jarekFTW 15.05.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Witam, mam do Was pytanie. Buduje dom jednorodziny, określony jako energooszczędny (http://cieplowlasciwie.pl/wynik/q27) [jeżeli idzie ufać tym wyliczeniom).W domu mam specjalne pomieszczenie, w której będzie stał piec i ewentualny zasobnik. W domu będzie podłogówka dół i kaloryfery góra ALBO tylko podłogówka (podobno polecana przy gazie?)Mam pytanie - jaki piec gazowy wybrać, o jakiej mocy? Rozmawiałem z fachowcem, polecił mi piec jednofunkcyjny o mocy 16 kW albo dwufunkcyjny 24 kW. Pytanie, które rozwiązanie jest lepsze, dla mojego domu?PS. Panie w gazowni kazały mi wpisać 24 kW, bo tak wszyscy wpisują i potem nie trzeba zmianiać. Czy jak zrobię piec z zasobnikiem o 16 kW to będzie to jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 PS. Panie w gazowni kazały mi wpisać 24 kW, bo tak wszyscy wpisują i potem nie trzeba zmianiać. Czy jak zrobię piec z zasobnikiem o 16 kW to będzie to jakiś problem? Panie w gazowni wiedzą tak niewiele, a doradzaja, dziwne lecz prawdziwe. Wystarczy w tym przypadku nie 16 kW lub 24 kW jak doradza "fachowiec" a 12 kW, tu wazniejsza jest moc minimalna, a ta przy 24 kW kotle bedzie w granicach 4 kW. Najmniejsze moce minimalne to 1,9 kW i szukaj kotłow z taką mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.05.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 zrób wszędzie podłogówkę bo łatwiej i taniej jest zrobić układ z jedną temp. niż dwomajak masz miejsce na zasobnik to bierz jednofunkcyjny z jak najniższą mocą minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 15.05.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 A czy nie ma czasem takiego czegoś, że podłogówki nie powinno być tak, gdzie się śpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.05.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 19.06.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Planuję w całym domu podłogówkę. Poradźcie mi jaki piec mam wybrać. Mam bardzo małą kotłownie więc b. zależy mi na piecu, który zajmuje mało miejsca. Myślałam o 2-funkcyjnym. Mieszkając w szeregówce miałam 2-funkcyjny saunier duval ISOTWIN i jeśli o cwo sprawdził się super. Ma nawet do 21 l ciepłej wody na minutę. ISOTWIN CONDENS 30-B: moc - w funkcji c.o. (przy 50/30oC): 5,4-25,7 kW, w funkcji c.w.u.: 5,0-30,6 kW, przepływ nominalny c.w.u. przy Δt 300C: 21,0 l/min.Ta moc min 5,4 jest chyba za wysoka do podłogówki.Tak więc szukam pieca/kotła najlepiej 2-funkcyjnego o przepływie c.w.u. ok 21l/min, najniższej możliwej mocy do c.o. i w rozsądnej cenie. Może ktoś doradzi? Może ewentualnie być piec jednofunkcyjny ale taki stojący, z wbudowanym zbiornikiem. To chyba nazywa się "typu lodówka". Jakieś propozycje?Dom 140 m2, ocieplony styro grafit 20 cm. Kominek na środku, który zamierzam często używać.z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinokio_a 02.07.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 może ktoś odpowie? dodam jeszcze, że kotłownię mam mikro, ok 1m szeroka na 2m. i jeszcze jedni: czy do wszystkich pieców przyłącza są od tyłu, czy z boku? Jak zaplanować wodę i gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.07.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 obejrzyj buderus gb072 , termet gold 20kotły wiszące podłącza się od dołu, są takie elementy montażowe które kierują przyłącza w stronę ściany, to taka listwa z zaworami kątowymi, można użyć ale nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyjaro 09.10.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Witam, Proszę o podpowiedź, jaki mam dobrać piec gazowy do:Dom bliźniak, ściany cegła, przestrzeń, pustak, ocieplony 12cmDoszło poddasze ocieplone wełną 20cm+5cmPiwnica 35m21 piętro 100m22 piętro 100m2podasze 65m2Razem około 300m2 Wszędzie są nowe grzejniki dojdzie podłogówka ok 50m24 osoby, 4 łazienki na każdej kondygnacji Jest kotłownia ok 12m2 Zastanawiałem się nad piecem Viessmann z oddzielnym zasobnikiem wody 100-200 litrów z opcją na podłączenie w przyszłości solarów. Edytowane 9 Października 2015 przez andyjaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts