Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Integra - sterowanie oświetleniem

Recommended Posts

Witam, chciałbym wykorzystać satela do sterowania oświetleniem. W domu zamiast zwykłych włączników będę miał przyciski dzwonkowe. Słyszałem że ponoć można zaprogramować satela, że jak dostanie sygnał z przycisku dzwonkowego to po przez moduł INT-IORS może załączyć zasilanie na odpowiednim kablu. Wszystkie kable od oświetlenia schodzą mi się w rozdzielni więc myślę że to nie będzie problemem.

Chciałbym też zrobić coś takiego że np. ja kliknę w przycisk dzwonkowy krótko powiedzmy sygnał trwa do 1 sekundy to zapala mi się światło, a jak przytrzymam dłużej to zapali mi się kilka punktów świetlnych, czy satel potrafi odróżnić długość sygnału? Wiem że na PLCku wago dało by się coś takiego zrobić tylko że za moduł wyjść na 230V, który obsłuży dwa wyjścia trzeba zapłacić 200zł, dla satela za 8 wyjść płaci się coś koło 300zł, poza tym i tak chce kupić satela do alarmu i sterowania roletami.

Witam, chciałbym wykorzystać satela do sterowania oświetleniem.

Następny nawiedzony, który chce sobie strzelić w stopę. Proponuje udanie się na elektrodę, tam więcej takich mędrców.

Wiem że na PLCku wago dało by się coś takiego zrobić

A ja wiem, że koparką da się wykopać dół.

Co ma współnego centralka alarmowa ze sterownikiem przemysłowym?

Satel nie radzi sobie z bardziej zaawansowaną logiką i w błyskawicznym tempie "zjada" wejścia i wyjścia.

To jaki inne rozwiązanie byś zaproponował?

Bo widzisz ja sobie pomyślałem tak: Będę musiał kupić włączniki więc szkoda kupować zwykłe a potem wymieniać na dzwonkowe, więc pomyślałem że kupie od razu pod sterowanie czyli dzwonkowe. Ale nie chciałbym od razu ładować kupę kasy w jakieś super sterowniki do automatyki, które pozwolą mi zrobić wszystko co sobie wymyśle, bo póki co kasa będzie potrzebna na inne ważniejsze rzeczy:( Póki co chciałbym zrobić taką podstawę sterowania światłem to znacz:

1) zwykłe zapalenie światła po kliknięciu i zwykłe zgaszenie światła po kliknięciu

2) po przytrzymaniu dłuższym włącznika zgaszenie kilku świateł

3) zapalenie światła po sygnale z czujki ruchu

Dlatego pomyślałem sobie że na początek mógłbym kupić 3 może 4 moduły INT-IORS co mnie będzie kosztowało 900-1200zł i na początek będzie jakoś to działać. A z czasem jak już nie będzie pilniejszych wydatków to bym sobie kupił PLC z prawdziwego zdarzenia i wtedy hulaj dusza piekła nie ma.

Zrobiłem okablowanie pod sterowanie Integrą 128 wl roletami, oświetleniem garażowym i oświetleniem zewnętrznym. Myślałem wcześniej też o schodowym czy łazienkowym, a nawet o niektórych gniazdkach np. od żelazka czy ekspresu do kawy. Koniec końców dałem sobie spokój ze schodami i łazienkami i gniazdkami. Warto się zastanowić czy domownicy poradzą sobie ze zbyt rozbudowaną automatyką np. podczas mojej nieobecności, oraz co w sytuacji awarii centrali?

Chciałem uruchomić sterowanie grupowe rolet. Potrzebuję 16 sterowników SIR + 1 expander INT-ORS co kosztuje już 2000 zł... i zaczęły się schody, bo kasy brak

Ale to taka refleksja, na tym forum nie licz na pomoc, zmykaj na elektrodę ;)

a nawet o niektórych gniazdkach np. od żelazka czy ekspresu do kawy.

:bash::bash::rotfl::rotfl:

oraz co w sytuacji awarii centrali?

Jak to co? Wczesne średniowiecze.

Ale to taka refleksja, na tym forum nie licz na pomoc, zmykaj na elektrodę ;)

Przecież od razu mówiłem, że dla majsterkowiczów i ich pseudo systemu inteligentnego domu opartego na integrze, forum elektrody jest dużo lepsze.

Pewnie na elektrodzie dowiedziałeś śię, że ID możne zaparzyć kawę, tylko zapomnienao ci powiedzieć, że ekspres który to potrafi kosztuje bodajże 12 tys złoty, a jedyny system, który potrafi to zrobić to KNX.

,,,, Póki co chciałbym zrobić taką podstawę sterowania światłem to znacz:

1) zwykłe zapalenie światła po kliknięciu i zwykłe zgaszenie światła po kliknięciu

2) po przytrzymaniu dłuższym włącznika zgaszenie kilku świateł

3) zapalenie światła po sygnale z czujki ruchu

Dlatego pomyślałem sobie że na początek mógłbym kupić 3 może 4 moduły INT-IORS co mnie będzie kosztowało 900-1200zł i na początek będzie jakoś to działać. ,,,,

Zostaw system alarmowy Satel w spokoju.