Terminus 20.05.2015 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Koncepcja architekta. To co bym zmienił: Parter - usunąć okno od wschodu w kuchni. Może powiększyć okno to od północy w kuchni. Piętro - zamienić łazienkę z przeciwległym pokojem, usunąć okno od północy. Jeden z pokoi wyszedł bardzo duży więc z jego przestrzeni wygospodarowałbym garderobę. Łazienka będzie bardzo duża więc jej kosztem przeniósłbym do niej kotłownię z parteru, a w miejscu kotłowni na parterze - pomieszczenie gospodarcze. Nie do końca podoba mi się zmiana schodów na zabiegowe. Ogólnie dom trochę urósł (pierwotnie był 11m x 8m, teraz jest 11m x 9m, zastanawiam się czy nie zmniejszyć go po 0,5 metra na wysokości i szerokości. Wszelkie opinie i uwagi bardzo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.05.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Fajne będziesz miał echo w salonie. KOOOOOOOOOOCCCCCCCCHAAAAAAANIEEEEEEEEE OOOOOOOOOBBBBIAAAAAAAADDDD!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 20.05.2015 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Myślałem, żeby dać dodatkowy pokój w lewym dolnym rogu lub w prawym górnym - zamiast kuchni, a kuchnię przenieść w lewy dolny róg, tylko znowu od północy nie będzie okna. Z drugiej strony duże otwarte przestrzenie są moim zdaniem ok i fajnie wpisują się w grzanie klima. W salonie klima, która obgoni salon i otwartą na niego kuchnię, kable do łazienki i CO na parterze załatwione. Kuźwa nie umiem podjąć samodzielnie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 24.05.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 popros arch. niech naniesie meble w salonie i kuchni - wtedy bedziesz mogl to prawidlowp ocenic.Obecnie te pomieszczenia nie wygladaja zbyt funkcjonalnie.Zaprojektuj najpierw parter a potem pietro(bo moze np. schody przesuniesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.05.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Bodaj słodką hałupę by użył do wizji lokalnej.Jak już ma być taka kompresja 7zip'em to lepiej poszukać starego projektu z PRL'u np http://www.agrobisp.pl/cgi-bin/store jeszcze są w sprzedaży.Przynajmniej zobaczysz u kogoś, że korytarze mieli jak salony, a nie taki wilczy szaniec na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 24.05.2015 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Znaczy się nie żałować miejsca na korytarz na piętrze? Powinien być większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.05.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Znaczy się nie żałować miejsca na korytarz na piętrze? Powinien być większy?Pisałem ci już. Taki mały korytarzyk fatalnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 24.05.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 powinno byc okno na pietrze w korytarzu, wlasnie na strone frontowa, to nie tylko da optyczna przestrzen, ale otworzy ta cala gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 24.05.2015 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Ok. Narysuję to w 3D sweet home i się zobaczy. Wasze uwagi zanotowałem i jedna z wersji je uwzględni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 25.05.2015 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Zacząłem od parteru: wersja 1: wersja 2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 25.05.2015 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 wersja 3 parteru: i piętro w wersji pierwotnej: [ATTACH=CONFIG]318435[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]318436[/ATTACH] teraz myślę jak zmienić aby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 25.05.