janzar 12.08.2004 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 U mnie na 130 m2 wyszło ok. 2 palety cementu 16t piachu, przy grubości średniej 7 cm. oto schemat zużycia materiału na 130 m2 przy grubości 7 cm 130 x 0,07 = 9,1 m3 czyli ok 18 ton piasku płukanego 9,1 x 280 kg cemantu / 1m3 czyli 2548 kg cementu recepta ta ma tę zalete że jest stała gdyż zbiornik przy pompie zawsze załadowany jest do pelna i nie ma możliwości zmiany recepty a zaprawa pompowana jest pod ciśnieniem do 8 atm na miejsce przeznaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2004 Jest tańszy o koszty wody i prądu . Tradycyjną robią 2-3 dłuzej i zuzywając 3-4 razy więcej wody niz z miksokreta. Ale tak naprawdę nie o to tu chodzi, tylko o jakość. Czasami ten watek jest juz nudny. Ja powiem tak - NIGDY W ŻYCIU NIE ZROBIŁBYM NORMALNEJ POSADZKI Z BETONIARKI. Różnica w wykonaniu (mam spore możliwości porownywania chocby z uwagi na mój zawód) jest KOLOSALNA. ta .... a konsystencja, dostarczanie betou do pomieszczeń, sposób zacierania ??? Pokaż mi ekipę robiącą z betoniarki wylewkę i zacierającą ją helikopterem. Kilka razy w tygodniu widzę różne posadzki i uwierz mi, wiem co piszę i to nie na podstawie jednej, tudzież kilku budów. Robcie jak chcecie , kto raz zobaczyl wylewkę z kreta raczej nie zrobi juzwylewki normalnej. poczytaj pyrke - bo dziewczyna sie zna ... miksokret a helikopter to dwie rózne rzeczy Pyrka ... wyrazy podziwu ! to ze Ty nie widziałes ekipy przygotowującej w betoniarce i zacierajacej helikopterem - wierzę ... uzyskanie zaprawy o takiej samej konsystencji jest mozliwe do wykonania w zarówno betoniarce jak i w miksokrecie, a że wiekszym wysiłkiem w betoniarce - tego nie neguje ale mozliwe jest o ile powiedziałbyś - " ...kto raz zobaczył posadzke zatarta helikopterem ..." zgodziłbym sie miksokretem - nie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.08.2004 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2004 Do betoniarki i miksokreta wsypywane składniki są jednakowo na oko. Cement odmierza się workami, a piach ma różną objętość w zależności od tego czy suchy czy mokry, luźny czy ubity bardziej lub mniej. Więc w miksokrecie mieszanka nie ma bardziej stałego składu niż w betoniarce , też załadowanej do pełna. Inny jest tylko sposób podawania na posadzkę. Pompą lub na piechotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibibyk 14.08.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 mamy juz część wylewek z MIXOKRETA i są naprawdę super, ekipa z Cz-wy po 13 zł/m2 netto,moje pytanie dotyczy polewania, bo moi wykonawcy dzisiaj rano na budowie wylali masę wody i twierdzą, że trzeba polewać żeby cement się nie spalił (co kolwiek ma to znaczyć) lub po tygodniu polewania rozłożyć folię żeby woda nie odparowywała.CO O TYM SĄDZICIE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 14.08.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 miksokretem - nie .... pzdr brzoza tak się składa, że z racji wykonywanego zawodu co parę dni mam okazję widzieć kilkakrotnie świeże posadzki. I gwarantuje Ci, że: a) wiem, że nie wszystkie wylewki z miksokreta są zacierane helikopterem, choć akurat w moich stronach przeważą wspólne działanie tych urządzeń, b) od razu poznam czy posadzka była robiona kretem czy ręcznie Dodane składniki to jedno a efekt końcowy to drugie. Choćby z uwagi na otrzymana konsystencję wyrobu gotowego. Zaręczam Ci, ze wiem na czym polega różnica pomiędzy mikskretem a helikopterem. Miałem okazję to obserwować nie tylko na swojej ale równiez na innych budowach choć tak naprawdę zaczełem zwracać na to uwage dopiero od roku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 14.08.