Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miksokret raz jeszcze

ronin

Recommended Posts

W miejscu posadowienia kominka nie układa sie styropianu i wykonuje się osobną dylatacje aby kominek nie obciązał reszty płyty.

ok to rozumiem - ale czy mozna dac taki ekran zagrzejnikowy bezposrednio pod wylewkę? cos jak sugerują tutaj przedmówcy. Może się ustosunkujesz jak to rozwiązać dobrze.

Nie zaniedbać ułozenia izolacji przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu. pozdrawiam jz

czyli tak jak wszędzie indziej zwykla folia budowlana x2 albo papa na lepiku czy tez moze akurat pod kominkiem specjalnie np. folia do izolacji poziomej fundamentów??

dzieki za info - cenię sobie Twoje rady - bo umiesz wytłumaczyć dlaczego

pozdrawiam

KaiM

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak, ale Świdnica jes chyba trochę za daleko... :(

Potrzebuję dobrą ekipę wykonująca posadzki miksokretem z okolic Cieszyna, Bielska-Białej...

Czy ktoś może zna takową???? :D

a z Mikołowa może być ?

jak macie ochote popracować w naszej pięknej okolicy + dobra oferta to czemu nie :wink:

W miejscu posadowienia kominka nie układa sie styropianu i wykonuje się osobną dylatacje aby kominek nie obciązał reszty płyty.

ok to rozumiem - ale czy mozna dac taki ekran zagrzejnikowy bezposrednio pod wylewkę? cos jak sugerują tutaj przedmówcy. Może się ustosunkujesz jak to rozwiązać dobrze.

na pewno należy zastosować izolację poziomą przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci w górę, w mojej praktyce stosuję już tylko papę termozgrzewalną podkładową ,na niej można dać folie z ekranem lecz nie jest to konieczne , na papie musi być folia jako warstwa poślizgowa

jeśli jest gruba warstwa styropianu i podłoża razem np 15- 18 cm można położyć jedną warstwe styropianu o gr 50mm.

W tym miejscu jastrych bedzię pogrubiony a tym samym mocniejszy.

pozdrawiam JZ

• 1 year później...
Wykonawca, który robił u nas wylewki kazał nam je podlewać wieczorkami przez tydzień.

To chyba mieliśmy tego samego wykonawcę :lol:

Pielęgnacja jastrychu cementowego

(..)

Polewania wodą raczej nie polecam ,gdyż wprowadzamy do pomieszczeń dodatkowa porcję wilgotności.

to w koncu polewac czy nie?

jutro zaczynaja i nie wiem co robic

Wykonawca, który robił u nas wylewki kazał nam je podlewać wieczorkami przez tydzień.

To chyba mieliśmy tego samego wykonawcę :lol:

Pielęgnacja jastrychu cementowego

(..)

Polewania wodą raczej nie polecam ,gdyż wprowadzamy do pomieszczeń dodatkowa porcję wilgotności.

to w koncu polewac czy nie?

jutro zaczynaja i nie wiem co robic

nie polewać

• 1 month później...
A mi ekipa od miksokreta kazała pomalować świeże wylewki Unigruntem (ok. 48 godzin po wylaniu).

W sumie to może też ciekawe rozwiązanie...już bez walającej się folii a z jej skutecznością...a bez względu na rodzaj wykończenia podłoża i tak zawsze (raczej) trzeba to pomalować unigruntem...

• 1 month później...

witam,

z malym pytaniem do janzar.

dlaczego wylewki mają tendencję do huśtania się w rogach pomieszczeń i w progach. W niektórych miejscach u znajomych chałupce tak się robi.

wylewka miksokretem + siatka z oczkami 10x10.

jestem przed samymi wylewkami miksokretem z dodatkiem wlokien polipropylenowych zamiast siatki stalowej stad me pytanko :)

pozdrawiam :wink:

Też mam huœtajšce się rogi, był wykonawca i twierdzi, że tak zawsze jest, ale czy on mówi prawdę czy broni swojej roboty nie wiem. Ciekawe co janzar na to. Jeżeli tak ma być, to czy terakota kiedyœ nie popęka? Jeżeli tak nie ma być, to co zrobić? I jeszcze jedno pytanie do janzara - jaka jest różnica między siatkš zbrojeniowš stalowš a z wlokien polipropylenowych? Kiedy którš powinno się stosować? Dziękuję z góry.

Do wszystkich, którym huśtają się rogi wylewek. Zwilżcie sobie kawałek grubego papieru i wystawcie na słońce tak, aby wysychał szybciej od góry i zobaczycie co się stanie. Z wylewkami jest tak samo. Wysychają najpierw od góry i siły skurczające wyginają krawędzie, zwłaszcza rogi do góry. Wszystko się normuje i osiada gdy wylewka doschnie w całym przekroju. A wylewki z miksokreta, mimo małej ilości wody, ale z powodu mechanicznego zacierania, które tworzy na powierzchni "szlichtę" utrudniającą (i dobrze) parowanie wody wcale nie wysychają tak szybko. Oddają do pomieszczeń mniej wilgoci niż tradycyjne, ale nie oznacza to, że po kilkunastu dniach już są suche.

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...