Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maty wygłuszające pokój .

Recommended Posts

Witam

Chciałbym dowiedzieć czego mogę się spodziewać po kupnie i wyłożeniu maty wygłuszającej pod panele podłogowe .

Na rynku jest wiele rodzai mat i nie wiem którą wybrać . Osobiście chciałbym zakupić matę 1cm .

https://www.wyciszamy.net/AKU-PR-140---Izolacja-akustyczna/p35/k28

Ale nie wiem czy w ogóle to mi wyciszy podłogę (kroki, rozmowy muzykkę) tak aby sąsiad piętro niżej nie słyszał mnie.

Znalazłem kilka artykułów na temat mat i ich kładzenia np w jednym było napisane że mata 7mm wygłusza jakieś 20db .

Na allegro znalazłem matę/piankę która ma 6mm i wygłusza o 32db

http://allegro.pl/pianka-mata-wygluszajaca-kauczukowa-klejem-6mm-waw-i5165156023.html

Kompletnie nie wiem co mógłbym zrobić aby wygłuszyć podłogę ...

Budynek jest stary ma pewnie ze 60-80lat podłoga jest drewniana. Pokój ma 20m2 - piec kaflowy .

Mógłbym pewnie kupić i matę 3cm ale domyślam się, ze to się wiąże z kładzeniem płyt OSB i dopiero paneli, wiec koszta były znacznie większe.

Pozdrawiam

• 4 months później...
Witam

Chciałbym dowiedzieć czego mogę się spodziewać po kupnie i wyłożeniu maty wygłuszającej pod panele podłogowe .

Witam,

na wstępie rozróżnienie 2 rzeczy: dźwięki w budownictwie dzielimy na uderzeniowe i powietrzne. Uderzeniowe to te które słychać piętro niżej gdy na górze ktoś chodzi, tupie, skacze, szura krzesłem, przewraca krzesło, przesuwa meble - czyli wszystko to co bezpośrednio styka się z podłogą. Dźwiękowe to takie które słychać przez ścianę, sufit czy podłogę z pomieszczenia obok a pochodzące od rozmów, muzyki, radia, telewizora itd.

Maty podłogowe wyciszają te pierwsze, czyli dźwięki uderzeniowe. Z tym że są tutaj przynajmniej 3 "ale":

1. Nie tylko ważna jest ilość dB jaką podaje producent, ale także to, w jaki sposób tą wartość uzyskał. Niektórzy piszą iż "deklarują" taką wartość, albo ją "obliczają". To często naciągana liczba. Jak zdecydujesz się na jakiś produkt, męcz sprzedawcę aby przysłał Ci test laboratoryjny, wykonany wg normy ISO 10140. Wartość z tego testu można porównać. Jeśli ktoś tego nie ma, tzn. że nie traktuje swojego produktu jako izolacji akustycznej.

2. Istotny jest sam materiał i wynikająca z tego jego trwałość w czasie. Radzę skupić się na tych produktach, które są trwale odkształcalne (tzn. po obciążeniu ich ugną się, ale po ustąpieniu obciążenia wrócą do swojego kształtu i nie zostaną tym samym trwale sprasowane. Dlatego też odradzam wszelkie wynalazki typu karton, spieniony polietylen itd. Chyba że robisz mieszkanie na sprzedaż, wtedy szkoda pieniędzy na coś sensownego. Jak nie jesteś pewien materiału, poproś sprzedawcę o przesłanie próbki, połóż próbkę na noc np. pod nogą od szafy, wyjmij rano i zobacz jak wygląda. Sprzedawca nie chce przesłać próbki? Może ich nie ma a może... się boi?

3. Jeśli szukasz także izolacji od dźwięków powietrznych, to w głównej mierze możesz uzyskać stosując ciężkie produkty. Tutaj polecam np. maty Mustwall M20. Można je montować zarówno na sufitach, ścianach jak i podłogach. Jednak przed zastosowaniem - jeśli masz sensownego sąsiada - zróbcie mały test, co jest najbardziej dokuczające dla niego, czy dźwięki uderzeniowe, czy powietrzne.

PS. Myślę że produkt który wybrałeś spełnia powyższe punkty nr 1 i 2, jednak dla świętego spokoju radzę wyciągnąć od sprzedawcy badania i próbkę.

Pozdrawiam

Sebastian Przybylski