Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze rekuperatora do domu PU 130m2

Recommended Posts

Witajcie

Jestem na etapie wyboru odpowiedniego system WM z rekuperatorem. Dostałem kilka ofert od różnych firm i jestem zdecydowany nawet na jedną z nich lecz koszt rekuperatora u nich jest dla mnie "szalony"

Ich propozycja to Swegon W80 za ponad 8000. Koszt samej instalacji na PE-FLEX jest do przełknięcia jednak chciałbym wybrać inną centralę.

Nie bardzo mnie bawią super hiper sterowniki za 1000 zł bo i tak będę się nimi bawił przez 2 lata a potem sobie odpuszczę. Jakoś nie wydaję mi się ze rekuperator za 8 tys da mi większe oszczędności od tego za 3 czy 4 tys.

Co wy na to ?

Dom ma PU 130m2 poddasze uzykowe, centrala ma stać w kotłowni z kotłem na gaz. Szacowana kubatura do wentylowania to 300m3.

Co więcej daje mi Dream 200 w stosunku do Luny ? Różnica ponad 100% jest przepaścią.

A co powiecie o Dospel Optimal 400 ? Silnik na prąd stały, gwarancja na 5 lat, ze sterownikiem to koszt koło 4200 z bypassem ok 5000.

Nie ma sensu kupowanie drogiego rekuperatora. Luna to dobry wybór o ile mozesz przy niej sam podłubać. Sa jeszcze tanie Vents mini za około 2200. Razem z instalacja ponienieś zmieścić się w 3 - 4 tyś. Bedziesz miał swieże powietrze o co przede wszystkim chodzi i jakis tam odzysk. Nie warto pakowac pieniedzy w drogie urządzenie. Nigdy sie nie zwróci, jezeli chodzi o odzysk.

Pytanie podstawowe to jaka jest zdolność odzyskiwania ciepła w praktyce?

Dla porównania Luna i Dream 200 różnica w koszcie zakupu kolo 3000 zł pytanie ile to się będzie zwracać.

Przy 100m3/h - 15W do 80W

Odzysk... w lunie nie był badany, ale tam problemem jest szczelność centrali. Przy łapaniu obcego powietrza, trudno pisać o sprawności, gdyż nie jest ona powtarzalna.

Główny problem, to wibracje.

Pytanie podstawowe to jaka jest zdolność odzyskiwania ciepła w praktyce?

Dla porównania Luna i Dream 200 różnica w koszcie zakupu kolo 3000 zł pytanie ile to się będzie zwracać.

Finansowo żaden rekuperator się nie zwróci. Różnica w odzysku dla lepszych i gorszych wymienników to groszowe sprawy. Jeżeli jednak chcesz mieć skuteczną wentylację musisz się na coś zdecydować. Rekuperator to kompletna centrala wentylacyjna z jakimś tam odzyskiem, który tak naprawdę jest tylko bonusem. Kup najtańszą jaka spełni twoje oczekiwania w zakresie zapewnienia świeżego powietrza. O odzysku nie myśl, bo jest mizerny bardzo. Liczyliśmy tu odzysk dla rekuperatora o rzeczywistej sprawności 75%. Wartość odzyskanej energii to jakieś 2000 kWh rocznie dla 4 osobowej rodziny. Nawet grzejąc prądem w I taryfie czyli najdrożej odzyskasz rocznie jakieś 1000 zł. Przy PC dowolnej lub piecu na ekogroszek to już tylko około 350 zł. Najtańsze urządzenie zwróci się teoretycznie po 10 latach o ile wcześniej się nie zepsuje. Te droższe to już w ogóle bezsens totalny. Jak ktoś ma za dużo pieniędzy i ich nie liczy to czemu nie. Będzie miał ładną obudowę i wyświetlacz z bajerami.

Różnica na wymiennikach to dla 20% (to realna różnica) 400 kWh/rok. Czystym prądem 200 zł, PC, ekogroszek lub drewno 70 zł, węgiel lub II taryfa 100 zł rocznie. Tyle co nic patrząc na cenę rekuperatorów.

Edytowane przez perm

Poniżej masz trzy proste kalkulatory. Doliczyć należy jeszcze ilość energii elektrycznej zużytej do wymiany powietrza.

http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/ZuzycieEnergii.aspx

Trzeba tam podstawić inne wartości. Po pierwsze nie - 18 st tylko średnią temperaturę z całego sezonu grzewczego tj 160 dni. Dla większości miast w Polsce to 5 - 6oC. Zakopane i Suwałki 3oC. Po drugie, dla 4 osobowej rodziny wystarczy przepływ 120m3/h a nie 150. Dodajmy rzeczywistą sprawność bardzo dobrego rekuperatora na poziomie 70 - 80 procent i wyjdzie około 2000 kWh/ 4 osoby/ na sezon grzewczy. Jak ktoś grzeje czystym prądem to może warto jakiś najtańszy rekuperator zastosować.

Poniżej masz trzy proste kalkulatory. Doliczyć należy jeszcze ilość energii elektrycznej zużytej do wymiany powietrza.

http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/ZuzycieEnergii.aspx

Największą oszczędnością przy stosowaniu rekuperacji z wentylacji jest to, że nieekonomiczne stają się drogie centralne ogrzewania. Oszczędzamy na instalacji i na opłatach. Szkoda tylko, że ciepłowników się podstaw fizyki nie uczy. Niestety dalej są projektanci, co nie wiedzą po co zakłada się odzysk ciepła.

Średnia temperatura u mnie to 1,45oC przyjmijmy 2 stopnie. 4x 30m3 =120 m3 tyle starczy na 4 osoby, 21oC w domu bo tyle mniej więcej lubię mieć. Tracona energia to 18kWh/dobę, mnożąc przez liczbę dni grzewczych ok 160 wyjdzie mniej więcej 2800kWh traconej energii.

Zakładając słabą sprawność ok 50% daje 1400kWh odzyskanej energii po 0,25zł/kWh = zaoszczędziłem 350 zł.

A ile wydałem ?

Energia elektryczna pobrana w czasie pracy centrali 100W ? daje przez 160 dni grzewczych koszt ok 190 zł (przyjmuję 0,5zł/kWh)

Stosując rekuperację "oszczędzę" ok 150 zł przez sezon grzewczy....

Hitu nie ma.

Czy mamy inne podejście do sprawy ?

Generalnie rozumiem, że WM z rekuperatorem nie ma się opłacać-zwracać czy co tam jeszcze, ale nie widzę sensu stosować centrali za 10.000 bo co więcej ona daje ?

Pozostaje kwestia pracy. Nie chciałbym aby wentylację było słychać, aby wibrowały mi ściany itd.

Średnia temperatura u mnie to 1,45oC przyjmijmy 2 stopnie. 4x 30m3 =120 m3 tyle starczy na 4 osoby, 21oC w domu bo tyle mniej więcej lubię mieć. Tracona energia to 18kWh/dobę, mnożąc przez liczbę dni grzewczych ok 160 wyjdzie mniej więcej 2800kWh traconej energii.

Zakładając słabą sprawność ok 50% daje 1400kWh odzyskanej energii po 0,25zł/kWh = zaoszczędziłem 350 zł.

A ile wydałem ?

Energia elektryczna pobrana w czasie pracy centrali 100W ? daje przez 160 dni grzewczych koszt ok 190 zł (przyjmuję 0,5zł/kWh)

Hitu nie ma.

Generalnie rozumiem, że WM z rekuperatorem nie ma się opłacać-zwracać czy co tam jeszcze, ale nie widzę sensu stosować centrali za 10.000 bo co więcej ona daje ?

Pozostaje kwestia pracy. Nie chciałbym aby wentylację było słychać, aby wibrowały mi ściany itd.

Głównie chodzi o nie montowanie centralnego, po to odzysk ciepła do wentylacji wprowadzono. Nie wszyscy się na tym znają, dlatego tak liczą jakby w domu dalej miało być centralne. Odzysk ciepła wtedy jest faktycznie bez sensu jeśli chodzi o ekonomię.

A ile wydałem ?

Hitu nie ma.

Tylko zważ jeszcze, źe jedne rekuperatory pobieraja 30W,ma inne 70W w trakcie pracy z taką sama wydajnością, co też ma wpływ na ostateczny bilans. Do tego dochodzi różnica w głośnosci (Lune trzeba raczej schować w wygluszonej welną/pianką szafce) rodzaj ochrony przeciwzamrozeniowej - jedna maja juz wbudowaną nagrzewnice, w innych automatyka czasowo ogranicza nawiew, w najtańszych trzeba kombinowac samemu.

No i przyzwoity rekuperator na 4osoby nie musi kosztować 10tyś zł a niemal połowe mniej...

Edytowane przez fotohobby

Tylko zważ jeszcze, źe jedne rekuperatory pobieraja 30W,ma inne 70W w trakcie pracy z taką sama wydajnością, co też ma wpływ na ostateczny bilans. Do tego dochodzi różnica w głośnosci (Lune trzeba raczej schować w wygluszonej welną/pianką szafce) rodzaj ochrony przeciwzamrozeniowej - jedna maja juz wbudowaną nagrzewnice, a innych automatyka czasowo ogranicza nawiew, w innych trzeba kombinowac samemu.

No i przyzwoity rekuperator na 4osoby nie musi kosztować 10tyś zł....

Właśnie chodzi mi o to jaki rekuperator kupić. Dla mnie cena ok 5000 jest górną granicą.

Trzeba tam podstawić inne wartości. Po pierwsze nie - 18 st tylko średnią temperaturę z całego sezonu grzewczego tj 160 dni. Dla większości miast w Polsce to 5 - 6oC. Zakopane i Suwałki 3oC. Po drugie, dla 4 osobowej rodziny wystarczy przepływ 120m3/h a nie 150. Dodajmy rzeczywistą sprawność bardzo dobrego rekuperatora na poziomie 70 - 80 procent i wyjdzie około 2000 kWh/ 4 osoby/ na sezon grzewczy. Jak ktoś grzeje czystym prądem to może warto jakiś najtańszy rekuperator zastosować.

Niestety podstawienie średnich wartości powoduje zawyżenie ilości odzyskiwanej energii. W ujemnych temperaturach zaczyna działać zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe znacząco obniżające rzeczywistą sprawność odzysku. Właściwą analizę należy dokonać wykonując obliczenia dla temperatury zewnętrznej co 1°C z uwzględnieniem sposobu działania zabezpieczenia, a następnie wyznaczyć zużycie energii oraz jej odzysk uwzględniając godzinowy histogram temperatur. Taką analizę powinni przedstawić producenci, którzy w większości dysponują odpowiednimi programami obliczeniowymi. Więcej na ten temat można znaleźć na wspomnianym wcześniej portalu pod adresem:

http://centrale-rekuperacyjne.pl/jak-zabezpieczenie-przeciwzamrozeniowe-wplywa-na-sprawnosc-odzysku-ciepla/

Niestety podstawienie średnich wartości powoduje zawyżenie ilości odzyskiwanej energii. W ujemnych temperaturach zaczyna działać zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe znacząco obniżające rzeczywistą sprawność odzysku. Właściwą analizę należy dokonać wykonując obliczenia dla temperatury zewnętrznej co 1°C z uwzględnieniem sposobu działania zabezpieczenia, a następnie wyznaczyć zużycie energii oraz jej odzysk uwzględniając godzinowy histogram temperatur. Taką analizę powinni przedstawić producenci, którzy w większości dysponują odpowiednimi programami obliczeniowymi. Więcej na ten temat można znaleźć na wspomnianym wcześniej portalu pod adresem:

http://centrale-rekuperacyjne.pl/jak-zabezpieczenie-przeciwzamrozeniowe-wplywa-na-sprawnosc-odzysku-ciepla/

Dzięki za sprostowanie. Ja i tak zawyżam rzeczywistą sprawność rekuperatorów. Odmażanie jest kolejnym argumentem przeciw traktowaniu rekuperatora jako źródła wielkich oszczędności tak chetnie podnoszonym przez sklepikarzy pokroju Brzęczkowskiego. Robi się klientom wodę z mózgu, byle tylko wydali na WM z rekuperacją jak najwięcej. Edytowane przez perm

Głównie chodzi o nie montowanie centralnego, po to odzysk ciepła do wentylacji wprowadzono. Nie wszyscy się na tym znają, dlatego tak liczą jakby w domu dalej miało być centralne. Odzysk ciepła wtedy jest faktycznie bez sensu jeśli chodzi o ekonomię.

Czym w takim razie grzać aby się opłacało ?

perm czy Luna zapewni mi taki sam komfort (brak hałasu i wibracji) co lepsze centrale?

Czym w takim razie grzać aby się opłacało ?
Kwestia czym ogrzewać jest kwestią odrębna od rekuperatora. Trzeba osiągnąć komromis między kosztami ocieplenia a kosztem instalacji służącej do ogrzewania. Tu na forum myślę, że najwiecej jest zwolenników domów energooszczędnych czyli zuzywajacych do 40 kWh/m2/rok. To jeszcze nie kosztuje dużo a pozwala zrezygnować z bardzo wydajnego systemu grzania, który siłą rzeczy jest albo drogi inwestycyjnie i w eksploatacji albo jest mało komfortowy (kominek z plaszczem wodnym czy DGP). Moim faworytem w tej chwili jest powietrzna PC z rurkami w podlodze grzejąca jednoczesnie CWU ale podoba mi sie tez pomysł dużego bufora wodnego grzanego prądem w drugiej taryfie. Może wspomaganego solarami. Ten system ma tez tę zaletę, że w razie pojawienia sie tanich i wydajnych paneli fotowoltaicznych, mozna go na to przestawić. Jakie by wydajne nie były te panele to w nocy prądu nie dadzą. Bufor, przy braku tanich i pojemnych akumulatorów to dobre rozwiązanie ale mozna tez pobierac prąd z sieci do której w dzień odprowadzamy nadwyżki. Może on być też etapem przejściowym przed PC. Odzysk z rekuperacji powinien byc brany pod uwage tylko przy grzaniu najdroższym prądem i oczywiście w domu pasywnym w którym system grzewczy załącza się incydentalnie.

czy Luna zapewni mi taki sam komfort (brak hałasu i wibracji) co lepsze centrale?
Tak o ile spełnisz pewne warunki, tj umieszczenie Luny w osobnym pomieszczeniu i odpowiednie kanały nie przenoszace dźwięków tyle, ze te zasady trzeba stosowac też do innych rekuperatorów. Jest jeszcze Vents mini trochę lepiej wykonany. Patrząc jednak na cenę Luny (1500 zł) chyba warto ją kupic i trochę przy niej podłubać. Edytowane przez perm