marus1980 12.05.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam, czy mógłby ktoś kto ma elewację z cegły klinkierowej napisać ile wyniosły was materiały( cegła klinkierowa, zaprawa i co jest jeszcze potrzebne?) i na ile metrów² była wykonywana elewacja:confused: Pytam bo troche znajomy nas przeraził, że za 1 worek zaprawy trzeba dać 70 zł ;)a, że tych worków na dom 159 m² potrzeba 600;). Cena za samą zaprawę byłaby kolosalna, więcej niż za sam klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 12.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Moj sąsiad ma elewacje klinkierowa i pwiem szczerz jego dom z ta elewacja wyglada jak stodola.Klinkier juz dawno jest nie modny.W modzie sa tynki silikonowe, piaskowce, marmury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 13.05.2015 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Ale nie pytałem co modne a co nie, to kwestia gustu:P. Pytam jakie są koszty materiałów. Bo wydaje mi się, że znajomy przesadził, a może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.05.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Ale nie pytałem co modne a co nie, to kwestia gustu:P. Pytam jakie są koszty materiałów. Bo wydaje mi się, że znajomy przesadził, a może się mylę Znajomy nie przesadzil. Zaprawa i dodatki sa 2 razy drozsze niz sam klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Po primo, ładniejsza od klinkieru jest cegła ręcznie formowana, albo klinkier nie monotonny. Do tego trzeba wiedzieć jaka firma. Secundo - zaprawy "polecane" przez producentów klinkru to zwykle kupa złomu które nadają się jedynie by ładnie wyglądały w opisie. Lepiej sobie fajną mieszankę zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 20.05.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Potwierdzam, zaprawę powinien umieszać samodzielnie murarz - wyjdzie znacznie taniej niż "sklepowa", a i pewnie na wytrzymałości zyska. Co do kosztów, to mi sam materiał na 1m2 wychodziło w okolicach 120 zł (cegła Terca Dresden pełna). Nie mam całej elewacji, tylko 2,5 metrowy pas dookoła domu, więc koszty były niemałe, ale jednak do przeżycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 21.05.2015 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Potwierdzam, zaprawę powinien umieszać samodzielnie murarz - wyjdzie znacznie taniej niż "sklepowa", a i pewnie na wytrzymałości zyska. Co do kosztów, to mi sam materiał na 1m2 wychodziło w okolicach 120 zł (cegła Terca Dresden pełna). Nie mam całej elewacji, tylko 2,5 metrowy pas dookoła domu, więc koszty były niemałe, ale jednak do przeżycia A niema wykitów? Jak możesz wstaw zdjęcia, bo może zamiast całej elewacji zrobilibyśmy tak jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 21.05.2015 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Potwierdzam, zaprawę powinien umieszać samodzielnie murarz - wyjdzie znacznie taniej niż "sklepowa", a i pewnie na wytrzymałości zyska. Co do kosztów, to mi sam materiał na 1m2 wychodziło w okolicach 120 zł (cegła Terca Dresden pełna). Nie mam całej elewacji, tylko 2,5 metrowy pas dookoła domu, więc koszty były niemałe, ale jednak do przeżycia Czy ten koszt co piszesz za 1 m² to samej cegły czy też zaprawy i kotwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.05.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Osobno to koszt zaprawy mieszanej "przez murarza", osobno to ułożenie cegły - tutaj ceny powyżej stówy nie są niczym dziwnym, a niska cena to nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Osobna kolejna kwestia to cena samego klinktu czyli cegły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marus1980 21.05.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Osobno to koszt zaprawy mieszanej "przez murarza", osobno to ułożenie cegły - tutaj ceny powyżej stówy nie są niczym dziwnym, a niska cena to nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Osobna kolejna kwestia to cena samego klinktu czyli cegły.... Robiąc elewacje z klinkieru zdajemy sobie sprawe z dużych kosztów. Pytam bo kto pyta nie błądzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts