Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec gazowy?

jarekFTW

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie. Buduje dom jednorodziny, określony jako energooszczędny (http://cieplowlasciwie.pl/wynik/q27) [jeżeli idzie ufać tym wyliczeniom).

W domu mam specjalne pomieszczenie, w której będzie stał piec i ewentualny zasobnik. W domu będzie podłogówka dół i kaloryfery góra ALBO tylko podłogówka (podobno polecana przy gazie?)

Mam pytanie - jaki piec gazowy wybrać, o jakiej mocy? Rozmawiałem z fachowcem, polecił mi piec jednofunkcyjny o mocy 16 kW albo dwufunkcyjny 24 kW.

Pytanie, które rozwiązanie jest lepsze, dla mojego domu?

PS. Panie w gazowni kazały mi wpisać 24 kW, bo tak wszyscy wpisują i potem nie trzeba zmianiać. Czy jak zrobię piec z zasobnikiem o 16 kW to będzie to jakiś problem?

PS. Panie w gazowni kazały mi wpisać 24 kW, bo tak wszyscy wpisują i potem nie trzeba zmianiać. Czy jak zrobię piec z zasobnikiem o 16 kW to będzie to jakiś problem?

Panie w gazowni wiedzą tak niewiele, a doradzaja, dziwne lecz prawdziwe. Wystarczy w tym przypadku nie 16 kW lub 24 kW jak doradza "fachowiec" a 12 kW, tu wazniejsza jest moc minimalna, a ta przy 24 kW kotle bedzie w granicach 4 kW. Najmniejsze moce minimalne to 1,9 kW i szukaj kotłow z taką mocą

• 1 month później...

Planuję w całym domu podłogówkę. Poradźcie mi jaki piec mam wybrać. Mam bardzo małą kotłownie więc b. zależy mi na piecu, który zajmuje mało miejsca. Myślałam o 2-funkcyjnym. Mieszkając w szeregówce miałam 2-funkcyjny saunier duval ISOTWIN i jeśli o cwo sprawdził się super. Ma nawet do 21 l ciepłej wody na minutę.

ISOTWIN CONDENS 30-B: moc - w funkcji c.o. (przy 50/30oC): 5,4-25,7 kW, w funkcji c.w.u.: 5,0-30,6 kW, przepływ nominalny c.w.u. przy Δt 300C: 21,0 l/min.

Ta moc min 5,4 jest chyba za wysoka do podłogówki.

Tak więc szukam pieca/kotła najlepiej 2-funkcyjnego o przepływie c.w.u. ok 21l/min, najniższej możliwej mocy do c.o. i w rozsądnej cenie. Może ktoś doradzi? Może ewentualnie być piec jednofunkcyjny ale taki stojący, z wbudowanym zbiornikiem. To chyba nazywa się "typu lodówka". Jakieś propozycje?

Dom 140 m2, ocieplony styro grafit 20 cm. Kominek na środku, który zamierzam często używać.

z góry dziękuję za odpowiedzi

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam,

Proszę o podpowiedź, jaki mam dobrać piec gazowy do:

Dom bliźniak, ściany cegła, przestrzeń, pustak, ocieplony 12cm

Doszło poddasze ocieplone wełną 20cm+5cm

Piwnica 35m2

1 piętro 100m2

2 piętro 100m2

podasze 65m2

Razem około 300m2

Wszędzie są nowe grzejniki dojdzie podłogówka ok 50m2

4 osoby, 4 łazienki na każdej kondygnacji

Jest kotłownia ok 12m2

Zastanawiałem się nad piecem Viessmann z oddzielnym zasobnikiem wody 100-200 litrów z opcją na podłączenie w przyszłości solarów.

Edytowane przez andyjaro