Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miksokret raz jeszcze

ronin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
WItam wczoraj skonczyli mi robic wylewki 230m w jeden dzien zeszlo szybko ekipie wyszlo mysle ze dobrze ale dzisiaj jak pojechalem sie rozliczyc z szefem - powiedzial mi ze przez 2 dni mam polewac go woda ......czytalem w tym watku ze nie trzeba - dzisiaj polalem woda cala powierzchnie na gorze i na dole konewka z tym ze - u mnie na dole sa 3 duze okna i slonce jak swiecilo to juz dzisiaj byly siwawe plamy wiec cement wysycha.,....wiec teraz mam polewac go dalej czy nie wykonawca mowil ze jeszcze jutro polac i zostawic ....poradzice cos pozdrawiam ...w sumie zapowiadaja pochmurne dni na wybrzezu wiec moze nie trzeba ....i jak jest z tym wietrzeniem ? czy mozna uchylic okno u gory czy wszystkie okna maja byc zamkniete ?

Ja mam podobną sytuację jak ty,też mi kazał wykonawca podlewać delikatnie

przez 3-4 dni(robione były w sobotę), w niedzielę olałem polewanie,w poniedziełek polałem wieczorkiem delikatnie(mgiełka wodna),wczoraj olałem polewanie i dziś poleję.Szukałem info na temat-podlewać czy nie,i jak to zwykle bywa jest 50/50,więc ja podlewałem też 50/50(co drugi dzień).Teraz od czwartku mam wietrzyć.

Jeszcze mam pytanie--czy patrząc od wewnątrz pomieszczenia wylewka powinna zachodzić na ościeżnicę drzwi tarasowych (choć z 5mm) bo w tej chwili po wylewce jest szczelina(ok 5 mm) między ościeżnicą a poziomem wylewki i widać w tym miejscu piankę montażową.Chodzi mi o to czy po ułożeniu paneli nie będzie w tym miejscu przedostawać się wilgoć pod posadzkę.

Wykonawca twierdzi,że nic się nie będzie działo.

A i okna przez te kilka dni mają być zamknięte!!!

Ja mam podobną sytuację jak ty,też mi kazał wykonawca podlewać delikatnie

przez 3-4 dni(robione były w sobotę), w niedzielę olałem polewanie,w poniedziełek polałem wieczorkiem delikatnie(mgiełka wodna),wczoraj olałem polewanie i dziś poleję.Szukałem info na temat-podlewać czy nie,i jak to zwykle bywa jest 50/50,więc ja podlewałem też 50/50(co drugi dzień).Teraz od czwartku mam wietrzyć.

Jeszcze mam pytanie--czy patrząc od wewnątrz pomieszczenia wylewka powinna zachodzić na ościeżnicę drzwi tarasowych (choć z 5mm) bo w tej chwili po wylewce jest szczelina(ok 5 mm) między ościeżnicą a poziomem wylewki i widać w tym miejscu piankę montażową.Chodzi mi o to czy po ułożeniu paneli nie będzie w tym miejscu przedostawać się wilgoć pod posadzkę.

Wykonawca twierdzi,że nic się nie będzie działo.

A i okna przez te kilka dni mają być zamknięte!!!

dlatego daje się folię (lub papę) pod całą posadzkę (czy pod styropian) jako izolację p/wilgoci i wywija powyżej posadzki, potem ją obcinając, jeśli nie dałeś to klops :wink:

jeszcze nie płaciłem, ale zapłacę 9zł (normalnie biorą 10, ja mam ciut niżej :wink: ), niezależnie od grubości posadzki, oczywiście samo wylanie, przygotowuję (styro, folia) ja sam

ogólnie ceny od 10 do 12zł, za przygotowanie kilka zł wiecej, ale jak sie wielu przekonało lepiej i dokładniej jest jak się zrobi to samemu

Ja nie będe dawała styropianu - jest tylko papa i na to z 10 cm wylewki plus jeszcze to co wyjdzie na uzyskanie spadku ( pod górę :). Nie wiem własnie jak to teraz przeliczyc. Za robociznę podłogówki biora 12 zł bez materiału ( 6cm samej wylewki). Z materiałem 38 zł ( 5cm styropianu ,piasek,włókna plastyfikator ,cement,dylatacje).

Za wylewki na parterze grubości 9cm -robocizna 18 cm ( chcieli 20 ale stargowałam :) - widzę jednak ,ze mozna było stargować więcej- skoro u ciebie biorą 9 zł - niezależnie od grubości wylewki :-?

Nie wiem ile mogą sobie zazyczyc za te 10 cm wylewki na samym piasku + cement - nie wiem tez czy domagac się w garażu plastyfikatora- garaz nie ogrzewany :-?

Ktoś pomoże?

plizzzz.

Jutro maja wylewać - chciałabym cenę ustalić przed wylewaniem -aby uniknac potem kłótni - chociaz mój majster najwyraźniej unika tematu - kilka x już prosiłam o wycenę.

Tona piasku rzecznego kosztuje ( to znaczy mnie kosztowała rok temu ) 50 zł.

Cement ?- ile teraz kosztuje cement?- w listopadzie dawałam po 470 zł tona i podstawowa rzecz -ile tego wchodzi na tonę zaprawy i na ile ta tona zaprawy wystraczy m2 po 10 cm grubosci?

ktos jest w stanie policzyc?