Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy mógłby ktoś kto ma elewację z cegły klinkierowej napisać ile wyniosły was materiały( cegła klinkierowa, zaprawa i co jest jeszcze potrzebne?) i na ile metrów² była wykonywana elewacja:confused:

Pytam bo troche znajomy nas przeraził, że za 1 worek zaprawy trzeba dać 70 zł ;)a, że tych worków na dom 159 m² potrzeba 600;). Cena za samą zaprawę byłaby kolosalna, więcej niż za sam klinkier.:confused:

https://forum.murator.pl/topic/200834-elewacja-z-ceg%C5%82y-klinkierowej-koszty-materia%C5%82%C3%B3w/

Moj sąsiad ma elewacje klinkierowa i pwiem szczerz jego dom z ta elewacja wyglada jak stodola.

Klinkier juz dawno jest nie modny.

W modzie sa tynki silikonowe, piaskowce, marmury itp.

Ale nie pytałem co modne a co nie, to kwestia gustu:P. Pytam jakie są koszty materiałów. Bo wydaje mi się, że znajomy przesadził, a może się mylę:confused:

Znajomy nie przesadzil.

Zaprawa i dodatki sa 2 razy drozsze niz sam klinkier

Po primo, ładniejsza od klinkieru jest cegła ręcznie formowana, albo klinkier nie monotonny. Do tego trzeba wiedzieć jaka firma. Secundo - zaprawy "polecane" przez producentów klinkru to zwykle kupa złomu które nadają się jedynie by ładnie wyglądały w opisie. Lepiej sobie fajną mieszankę zrobić samemu.
Potwierdzam, zaprawę powinien umieszać samodzielnie murarz - wyjdzie znacznie taniej niż "sklepowa", a i pewnie na wytrzymałości zyska. Co do kosztów, to mi sam materiał na 1m2 wychodziło w okolicach 120 zł (cegła Terca Dresden pełna). Nie mam całej elewacji, tylko 2,5 metrowy pas dookoła domu, więc koszty były niemałe, ale jednak do przeżycia :)
Potwierdzam, zaprawę powinien umieszać samodzielnie murarz - wyjdzie znacznie taniej niż "sklepowa", a i pewnie na wytrzymałości zyska. Co do kosztów, to mi sam materiał na 1m2 wychodziło w okolicach 120 zł (cegła Terca Dresden pełna). Nie mam całej elewacji, tylko 2,5 metrowy pas dookoła domu, więc koszty były niemałe, ale jednak do przeżycia :)

A niema wykitów?

Jak możesz wstaw zdjęcia, bo może zamiast całej elewacji zrobilibyśmy tak jak ty.

Czy ten koszt co piszesz za 1 m² to samej cegły czy też zaprawy i kotwi?

Osobno to koszt zaprawy mieszanej "przez murarza", osobno to ułożenie cegły - tutaj ceny powyżej stówy nie są niczym dziwnym, a niska cena to nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Osobna kolejna kwestia to cena samego klinktu czyli cegły....
Osobno to koszt zaprawy mieszanej "przez murarza", osobno to ułożenie cegły - tutaj ceny powyżej stówy nie są niczym dziwnym, a niska cena to nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Osobna kolejna kwestia to cena samego klinktu czyli cegły....

Robiąc elewacje z klinkieru zdajemy sobie sprawe z dużych kosztów. Pytam bo kto pyta nie błądzi ;).