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Do betoniarki i miksokreta wsypywane składniki są jednakowo na oko. Cement odmierza się workami, a piach ma różną objętość w zależności od tego czy suchy czy mokry, luźny czy ubity bardziej lub mniej. Więc w miksokrecie mieszanka nie ma bardziej stałego składu niż w betoniarce , też załadowanej do pełna. Inny jest tylko sposób podawania na posadzkę. Pompą lub na piechotę. A woda ??? Dlaczego więc konsystencja jest zupełnie inna ?? A fachowosć wykonawców - byc moze jeden z najbardziej istotnych elementów ??? Nie bierzecie równiez tego pod uwagę, iż ekipy z miksokretem sa wyspecjalizowane wyłącznie w robieniu posadzek. Natomiast ekipy z betoniarka traktują to z reguły jako pracą równorzedną z paroma innymi pracami. Chyba nie musze pisać, która z ekip prawdopodobnie wykona powyższą prace lepiej (choć i tak moze się znaleść zawsze "czarna owca"). Jak słusznie ktors tu kiedys napisał : "murarze niech murują a spece od miksokreta niech kładą posadzki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 14.08.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2004 Do betoniarki i miksokreta wsypywane składniki są jednakowo na oko. Cement odmierza się workami, a piach ma różną objętość w zależności od tego czy suchy czy mokry, luźny czy ubity bardziej lub mniej. Więc w miksokrecie mieszanka nie ma bardziej stałego składu niż w betoniarce , też załadowanej do pełna. Inny jest tylko sposób podawania na posadzkę. Pompą lub na piechotę. A woda ??? Dlaczego więc konsystencja jest zupełnie inna ?? A fachowosć wykonawców - byc moze jeden z najbardziej istotnych elementów ??? Nie bierzecie równiez tego pod uwagę, iż ekipy z miksokretem sa wyspecjalizowane wyłącznie w robieniu posadzek. Natomiast ekipy z betoniarka traktują to z reguły jako pracą równorzedną z paroma innymi pracami. Chyba nie musze pisać, która z ekip prawdopodobnie wykona powyższą prace lepiej (choć i tak moze się znaleść zawsze "czarna owca"). Jak słusznie ktors tu kiedys napisał : "murarze niech murują a spece od miksokreta niech kładą posadzki" "murarze niech murują a spece od miksokreta niech kładą posadzki" Ja to napisałem i nie zmienię zdania pozdrawiam janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.08.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2004 A woda ??? Dlaczego więc konsystencja jest zupełnie inna ?? A fachowosć wykonawców - byc moze jeden z najbardziej istotnych elementów ??? Nie bierzecie równiez tego pod uwagę, iż ekipy z miksokretem sa wyspecjalizowane wyłącznie w robieniu posadzek. cha cha cha cha OK powtórze konsystencja może moze być taka sama zarówno z miksokreta jak i betoniarki do betoniarki trzeba dodac plastyfikator troszke dłuzej mieszac w i w mniejszych porcjach brzoza tak się składa, że z racji wykonywanego zawodu co parę dni mam okazję widzieć kilkakrotnie świeże posadzki. widziesz nie wykonanie a efekt końcowy ... rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 18.09.2004 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Ponawiam pytanie. Czy ktoś może wykonywał wylewki miksokretem w okolicach Krakowa i może polecić ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 18.09.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 Co do kiedy wylewka wyschła to słyszałem od sąsiada że zwykłą taśmą klejącą przykleja się na podłoge kawałek folii o wymiarach około 1x1 m i zostawia na noc a rano sprawdza czy pojawiły się skropliny, jeżeli tak to suszymy dalej. Może ktoś z forumowiczów już coś takiego stosował i ma jakieś doświadczenia z tą metodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tad 20.09.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2004 WitamProszę o podanie namiarów na firmę z miksokretem działającą w okolicach między Katowicami i Krakowem (Jaworzno, Chrzanów).Pozdrawiam Tad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna Zajac 23.11.