Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku na działce - jakie pustaki

Recommended Posts

Witajcie, kupiłem sobie działkę ogrodową i chce postawić tam mały domeczek, według standardów, czyli do 25m2 i wysokości 5m. Postanowiłem, że postawię 6x4 i dwa piętra (na początek jedno i z czasem z przypływem gotówki małe drugie). Jakich użyć pustaków? Na działce będę spędzał dużo czasu, być może po jakimś grillu spanie itp. Sprawdzałem na allegro i znalazłem TERMOton P+W 18,8/25 (który wystarczy, który będzie lepszy na taki domek, ten grubszy czy chudszy). I czy w ogóle ten pustak jest dobrym wyborem? I jaki cement wybrać na zaprawę do nich CEM II 32,5 R czy 42,5 R (taki sam pod wylewkę?), czy może użyć jeszcze innego? Domek być może będę ocieplał jakimś małym styropianem ale to się zobaczy jeszcze na czasie.

Pustak 18,8 cm nie powinien być chyba używany jako pustak na ścianę nośną. Proponowałbym jednak 25 cm. Co do samego producenta, to zainteresuj się pustakiem Porotherm 25 E3, który cenowo wychodzi bardzo korzystnie, a nośność i inne parametry ma na bardzo przyzwoitym poziomie. Co to będzie w ogóle za domek? Letnia altanka?

Spokojnie o jakich piętrach piszesz , budowa na zgłoszenie? To parterowy z naciągnięciem poddasza użytkowego. W/g nowego prawa od 28 czerwca możesz postawić wolnostojący, parterowy budynek rekreacji indywidualnej o powierzchni zabudowy do 35 m2. Nie kombinuj z żadnymi piętrami bo Cię wykasują z PINB.