Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze rekuperatora do domu PU 130m2

Recommended Posts

Najtaniej temperaturę latem i zimą zapewnia inwetorowa klimatyzacja z niecentralnym, przy okazji zapewnia największy komfort i jest najtańsza instalacja.
W jednym pomieszczeniu. W drugim druga, w trzecim trzecia. Faktycznie tanio. Myśl, Brzęczkowski, myśl! Wiem, że nie przywykłeś, że ci ciężko, wiem, że boli ale nie masz wyjścia!

A kanałówka z możliwością rozprowadzenia do różnych pomieszczeń?
A jak tym bedziesz sterował? To jest problem, ktory nie latwo rozwiązać z jednym centralnym urządzeniem. Kanały to nie wszystko. To albo grzeje albo chłodzi wszedzie. Wiem, że jakaś firma (Hitachi chyba ale może się mylę) oferuje klimatyzator z opcją rozdziału dla kilku pomieszczeń ale to horrendalnie drogie. Systemy "Multi" tez do tanich nie należą. Największa zaletą klimatyzatora jest jego niska cena i możliwośc grzania/chłodzenia ale połączenie tego z odrębnym sterowaniem dla kilku pomieszczeń podnosi koszty i to znacznie. Edytowane przez perm

Panie Perm, nie wiem W CZYM Pan mieszka.

Ale jeśli Pański dom, posiada pomieszczenia w których trzeba w tym samym momencie grzać i chłodzić.

I dokładnie tym sterować,

To kup sobie Pan 3 rurowego VRF'a, z dowolną liczbą jednostek (pokoi)

Steruje się tym aż miło.

Misubishi ma nawet 2 rurowy układ z funkcją jednoczesnego grzania i chłodzenia.

PS. Od razu uprzedzam, że producenci tego sprzętu zdzierają. I nie jest powiedziane, że NIE da się tego wykonać samemu.

TANIO!!!

Ale jeśli Pański dom, posiada pomieszczenia w których trzeba w tym samym momencie grzać i chłodzić.

Steruje się tym aż miło.

PS. Od razu uprzedzam, że producenci tego sprzętu zdzierają. I nie jest powiedziane, że NIE da się tego wykonać samemu.

TANIO!!!

Kompletnie się nie rozumiemy. Poleca Brzęczkowski tanie i inwestycyjnie i w eksploatacji grzanie i chłodzenie kabelkami i klimą kanałową. Twierdzi, że da się tym w domu sterować temperaturą z dokładnością do 0.1 st. Pomija taki "drobiazg" jak niemożność dopasowania jednej jednostki do kilku pomieszczeń. Nagrzewa salon słońce? Włącza się klima i chłodzi. Również w pomieszczeniach w których słońca nie ma i jest chłodno. Tam włączą się kabelki, by straty ciepła uzupełnić. Zaje...ty pomysł krótko mówiąc. Da się to obejść ale to już nie będzie klima za 3 tyś jak twierdzi miszczu.

Steruje się tym aż miło.

TANIO!!!

Gdyby zaistniała taka sytuacja ( choć to się nie zdarza) to na kanałówce, przepustnice przymkną chłodzenie ma "zimne" pokoje a dogrzeje podłogówka.

Wszystko jasne.

Ja nie zakładam, że ktokolwiek czytający tutaj posty pomyśli: "świetnie" zrobię tak.

To tylko forum.

Źródło inspiracji i informacji, a nie wyrocznia jak coś się powinno robić.

Dlatego większość informacji dot. dokładności sterowania +-0,1 st C puszczam przez palce i nie zamierzam się do nich odnosić.

Sam wykonałem już kilka pomieszczeń laboratoryjnych i wiem, że taka dokładność jest niemożliwa do uzyskania w komfortowo urządzonym domu.

Za wyrocznie można przyjąć wyłącznie tematy, gdzie projekty opisane tutaj zostały wykonane i przetestowane przez użytkowników.

A użytkownika domu izolowanego z kanałówką inwerterową + kable jeszcze nie widziałem.

Za to są osoby grzejące wyłącznie kablami - nie narzekają.

To jak by do tych kabli dołożył kanałówkę inwerterową, to w okresach przejściowych jeszcze obniżyli by rachunki.

Dodatkowo klima latem.

A to czy jest to najtańsze, najlepsze, czy najdokładniejsze, z przepustnicami czy bez... dla jednego 100 zł to mało, dla drugiego dużo.

Na tym polu nie ma uniwersalnej rady.