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 No I bardzo dobrze zaczynasz robic. IMHO. Zostaw kuchnie w prawym gornym rogu. Gabinet w tak malym zbyteczny.Czyli trzymal bym sie projektu pokazanego jako pierwszy. Moze skroc prawa siane. Z kuchnia wejdz lekko w powierzchnie salony. Masz bardzo duza powierzchnie salonu. Zobacz ze to srodkowe przejscie pomiedzy stolem jadalnym a kanapami to troche strata miejsca. Stola jadalny pomiedzy kuchnia a kanapa z TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 02.06.2015 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Byłem ostatnio u architekta dalej pracować nad projektem i usłyszałem od niego coś ciekawego (co chyba znajduje potwierdzenie u tych co budują kolejny dom). A mianowicie powiedział, że on mieszka w domu piętrowym i dla niego nie jest on szczytem ergonomii. Powiedział mi otwarcie, że na moim miejscu głęboko by się zastanowił nad parterówką. Wiem, że to zupełna zmiana koncepcji ale może coś w tym jest? Nawet spodobał mi się ten pomysł - prostokątna parterówka tak ze 100-110m2 z dachem skośnym na wiązarach z nieużytkowym poddaszem. Co prawda mogę robić z dachem płaskim ale mam wrażenie, że taniej nie będzie, a odpadnie trochę problemów ze szczelnością, deszczówką, śniegiem i dodatkowo kilka metrów na graty się przyda. Ze względu na zabudowę pewnie z płyty fundamentowej bym zrezygnował i zrobił to na ławach ale przy ścianach z gazobetonu (może 400?) chyba zbyt wiele przez grunt nie ucieknie (można by dodatkowo pomyśleć o opasce z proszku od pigeona - mam zamówiony). Działówki zostawiłbym z silki. Dodatkowo przemawia za tym pomysłem to, że chcę robić samemu jak najwięcej - chyba powinno być dużo łatwiej i szybciej z parterówką. Co wy na taką zmianę koncepcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 02.06.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 (...) Powiedział mi otwarcie, że na moim miejscu głęboko by się zastanowił nad parterówką. Wiem, że to zupełna zmiana koncepcji ale może coś w tym jest? W tym (domu) jest wygoda. Nawet spodobał mi się ten pomysł - prostokątna parterówka tak ze 100-110m2 z dachem skośnym na wiązarach z nieużytkowym poddaszem. W takiej powierzchni wygodnie zmieścisz salon i dwa pokoje. Co prawda mogę robić z dachem płaskim ale mam wrażenie, że taniej nie będzie, a odpadnie trochę problemów ze szczelnością, deszczówką, śniegiem i dodatkowo kilka metrów na graty się przyda. Będzie taniej. Stare bloki mają płaskie dachy właśnie z powodu niższych cen materiału. Nowe mają często dachy skośne ze względu na problemy ze szczelnością i kosztownymi naprawami. Ze względu na zabudowę pewnie z płyty fundamentowej bym zrezygnował i zrobił to na ławach ale przy ścianach z gazobetonu (może 400?) chyba zbyt wiele przez grunt nie ucieknie (można by dodatkowo pomyśleć o opasce z proszku od pigeona - mam zamówiony). Działówki zostawiłbym z silki. Jeśli masz dobre warunki gruntowe i hydrologiczne to rób na płycie. Na dzień dzisiejszy skłaniałbym się do 10cm XPS pod spodem i 20cm EPS 100 na wierzchu + wylewka. Odcinasz mostki cieplne, nie ma problemu z wilgocią, cena jest znośna, a dodatkowa wylewka stwarza możliwość łatwego dopasowania podłogówki i innych instalacji do gotowych już pomieszczeń. No i można samemu lać płytę, bez konieczności profesjonalnego zacierania. Dodatkowo przemawia za tym pomysłem to, że chcę robić samemu jak najwięcej - chyba powinno być dużo łatwiej i szybciej z parterówką. Co wy na taką zmianę koncepcji? Ja się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.06.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 ... 10cm XPS pod spodem i 20cm EPS 100 na wierzchu + wylewka. Odcinasz mostki cieplne, Ograniczasz nie odcinasz, 10 cm to za mało do odcięcia, do ograniczenia tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 03.06.2015 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 O ile ograniczy?Czy prawidłowe jest poniższe wyliczenie mostka dla zwykłego fundamentu?przyjęty obwód fundamentów - 50mw tabeli mostków znalazłem, że taki mostek wynosi 0,6W/(m*K)czyli dla 50 m wyjdzie starta 30 W na każdy stopieńprzyjmę delta t = 28(do takiej temperatury nagrzeje posadzkę podłogówka) - 8 = 20 K30 * 20 = 600 W na każdą godzinę sezonu grzewczego600 W * 1800h = 1080 kWh straty na sezon grzewczyTylko coś mi tu nie pasuje - gdzie tu jest odniesienie do materiału z jakiego wykonane są ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.06.