ProStaś 13.05.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Względem meritum i rozterek założyciela wątku.Nie napisałeś, czy będziesz miał kominek. Jeśli tak to może warto rozważyć kominek wodny na pelet i drewno jednocześnie. Przez te 2-3 lata będziesz palił pelletem, a po podłączeniu gazu będziesz wykorzystywał drewno do kominka.Akurat masz w Łodzi firmę, która takie cudo sprzedaje. Co do dyskusji nad paliwami i w ogóle przyszłością nośników energii. To rzeczywiście tylko drewno, również przetworzone w postaci pelletu, jest paliwem nie kontrolowanym odgórnie przez regulacje polityczne/urzędowe/etc. Generalnie decyduje wolny rynek. I to generalnie zaleta.Z drugiej strony życie b. szybko się zmienia, staje się szybsze, bardziej wygodne, bardziej zróżnicowane, bardziej ciekawe. Ludzie nie siedzą w ciemnych chałupach i doglądają kotła na paliwo stałe. Chcę mieć bezobsługowy system, który ich nie zrujnuje, a da wolność, pozwoli spędzać czas w dowolny sposób (np. 2 tygodnie na nartach, bez JAKIEGOKOLWIEK dozoru itp). Większość osób rozpoczynających budowę w XXI wieku woli korzystać z uroków życia i spędzać czas z bliskimi, niżeli grzebać w ustawieniach kotła, sprawdzać i dosypywać paliwo, opróżniać popiół, czyścić wymienniki itd. W dobie dostępności do materiałów izolacyjnych, przy wzroście świadomości inwestorów, trendu na energooszczędność, kotły na paliwo stałe będą powoli przechodzić do lamusa. Przynajmniej w nowo-budowanych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 13.05.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Co do dyskusji nad paliwami i w ogóle przyszłością nośników energii. To rzeczywiście tylko drewno, również przetworzone w postaci pelletu, jest paliwem nie kontrolowanym odgórnie przez regulacje polityczne/urzędowe/etc. Generalnie decyduje wolny rynek. I to generalnie zaleta. Drobne sprostowanie. Cena drewna jest regulowana przez Generalną Dyrekcję Lasów Państwowych. Jak sama nazwa wskazuje w 100% własność Skarbu Państwa. Jeśli tenże skarb będzie chciał więcej dla siebie to co zrobi? Lasy prywatne to tylko 17% powierzchni leśnej. W nich obowiązują te same zasady wycinki co w państwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.05.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Biorąc piec na gaz za jakieś 8 tys, do tego przyłącze 2,5 tys daje 10,5. Doliczyć trzeba coś na okres przejściowy co będzie zapewne kosztem kolo 5 tys ( jakiś piec chociaż elektryczny). Jeśli nawet piec na gaz i różnica w eksploatacji gazu płynnego to pewnie wyjdzie kolo 15-20 tys. z reguły rzeczy droższe są tańsze. na twoim miejscu zrobił bym raz a dobrze. jeżeli budżet koledze pozwoli to popraw izolację, wstaw dobre okna i drzwi i zakładaj pompę. druga wersja , ta o skromniejszym budżecie , to kup tani kocioł na ekogroszek np: najtańszy defro czy galmet i kilka lat wytrzymasz. tak czy inaczej pomyśl o lepszej izolacji i nie rezygnuj z podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 13.05.2015 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Z podłogówki na pewno nie zrezygnuję. Izolacji mam w projekcie 16 cm a chce dołożyć do 20 cm grafitu. Okna w miarę budżetu będą dobre. Ekogroszku nie chce. Z paliw stałych bardziej przekonuje mnie pellet ale piece są dość drogie i to odstrasza jeśli miałby być to wersja na kilka lat. Muszę jeszcze przekalkulować kupno własnego zbiornika na LPG i lanie gazu bez umowy - zapewne będzie taniej ale czy konkurencyjnie nie wiem. Pompa ciepła mnie kusi choć w grę wchodzi tylko powietrzna ze względu na warunki gruntowe (woda, woda i jeszcze raz woda) Czekam na charakterystykę którą ma zrobić mój architekt i zobaczymy co będzie. Może pojawi się pompa .... Kotłownie chętnie przeznaczę na warsztat przydomowy dla siebie, lubię majsterkować a zamiast w blaszaku można to robić miło w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 13.05.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Z podłogówki na pewno nie zrezygnuję. Izolacji mam w projekcie 16 cm a chce dołożyć do 20 cm grafitu. Okna w miarę budżetu będą dobre. Ekogroszku nie chce. Z paliw stałych bardziej przekonuje mnie pellet ale piece są dość drogie i to odstrasza jeśli miałby być to wersja na kilka lat. Muszę jeszcze przekalkulować kupno własnego zbiornika na LPG i lanie gazu bez umowy - zapewne będzie taniej ale czy konkurencyjnie nie wiem. Pompa ciepła mnie kusi choć w grę wchodzi tylko powietrzna ze względu na warunki gruntowe (woda, woda i jeszcze raz woda) Czekam na charakterystykę którą ma zrobić mój architekt i zobaczymy co będzie. Może pojawi się pompa .... Kotłownie chętnie przeznaczę na warsztat przydomowy dla siebie, lubię majsterkować a zamiast w blaszaku można to robić miło w domu czyli kierujesz się w stronę pompy. myślę że dobrze zainwestowane pieniądze się szybko zapomina a inwestycja długo cieszy , powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 13.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Z podłogówki na pewno nie zrezygnuję. Izolacji mam w projekcie 16 cm a chce dołożyć do 20 cm grafitu. Okna w miarę budżetu będą dobre. Ekogroszku nie chce. Z paliw stałych bardziej przekonuje mnie pellet ale piece są dość drogie i to odstrasza jeśli miałby być to wersja na kilka lat. Muszę jeszcze przekalkulować kupno własnego zbiornika na LPG i lanie gazu bez umowy - zapewne będzie taniej ale czy konkurencyjnie nie wiem. Pompa ciepła mnie kusi choć w grę wchodzi tylko powietrzna ze względu na warunki gruntowe (woda, woda i jeszcze raz woda) Czekam na charakterystykę którą ma zrobić mój architekt i zobaczymy co będzie. Może pojawi się pompa .... Kotłownie chętnie przeznaczę na warsztat przydomowy dla siebie, lubię majsterkować a zamiast w blaszaku można to robić miło w domu Po 1 nie mozesz sobie sam postawic butli na podworku i lac w nia gaz. Reguluja to jasno przepisy. Ja wlasnie takiej butli sie pozbylem po poprzednim wlascicielu. Przestalem byc wybuchowym sasiadem. A za gaz placilem wiecej niz tankuje sie samochod na stacji. Koszt ogrzania 260 m2 na rok to bylo 12 tysiecy. Samemu to mozesz sobie butle 11 kg podlaczyc pod kociol gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 13.05.2015 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Bez przesady nie jestem takim indolentem abym myślałem o postawieniu sobie zbiornika ze szwagrem podczas sobotniego grilla O butlach 11 kg nie myślałem - bardziej o 33 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.05.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Izolacji mam w projekcie 16 cm a chce dołożyć do 20 cm grafitu. Okna w miarę budżetu będą dobre. Jeśli jest to projekt: http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html# to wyliczenia jakie przedstawiłeś w pierwszym poście przy dobrej izolacji wprowadzają w błąd bo ani zużycie energii na ogrzewanie nie będzie tak duże ani moc grzewcza nie az taka będzie potrzebna. Czyli ja bym osobiście nie pakował się w gaz,ponieważ jesteś jeszcze w trakcie budowy czy nawet przed i z domem możesz sobie zrobić co chcesz to zmniejsz mu maksymalnie zapotrzebowanie na ciepło do np.30 czy 40kWh/m2/rok i masz zużycie na c.o ok.4000-5000kWh i kociołek Kospel czyl Elterm może być docelowym systemem grzewczym przy rachunkach ok.1500zł. Jeśli zużycie cwu będzie na wyzszym poziomie to zamiast Kospela to powietrzna pompa ciepła a jak w miarę to do Kospela dodać bojler za parę groszy i zapomnieć o gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.05.2015 02:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Po 1 nie mozesz sobie sam postawic butli na podworku i lac w nia gaz. Reguluja to jasno przepisy. Ja wlasnie takiej butli sie pozbylem po poprzednim wlascicielu. Przestalem byc wybuchowym sasiadem. A za gaz placilem wiecej niz tankuje sie samochod na stacji. Koszt ogrzania 260 m2 na rok to bylo 12 tysiecy. Samemu to mozesz sobie butle 11 kg podlaczyc pod kociol gazowy Na przyszłość. Zanim się wypowiesz zadaj sobie trud przeczytania dyskusji od początku. Proszę również o przykład wybuchu zbiornika na propan. Mr. Google do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.05.2015 03:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 @Św.Mikołaj I zupełnie przy okazji. Zdecyduj sie czym w końcu grzałeś. Propanem za 12 000 zł/rok czy kominkiem za 4,5 tys. Ja mam 2 kominki - jeden z plasczem wodnyM, 2 z rozprowadzeniem powietrznym i do puki nie zalozylem pieca na eko to szlo mi 40-45 m3 drzewa na chate, A to koszt 4.5 tysiaca....... Sezon zakonczylem z 4 tonami groszku po 830 zl minus vat i akcyza na firme Prześladują Cię złe wybory. Gdybyś wymienił zbiornik na propan z dzierżawionego na własny, płaciłbyś nie 12 000 zł/rok, a 4 500 zł/rok. Za 4 t grochu zapłaciłeś 3 320 zł /a zima lekką była/. I tak zostałeś palaczem we własnym domu za 100 zł/m-c. O inwestycji w nową kotłownię nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 14.05.2015 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Jeśli jest to projekt: http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html# to wyliczenia jakie przedstawiłeś w pierwszym poście przy dobrej izolacji wprowadzają w błąd bo ani zużycie energii na ogrzewanie nie będzie tak duże ani moc grzewcza nie az taka będzie potrzebna. Czyli ja bym osobiście nie pakował się w gaz,ponieważ jesteś jeszcze w trakcie budowy czy nawet przed i z domem możesz sobie zrobić co chcesz to zmniejsz mu maksymalnie zapotrzebowanie na ciepło do np.30 czy 40kWh/m2/rok i masz zużycie na c.o ok.4000-5000kWh Jest kilka zmian w tym temacie np zmiana materiału na ściany na ceramikę, chcę dołożyć ciut ocieplenia i WM z rekuperatorem. Moje obliczenia opierają się na ciepłowłaściwe.pl a na pełną charakterystykę czekam. Wtedy podejmę ostateczną decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.05.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Jest kilka zmian w tym temacie np zmiana materiału na ściany na ceramikę, chcę dołożyć ciut ocieplenia i WM z rekuperatorem. Moje obliczenia opierają się na ciepłowłaściwe.pl a na pełną charakterystykę czekam. Wtedy podejmę ostateczną decyzję. Dokładnie, OZC to podstawa przed budową i na tej podstawie wybiera się optymalny system grzewczy. Jak widać wyniki z cieplowlasciwe można se wsadzić. Co do zmiany mat.na ściany, dla mnie ceramika była na ostatnim miejscu ale kto co lubi Edytowane 14 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 16.05.2015 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Co do zmiany mat.na ściany, dla mnie ceramika była na ostatnim miejscu ale kto co lubi Nie rób mi mętliku w głowie Już 3 razy zmieniałem zdanie. Większość sprawdzonych ekip w mojej okolicy buduje z ceramiki. Zresztą teoretycznie to tylko szkielet mojego domu najważniejsze to co będzie na zewnątrz. A jak dla mnie ceramika jest gdzieś pomiędzy betonem komórkowym a silikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 16.05.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 a co chcesz uzyskać?jak akumulację to silikaty, masa tłumi hałaskomórkowy jest lekki i łatwy w obróbce, dobre właściwości izolacyjneceramika mocna ale puszczanie w niej instalacji to podobno słabo idzie, źle się obrabia bo pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 16.05.2015 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Instalacji sam prowadzić nie będę, a skoro dokoła tak budują to i elektrycy pewnie nie będą marudzić. Jeśli chodzi o obróbkę to problem murarzy. Wstępnie ustaliliśmy ze budujemy z Maxa z Kozłowic podobno najbardziej wytrzymały jeśli chodzi o obróbkę. Beton byłby idealny tylko ta nasiakliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts