Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

zaprojektowałem plac zabaw , wieżyczki , zjeżdzalnie , mostki ...itd . Jedna rzecz nie daje mi spokoju , a mianowicie deski na podłogę konstrukcji .

Zastanawiam się czy deska o grubości 3,2 cm będzie odpowiednia tzn nie będzie się wyginała pod ciężarem dzieci (trzeba pamiętać że może być taki moment że w danym miejscu znajdzie się na raz 4 dzieci i obciążenie może być 100 - 120kg w danym miejscu . Podłogi będą na wysokości 1m - 1,5m wiec ważne aby były wytrzymałe . Aby podać cały obraz to tylko dodam że podłogi będą osadzone na dwóch belkach konstrukcyjnych o grubości 10cmx10cm oddalonych od siebie o 60 cm więc odległość jest nie wielka więc wg mnie nie powinno być problemu i deski 3,2 cm nie powinny się uginać .

Czy dobrze sobie skalkulowałem ? czu jednak powinienem na podłogę polożyć deski 4cm ?

https://forum.murator.pl/topic/200856-grubo%C5%9B%C4%87-deski-na-pod%C5%82og%C4%99-do-konstrukcji-na-placu-zabaw/

• 6 months później...

w zasadzie skończone zostały jeszcze daszki do pokrycia ,ale deska podłogowa 3,2 cm w zupełności wystarcza , w sumie poszło ponad 3 m3 szlifowanego drewna , przetestowane przez dzieci jak i dorosłych eszcze się pochwale na koniec moim wykonaniem , kolejny będzie już łatwiej budować mam już jakieś doświadczenie ;-) , więcej zdjęć na http://www.domkikotwica.pl

ale to jeszcze nie koniec mam jeszcze parę pomysłów co można tu dodać ....

Domki Letniskowe Dąbki Kotwica Plac Zabaw.jpg