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Mostków do końca wyrugować się nie da. Pisałem już w innym wątku o tym. przyjęty obwód fundamentów - 50m w tabeli mostków znalazłem, że taki mostek wynosi 0,6W/(m*K) czyli dla 50 m wyjdzie starta 30 W na każdy stopień jeśli była by taka strata czyli 30 W/K to wyobraź sobie że to jest tyle ile planuję na cały dom Katalog mostków termicznych jest dla leśnych dziadków, a to dobrze jeśli będą pozirać doń. Tylko coś mi tu nie pasuje - gdzie tu jest odniesienie do materiału z jakiego wykonane są ściany? zakładasz U 0,1 W/m2K i nie ważne z czego... Kolejna sprawa przyjżyj się klatce schodowej, coś uczynił bo wygląda to jak kiszewnia ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 05.06.2015 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dzięki koledzy za podpowiedzi. Tak to jest jak się całe życie mieszka w bloku w M pół. Proszę jeszcze o uwagi do koncepcji takiej parterówki dla rodziny 2+2 - powierzchnia zabudowy 125m2, powierzchnia wszystkich pomieszczeń 105m2 (po analizie rodzinnej doszliśmy do wniosku, że ten dom ma nam zastąpić mieszkanie, którego mało co nie kupiliśmy i taka wielkość domu to i tak 2x tyle co mieszkanie, które planowaliśmy). Nie ukrywam, że trochę mnie niepokoi ten korytarz, a raczej jego kiszkowatość. Założenia: płyta fundamentowa - na eps100 lub xps obwodowo pod ścianami zewnętrznymi reszta eps - to oczywiście określi konstruktor, w ostateczności tradycyjny fundament i isomur ściany zewnętrzne - gazobeton - jeśli konstruktor się zgodzi to 18cm, 25/30 cm eps grafitowego okna - oprócz tego w salonie - pakiety osadzone w xps strop i dach - wiązary - zobaczę jak to wyjdzie cenowo - jeśli bardzo drogie to robione na budowie, izolacja termiczna - ekofiber lub styropian lub to i to. Praktycznie wszystkie pracę zamierzam wykonać sam więc trochę się boję tej piętrówki z pierwotnego założenia - szczególnie wykonania i kosztu tego dachu płaskiego tym bardziej, że będę próbował budować bez kredytu - pomoc rodziny, pożyczki z pracy na 0,5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 05.06.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Kolego. Masz już widzę jakiś zarys, więc dobierz do tego coś bardziej ogarniętego i dopiero to przemodeluj. Tu masz fajną stronkę już z włączonymi filtrami, więc powinieneś dobrać coś pasującego. Jest tego naprawdę sporo. http://extradom.pl/projekty-domow?Flight.47=on&Area.From=100&Area.To=150&Garage.65=on&Basement.72=on Pozwoliłem sobie podać link do kilku projektów z pierwszej strony, które mniej więcej pasują do Twoich potrzeb. http://extradom.pl/projekt-domu-talia-WOE1064http://extradom.pl/projekt-domu-sezam-3-WOF1039http://extradom.pl/projekt-domu-sezam-2-WOF1027http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-14-bis-KRK1385 Trzeba odbić lustrzanie w poziomie i VOILA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 05.06.2015 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Moja koncepcja to taki mini jamnik Wymiar wewnętrzny 14,5m x 7,5m. Mam nadzieję, że mała rozpiętość obniży koszt wiązarów i wyeliminuje wewnętrzne ściany konstrukcyjne - istotne przy posadowieniu na tradycyjnym fundamencie. Pooglądałem zaproponowane projekty i chyba jestem jakiś inny Ale na pewno będę jeszcze szukał inspiracji w gotowcach. Na razie dwa nowe pomysły na mniej kiszkowaty korytarz - przynajmniej częściowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts