Terminus 05.06.2015 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 (edytowane) A może z salonu/kuchni zrobić centralne miejsce domu ? lub tak: Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Terminus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.06.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Hej, dzięki za zaufanie. . Tak krótko. Co do tych wersji dwa posty wyżej. Pokoje chłopców odseparowałbym od siebie szafami wnękowymi. W jednym pokoju na pół ściany i w drugim na drugiej połowie. Chodzi o izolację akustyczną. Z tego samego powodu w sypialni twojej zamiast garderoby zrobiłbym szafę wnękową na całą ścianę od strony drugiej sypialni. Garderoba jest fajna ale w sytuacji gdy trzeba oszczędzać miejsce nie jest najlepsza. W szafie wnękowej zmieścisz to samo. Koniecznie musisz znaleźć miejsce na dodatkową toaletę z umywalką. Przy 4 osobach to konieczność. Pralkę z łazienki przenieś do pomieszczenia gospodarczego i zrób tam również pralnię z suszarnią. Jeżeli nie planujesz tam kotłowni (mam nadzieję, że nie) to będzie akurat. W łazience koniecznie okno, w pomieszczeniu gospodarczym okienko. Fajne jest szerokie wejście do salonu, bezpośrednio z wiatrołapu. Kuchnia raczej narożna, obok stół. W tym kształcie który przedstawiłeś trudno będzie to wszystko rozplanować. Najbardziej podoba mi się wersja z centralnym salonem i sypialniami nie mającymi wspólnych ścian. Co bym tam zmienił. Pokoje chłopców dałbym obok siebie tam gdzie teraz jest łazienka, między nimi łazienka dla nich obu, tak jak jest teraz po drugiej stronie. Obok wiatrołap. dalej kuchnia i salon, z drugiej strony wasza sypialnia, obok łazienka już tylko dla was, garderoba i pomieszczenie techniczne/pralnia. Kuchnia kątowa ze stołem w drugim kącie. Chodzi o oddzielenie pomieszczeń chłopców od waszego. Będą mieli swobodę i swoją część domu. I tak większość czasu będą spędzać w swoich pokojach, wy zaś w salonie. No i jeszcze; w łazience wanna i prysznic. i okna! W łazience i pomieszczeniu technicznym. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 07.06.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Dzięki za uwagi. Chodziło o coś takiego? A może tak? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.06.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Dzięki za uwagi. Chodziło o coś takiego? [ATTACH=CONFIG]319730[/ATTACH] A może tak? [ATTACH=CONFIG]319731[/ATTACH] pozdrawiam Obie fajne ale ta druga moim zdaniem lepsza. Każdy ma zagwarantowana intymność (np słuchanie muzyki). W domu jednorodzinnym to szczególnie ważne. W tej drugiej wersji mógłbyś jeszcze zrobić kuchnię kątową zachodzącą na wiatrołap a stół umieścić przy ścianie sypialni. Dałoby to też szansę przedłużenia ściany tej sypialni i zrobienie kuchni pół zamkniętej. Oczywiście gdybyś chciał. Pomieszczenie techniczne zrobiłbym obok wiatrołapu z wejściem z niego a przy sypialni znalazłoby się miejsce na własną łazienkę i małą garderobę przechodnią. Ta łazienka nie musi mieć wyjścia na korytarz czy salon, wystarczy, ze będzie do niej wejście z sypialni, przez garderobę. Da to trochę więcej miejsca, teraz zajmowanego przez korytarzyk. Będziesz miał własną master bedroom. Możesz jeszcze pomyśleć o przeniesieniu wiatrołapu na stronę chłopaków, by wychodząc (jak podrosną) nie musieli przechodzić przez cały salon. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 07.06.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Fajnie, fajnie. Klimatyzatorem też łatwo ogrzać. Problem tylko w tej prywatności. Salon jest ogromny, więc siłą rzeczy wszelkie harce, imprezy, nasiadówy, kino nocne, etc. odbywać się będzie przez ścianę z pokojami WSZYSTKICH domowników. Organizatorowi nie będzie to przeszkadzać, ale jeśli ktoś zostanie wyproszony, lub gorzej się poczuje, lub w ogóle nie będzie chciał brać udziału, to masz z takim osobnikiem spory kłopot. Wydaje się sensownym oddzielenie przestrzeni dziennej od nocnej. Budowa domu pod system ogrzewania to nienajlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 07.06.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Ja jeszcze raz wroce do tego co napisalem wczesniej - narysuj (sobie) dom na dzialce! Jak gra w okrety. Zobaczysz z ktorem strony masz ile miejsca, jak wyglada funkcjonalnosc dzialki z domem.Moim zdaniem fajniejszy dom pietrowy. Bardziej spojny. Lepiej zarysowane strefy funkcjonalne (spaniel + gaarderoby + lazienki od czesci dziennej). Domek mniejszy na dzialce. Przy (moim zdaniem) lepszym do uzyskania parametrze koszt z m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 08.06.2015 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Przemek, nawet się jeszcze nie zastanawiałem nad systemem ogrzewania. Ale skoro mówisz, że łatwo będzie klimatyzatorem to super, powiedz gdzie byś go umieścił. O prywatność się nie boję - jesteśmy raczej mało rozrywkową rodziną i imprezy inne niż rodzinne zdarzają się rzadko. Co najwyżej będę je planował w okresie letnim i wszystkich wygonię na taras Teraz radzimy sobie ze wszystkim w 42m2 i jest ok. Mikołaj ja też chciałem na początku piętrówkę i o niczym innym nie chciałem słyszeć. Ale po przemyśleniu tematu chyba jedna zrewiduję moje poglądy. Moja koncepcja ma ok 105m2 (wszystkie pomieszczenia) i powinna być naprawdę dużo tańsza i łatwiejsza w budowie. Tym bardziej, że będę chciał praktycznie robić wszystko sam przy finansowym wsparciu rodziny. Moja koncepcja ma moim zdaniem jeszcze jedną przewagę. Jeden z moich synów jest niepełnosprawny (ale nie ruchowo) i na 100% zostanie z nami. Zobacz - takim prostym mykiem w mojej koncepcji daję mu namiastkę samodzielności. Ważne, aby ta samodzielność była pod kontrolą. Oczywiście dalsze komentarze, uwagi i porady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.06.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 [ATTACH=CONFIG]319828[/ATTACH] Oczywiście dalsze komentarze, uwagi i porady mile widziane Już jest prawie dobrze. te dodatkowe drzwi, jak rozumiem do wykorzystania w przyszłości trzeba wykonać już teraz tzn otwór z nadprożem i zamurować. Łazienkę powiększ kosztem pomieszczenia gospodarczego i wstaw tam wannę. Jak pokombinujesz to zmieści się i nieduża wanna i prysznic i reszta. Łazienka nie musi być duża. Robi sie bardzo przyjemny, wygodny i tani w budowie domek. Dach płaski, bo jest o wiele tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 08.06.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Rozumiem, że masz na myśli wiązarowy jednospadowy, czy tak? Trochę lipa będzie pewnie w przyszłości z PV i miałem malutką nadzieję na malutki stryszek na graty A może dwuspadowy o małym kącie nachylenia np. 20o ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Klimatyzatory mogą być na ścianach w salonie, ustawione tyłem do salonu - żeby dmuchały w kierunku korytarzy. Można zrobić jakiś a'la podciąg z płyt GK i tam zawiesić klimatyzatory. Powinny dobrze nagrzewać te małe korytarze i zarazem sąsiadujące pokoje, a jednocześnie z dwóch stron będzie nagrzewany salon. Co do dachu, to jednospadowy, nachylony w stronę południową będzie tańszy od dwuspadowego. Zamontujesz panele jeśli będziesz chciał, bo na płaskim ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 08.06.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Sprawdziłem wygląd budynku z dachem jednospadowym w SketchUpie. Wygląda średnio. Ja bym przeżył, estetą nie jestem. Ale żona by mi nie darowała Chyba odpuszczę sobie tę oszczędność. Tym bardziej, że wiązary na 8.5m rozpiętości nie powinny być bardzo drogie. Widziałem, że niektórzy robią takie na budowie. Tak jeszcze myślę, a może dwuspadowy asymetryczny, połać południowa będzie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts