sebolvcf 12.05.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie przekształcania lokalu użytkowego na mieszkalny. Dostałem do wykonania szereg robót, oraz określany czas, by przystosować lokal do mieszkania w nim. Zakres robót jest wyszczególniony w specjalnym protokole, zaś po remoncie nastąpi odbiór inspektora budowlanego. W finalnym etapie prac remontowych dowiedziałem się, że jednym z wymogów administracji będzie dostarczenie dziennika budowy. Wyczytałem, że taki dziennik (jak również pewne prace remontowe) może prowadzić jedynie osoba z odpowiednimi uprawnieniami (pełniąca samodzielne funkcje techniczne), określana jako kierownik budowy. Niestety mój budowlaniec najprawdopodobniej takowych nie posiada. Wykonał on m.in instalacje wod-kan (na podstawie projektu architekta), wstawiał nadproża, a na takie czynności wiem, że trzeba odpowiednie uprawnienia. Chciałem się dowiedzieć, czy administracja będzie żądać takich uprawnień kierownika budowy od osoby wykonującej u mnie remont, czy być może można to jakoś w tym dzienniku pominąć? Jeśli administracja uczepi się tych uprawnień w jaki sposób mogę z tego wybrnąć? I jeszcze ostatnie pytanie - jak mogę sprawdzić czy dany budowlaniec posiada odpowiednie uprawnienia do zostania kierownikiem budowy i wykonywania odpowiednich prac? Edytowane 12 Maja 2015 przez sebolvcf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 23.06.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Tu znajdziesz odpowiedzi na zadane pytania: 1. Apropo kierownika budowyhttp://kb.pl/teksty/2013/07/18/kierownik-budowy-kto-moze-nim-byc/ 2. Apropo dziennika budowyhttp://kb.pl/teksty/2015/06/13/dziennik-budowy-domu-jak-go-prowadzic-ile-kosztuje/ To powinno rozwiać Twoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts