralnie, suszarnie. Zamarkuj wszystkie urzadzenia i nie rezygnuj zbyt ppcjopnie z przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 16.05.2015 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Taras od zachodu? Moim zdaniem lipa. Zachodnia strona to skwar latem. Tak jak mam wydaje mi się optymalnie - chcę na tarasie ciepła idę na południe chcę chłodu - przenoszę się na wschód. Okien od zachodu też moim zdaniem powinno być jak najmniej. Robiłem symulację w Velux Daylight i dla mnie nie ma żadnego pożytku z okien zachodnich - zysków w okresie grzewczym z tych okien nie ma, a latem przegrzewają pomieszczenia i ciężko je od słońca odciąć czym innym niż rolety. Dach kopertowy? To skomplikuje i mocno podroży budowę. Moim zdaniem siła tkwi w prostocie. W takim układzie jak mam powinno być bardzo prosto zachować ciągłość izolacji - od płyty fundamentowej przez ściany aż po dach. Taki klocek oklejony z zewnątrz styropianem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Sila tkwi w prostocie - TAK ale glownie w aspektach energooszczednosci. Ja mowie o zwiekszeniu funkconalnosci. Przyklad - przy niewiele wiekszych kosztach mozesz miec z 70m2 magazynowej przestrzeni na nieuzytkowym poddaszu, ktorych IMHO ewidentnie Tobie brakuje. Nie tracac na parametrach cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.05.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Gdybys w tym lustrzanym odbiciu maksymalnie przysunal dom do wschodniej granicy, zyskujesz powierzchnie ma najlepszym pdcinku dzialki czyli poludniowym zachodzie. To dlateg lokowal bym tam taras. Co do temperatur grzania i ossietlenia tontrudna dyskusja - jak dla mnie i tak klimat.mamy za zimny. Zadaszenientarasu naturalnie zasloni Tobie wyspkie poludnioqe slonce nagrzeeajace pomieszczenia po poludniu. Od zachodniejnstrony drzewa moga zacieniac slonce. W moim odczuciu zyskala by funkcjonalnosc ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.05.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Promieniowanie bezpośrednie, oraz promieniowanie rozproszone- pierwsze zjadliwe, drugie niby pomijalne w myśleniu, ale na wierno jest. Stąd zyski słoneczne wychodzą nawet od północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.05.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Zwłaszcza gdy temp. nieboskłonu -40oC a niebo bezchmurne. W okolicach zimnej Zośki ewidentne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 16.05.2015 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Nie jestem pewny czy za wami nadążam Teraz w mieszkaniu w salonie mam okna od zachodu i latem pomimo zasłaniania żaluzji panuje w nim skwar, który utrzymuje się długie godziny po zajściu słońca. Więc nawet jeśli zimą z zachodu (co z symulacji nie wychodzi) jest więcej pożytku niż ze wschodu to połączenie lata z zachodem to przynajmniej dla mnie mordęga. Inną sprawą jest to, że przynajmniej u mnie głównie wieje z zachodu więc wymyśliłem właśnie wiatę garażową od tej strony. Dużo nie zasłoni ale zawsze choć trochę. Jeśli wiata garażowa od zachodu to weranda od południa i wschodu - tym bardziej, że całą rodziną latem wolimy jednak cień niż prażenie się na słońcu. Działka nie jest taka mała 1000m2 więc jeśli ktoś będzie mocno chciał słońca to miejsce sobie znajdzie. Kurcze jednak budowa domu to sztuka kompromisów, dla kogoś kto w domu nigdy nie mieszkał ciężko sobie pewne sprawy ułożyć w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 17.05.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Ja radze olej promieniowanie sloneczne i przeloz to na wieksza funkconalnosc domu i pomieszczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 17.05.2015 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Śnieg na dachach płaskich topi się od spodu nawet przy minusowej temperaturze. Im grubsza jego warstwa tym bardziej. Ta woda spływając do rynny zamarza w niej. Trzeba rynny grzać bo będzie basen. Masz jakiś inny pomysł na dach niż attyka do wysokości wierzchniego krycia? Architekt wspominał coś o attyce ukrytej ale to chyba trzeba robić odwodnienie przez dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 17.05.2015 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Ja radze olej promieniowanie sloneczne i przeloz to na wieksza funkconalnosc domu i pomieszczen Architekt jest podobnego zdania co Wy. Przenieść kuchnię na północ i dać okno. Góra też mu się średnio podobała. Namawia mnie też na okno w klatce schodowej ale tu nie jestem pewny, wychodzi mi że żarówka Led będzie tańsza i lepszą. Architekt ma coś narysować i mi podesłać żebym sobie porównał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertkroks 19.05.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Ciekawa jestem jak bedzie wygadal twoj dom w ostatecznej wersji Ja przy budowie swojego domu korzystalam z pomocy tej firmy, sprawdz sam http://www.dedietrich-solary.pl/dom_pasywny_termoizolacyjnosc/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts