Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna konstrukcja ścian - czy przeczy wszelkim zasadom?

Maszer23

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym prosić o opinię na temat ocieplenia domu drewnianego. Ocieplenie to wykonał samodzielnie mój kolega, dom to stara chata z płaskiego bala 16cm grubości. Ponieważ szykuję się do podobnej operacji, przekopałem dosyć dużo tematów na różnych forach i w zdecydowanej większości istnieje informacja, że absolutnie konieczna jest szczelina dylatacyjna w którejś warstwie takiej przegrody.

Natomiast dom, który opisuję jest ocieplony w sposób następujący (warstwy od wewnątrz-na zewnątrz):

- farba

- płyta gk

- wełna 10cm na stelażu drewnianym (poziomo)

- folia budowlana (taka zwykła czarna pcv, nie paroprzepuszczalna)

- bal 16cm

- membrana wiatroszczelna

- wełna 10cm na stelażu drewnianym (pionowo)

- membrana wiatroszczelna

- szalówka 3cm

Żadnych szczelin, wszystko szczelnie przylega do bala. Strop jest ocieplony 50cm wełny + folia pcv + płyta gk (poddasze nieużytkowe).

Ja w takim samym domu, tylko bez ocieplenia zużywam ok. 25m3 drewna na sezon, natomiast kolega ok 4m3 (w tym roku przy słabej zimie TYLKO 1m3). Różnica znaczna.

Wg. tego co przeczytałem, takie wykonanie ocieplenia jest zdecydowanie wbrew sztuce budowlanej, ALE:

po kilku latach dom jest suchy, w środku nie ma wilgoci, po rozebraniu ocieplenia od zewnątrz, wszystko suche, nawet na ścianie łazienkowej.

Co więcej, program Rockwoola do obliczeń cieplno-wilgotnościowych podaje, że w żadnym miesiącu w roku przy takim ociepleniu NIE występuje zawilgocenie, natomiast jeżeli zmieni się parametry przegrody na wentylowaną lub folię PCV zastąpi się folią paroprzepuszczalną, zawilgocenie się pojawia przynajmniej podczas 3-4 miesięcy w roku.

To jak to w końcu jest? Jestem w stanie zrozumieć, że np. byłby to jakiś błąd programu, ale praktyka potwierdza te obliczenia.