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Proszę o namiary firmy w okolicach Warszawy (zachód) Babice Stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 23.11.2004 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 Janzar Bardzo ciekawa ta twoja ściągawka co do zapotzrzebowania na materiał....Pozwoli oszacować koszty.Mam do ciebie pytamko, czy możesz określić czy oferta na wykonanie wylewki z miksokreta za samą robociznę chcą 12 zł/m2. a za materiał krzyczą dodatkowo 9 zł m2. Chodzi mi o tą propozycję dot. kosztów materiału. Jak sądzisz to dużo, mało czy normalnie?? Czy też lepiej samemu dokonać zakupu czego tam potrzeba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 23.11.2004 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2004 TAK MIKSOKRET TO JEST TO NIECH ELEKTRYK ZAJMUJE SIE ELEKTRYKĄ MURARZE NIECH MURUJĄ A POSADZKI TO NASZA DOMENA No tak, ale Świdnica jes chyba trochę za daleko... Potrzebuję dobrą ekipę wykonująca posadzki miksokretem z okolic Cieszyna, Bielska-Białej... Czy ktoś może zna takową???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.11.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 A mam takie pytanko.Czy to coś poprawi, jeśli bym dał, na miejsce nad którym ma być usytuowany wkład kominkowy, pod wylewkę folię odbijającą promieniowanie?? Tam gdzie ma stać wkład, ze zruzumiałych względów nie daje się styropianu, to może chociaż "odzyskać" to promieniowanie?? Po co grzać glębę pod podłogą??No chyba, że jest dostępna jakaś alternatywna twarda płyta z jakiejśc wełny + ta folia....to też byłoby dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 26.11.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 A mam takie pytanko. Czy to coś poprawi, jeśli bym dał, na miejsce nad którym ma być usytuowany wkład kominkowy, pod wylewkę folię odbijającą promieniowanie?? Tam gdzie ma stać wkład, ze zruzumiałych względów nie daje się styropianu, to może chociaż "pdzyskać" to promieniowanie?? Po grzać glębę pod podłogą?? No chyba, że jest dostępna jakaś alternatywna twarda płyta z jakiejśc wełny + ta folia....to też byłoby dobre... Podpinam się pod pytanie bo też już o tym myślałem. (Widać wielkie umysły myślą podobnie. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.11.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 29.11.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 A mam takie pytanko. Czy to coś poprawi, jeśli bym dał, na miejsce nad którym ma być usytuowany wkład kominkowy, pod wylewkę folię odbijającą promieniowanie?? Tam gdzie ma stać wkład, ze zruzumiałych względów nie daje się styropianu, to może chociaż "pdzyskać" to promieniowanie?? Po grzać glębę pod podłogą?? No chyba, że jest dostępna jakaś alternatywna twarda płyta z jakiejśc wełny + ta folia....to też byłoby dobre... Podpinam się pod pytanie bo też już o tym myślałem. (Widać wielkie umysły myślą podobnie. ) W miejscu posadowienia kominka nie układa sie styropianu i wykonuje się osobną dylatacje aby kominek nie obciązał reszty płyty . Nie zaniedbać ułozenia izolacji przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu. pozdrawiam jz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 30.11.2004 02:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 W miejscu posadowienia kominka nie układa sie styropianu Nie no to wiem...pytając napisałem, że wiem że styropianu w takim miejscu się nie stosuje.. Chodziło raczej o to, co można zastosować żeby zatrzymać ciepło ew. choćby promieniowanie...bo styropian to wiemy że nie... Nie zaniedbać ułozenia izolacji przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu. pozdrawiam jz Możesz powiedzieć co to takiego?? Jaka jest tego ew. nazwa markowa?? Czy to się stosuje pod wylewką wył. w okolicach w których ma się znajdować wkład?? Droga taka folia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 30.11.2004 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 No tak, ale Świdnica jes chyba trochę za daleko... Potrzebuję dobrą ekipę wykonująca posadzki miksokretem z okolic Cieszyna, Bielska-Białej... Czy ktoś może zna takową???? a z Mikołowa może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts