Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownk budowy.

sebolvcf

Recommended Posts

Witam. Jestem w trakcie przekształcania lokalu użytkowego na mieszkalny. Dostałem do wykonania szereg robót, oraz określany czas, by przystosować lokal do mieszkania w nim. Zakres robót jest wyszczególniony w specjalnym protokole, zaś po remoncie nastąpi odbiór inspektora budowlanego.

W finalnym etapie prac remontowych dowiedziałem się, że jednym z wymogów administracji będzie dostarczenie dziennika budowy. Wyczytałem, że taki dziennik (jak również pewne prace remontowe) może prowadzić jedynie osoba z odpowiednimi uprawnieniami (pełniąca samodzielne funkcje techniczne), określana jako kierownik budowy. Niestety mój budowlaniec najprawdopodobniej takowych nie posiada. Wykonał on m.in instalacje wod-kan (na podstawie projektu architekta), wstawiał nadproża, a na takie czynności wiem, że trzeba odpowiednie uprawnienia.

Chciałem się dowiedzieć, czy administracja będzie żądać takich uprawnień kierownika budowy od osoby wykonującej u mnie remont, czy być może można to jakoś w tym dzienniku pominąć?

Jeśli administracja uczepi się tych uprawnień w jaki sposób mogę z tego wybrnąć?

I jeszcze ostatnie pytanie - jak mogę sprawdzić czy dany budowlaniec posiada odpowiednie uprawnienia do zostania kierownikiem budowy i wykonywania odpowiednich prac?

Edytowane przez sebolvcf

• 1 month później...