Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurczę, chciałam porównać do pierwotnego rysunku, ale zdjęcia z pierwszej strony Ci wcięło :(

Ja widzę wszystkie.

Ale skoro nie widzisz, to powtórka:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/257/2457540_rysunekdomu.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/271/2679226_dim.jpg

Edytowane przez amalfi
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz co? Teraz też już widzę i na pierwszej stronie... Nie doładowały mi się wcześniej czy ki grzyb...

W sumie ma to sens. Z doświadczenia wiem, że możliwość wydzielenia gdzieś osobnego mieszkanka - choćby zupełnie mikroskopijnego - nieraz może się przydać :D

No właśnie tak pomyślałam, że jakby przyszło nam jako dziadkom zamieszkać na przyczepkę, to takie mieszkanko jak znalazł. Albo wynająć i dorobić do renty :D.
Dziś była wizyta u projektanta. Dogadaliśmy szczegóły i szczególiki. W przyszłym tygodniu ma być projekt i jakieś konkrety jak to będzie z nowym prawem budowlanym, a starymi ustawami towarzyszącymi. :confused:
O! Funkcje jak u mnie a mniejszy metraż :) podziwiam :)

Masz fajny plan na potencjalne mieszkanko :)

A dziękuję. Mam nadzieję, że pomieszkamy trochę w całym domu zanim się zestarzejemy całkowicie i wylądujemy jako zdemenciałe dziadki w tym mieszkanku. :D

Jak to ?? Ty ?? Ty nie dasz rady ?? Ha.... to kto ma dać jak nie Ty :D

Oj, dzięki Ci za tę wiarę we mnie. :D

Ale ostatnio jakaś skapcaniała jestem. Chyba potrzebuję wolnego.

Mam pytanie do bardziej niż ja zorientowanych. Ustaliliśmy poziom zero na 1 metr. Najchętniej chciałabym, aby wejście do domu było na poziomie działki, ale.... sąsiad podniósł sobie poziom swojej ziemią z wykopu i ma być jeszcze robiona droga, która podniesie się ponad moją działkę. Boję się, że jak zrobię ten stan zero za nisko, to będę miała problem z zalewaniem w czasie ulewy. Z drugiej strony, czy metr to nie za dużo? :confused:
Ja mam 70 cm i plan na usypanie skarp - jak dla mnie jest to ok. Sąsiedzi maja nawet więcej podniesione...

Dzięki za odzew. Czyli ten metr to chyba nie będzie za dużo? Najwyżej też się okopie. ;) Lepiej chyba tak, niż potem wodę pompować.

Jednak metr to za dużo. Plan jest taki, że zamawiam geodetę i ustala rzeczywiste rzędne działki, które w międzyczasie mogły ulec zmianie, bo tam robili różne prace typu kanalizacja i droga. I wtedy od rzeczywistej, najwyższej rzędnej wyznaczonej w strategicznych punktach domu ustalimy wysokość stanu zero. Nie może być za wysoki, bo nie chcę mieć za dużo schodów do domu. Po to buduję parterówkę, żeby mieć wygodne wejście.
można z boku zrobić dodatkowo łagodny podjazd ;)

zawsze wybieram TO wejście do szkoły idąc po córkę :lol2:

Można i pewnie za jakie 30 lat się zrobi ;)

Ale też nie chce od razu robić domu jak poradnia geriatryczna. :D

Ale dziś mnie skołowali. Projektant mówił co innego o tym zerowym stanie, geodeta co innego. Pojechałam na działkę i tak to wygląda:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/277/2779431_P7010492-Kopia.JPG

Mój pomysł jest taki, aby złapać rzędną zera sąsiada i taką samą u nas zapodać, bo działke musze wyrównać do poziomu jego.

A na koniec przyszedł znajomy, obejrzał projekt i mówi, że na tarasie to trzeba ze wszystkich stron rolety zamontować, bo bedzie bardzo piździło.

Ze stanem zero wiem już wszystko i sprawa została wyjaśniona. Musimy zachować spadek terenu, ale w granicach rozsądku.

Projektant się opierdziela i ciśnienie mi rośnie. W poniedziałek idzie do niego mąż jako dobry glina. Ja wkroczę jako zły, jeśli się okaże, że znowu "internet nie działa".

Budowlanych rad ciąg dalszy. Znajomy do męża: niech pan nie bierze tych dziadów (o pewnej ekipie budowlanej), bo pana wydoją. :-P

Zwizualizowałam sobie ekipę dojącą męza......:popcorn: