kiradzi 13.05.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam:)mam pytanie do forumowiczów. Kupiłem mieszkanie w starym budynku trzykondygnacyjnym (trzecia kondygnacja to strychy zaadoptowane na mieszkania). Mieszkanie które kupiłem ma zaadoptowane dwie piwnice na cele mieszkalne (piwnice ogrzewane). Budynek jest już ocieplony styropianem. Ma również ocieplone ściany piwniczne styropianem o grubości 70mm, które są powyżej gruntu i na ocieplenie położone są płytki klinkierowe. Ściany piwnic poniżej gruntu nie są ocieplone. I to właśnie chciłbym zrobić, a mianowicie ocieplić ściany piwniczne poniżej gruntu, aż do fundamentów. Wpierw chciałem ocieplić je płytami PIR, gdyż maja na chwilę obecną najlepszy współczynik λ, jednak kiedy rozmawiałem z fachowcem ten powiedział mi że do ocieplenia ścian poniżej gruntu lepiej się nadają płyty XPS, gdyz pomimo gorszego współczynnika przewodzenia ciepła, mają wyższą zawartość cel zamkniętych, która kształtuje się na poziomie 95%, a płyty PIR 90% więc są mniej nasiąkliwe, a co by nie powiedzieć płyty te będą zw względu na miesce posadownienia (poniżej gruntu) bardziej narażone na oddziaływanie wody. Zacząłem szukać płyt XPS o grubości 70mm jednak takich nie znalazłem. I wpadłem na pomysł, że kupię płyty 40mm i 30mm i skleję je ze sobę. Ma to też zalatę, że będę mógł je położyć na tzw. zakładkę, czyli wyeliminuję mostki termiczne. I tutaj mam pytanie jakim klejem (chodzi mi konkretnie o podanie nazwy) je skleić, aby się trzymały ze sobą, czy takim samym klejem jakim będę je przyklejał do ściany czy może są inne. Drugie pytanie, czy płyty XPS, które będą poniżej gruntu trzeba jeszcze dodatkowo zabezpieczyć np siatka podtynkową wtopioną w zaprawę klejową i na to folia kubełkowa, czy wystarczy folia?. Następne moje pytanie wiąże się z odkopaniem ziemi od ścian fundamentowych. Jakie maksymalnie długie odcinki moge odkopac jednorazowo, aby nie groziło to katastrofą budowlaną. Jedni piszą że max 2-3 metry, inni że 5-6 metrów. Mój fachowiec,który ma ocieplać ściany mówi że można odkopać 10 metrów. Próbowałem znależć jakieś przepisy na ten tamat, ale poległem. Gdyby ktoś takowymi dysponował będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 13.05.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Co do kleju to polecam: http://www.tytan.pl/pl/produkty/eos-klej-do-plyt-xps/ zużyłem na płytę fundamentową plus opaskę około trzech kartonów- naprawdę doskonała przyczepność Dwóch płyt XPSa od siebie nie odkleisz - zawsze się XPS rozerwie, a klej trzyma. Tak na marginesie to ten producent ma 7cm - BRIOTHERM GIAS i na papierze bardzo dobrą lambdę - sprzedają go w PL. Jeżeli chcesz coś bardziej rozpoznawalnego typu Synthos, Basf to chyba taniej wyjdzie dać grubość 8cm....niż 7cm plus koszty kleju i robocizny.... Edytowane 13 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts