amalfi 03.10.2015 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 Miałam kiedyś konto na forum dla elektryków. Chyba je przeproszę i zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 03.10.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 czyyy ja wiem. w małym domu podłączenie gazu jest niewiele tańsze od odwiertów, a piec gazowy niewiele tanszy niż pompa. ale rachunki miesieczne radykalnie niższe przy pompie będą. warto zrobić sobie kilka wycen i policzyć. Do tego na pompy są różne dotacje. w dużym domu sprawa wygląda inaczej - pompa wychodzi drożej, ale sie szybko zwraca w rachunkach Iscra czy już masz wybrane kaloryfery jakie chcesz do domu. Bo takie piękne wyjdą taniej niż podłogówka http://www.grzejniki-sprzedaz.pl/files/Image/grzejniki/joly.png tylko nie wiem czy do dworu pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.10.2015 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Tu coś znalazłam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36086-jak-kłaść-bednarkę Wychodzi na to, że u mnie już trochę po ptokach, ale jeszcze jakiś otoki da się zrobić, więc edukuję się dalej. Na elektrycznym forum też zadałam pytanie, ale mam dopiero jedną odpowiedź żeby nie słuchać ignorantów. Może doczekam się merytorycznej rady? Edytowane 3 Października 2015 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.10.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 U nas nie ma odgromówki, te parę tysięcy chyba można lepiej spozytkować.. zwłaszcza jak dom niski i słupy obok, lepiej instalacje elektryczną ochronnikami zabezpieczyć bo jak walnie gdzieś w linię to nie popali wszystkiego podłączonego do komtaktów..Czemu jak pada słowo "podłogówka" to od razu piszesz pompa ciepła? przecież wodną podłogwkę da się czymkolwiek napędzać.. jakbym miał u siebie gaz to bym zrobił wodną i gazowy mały wieszany na scianie dwufunkcyjny piecyk.. pompę ciepła liczyłem dokładnie dwa lata temu i nijak nie chciał wyjść zwrot w rachunkach w ciągu 10lat (ofert miałem z kieleckich firm chyba 4).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.10.2015 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 U nas nie ma odgromówki, te parę tysięcy chyba można lepiej spozytkować.. zwłaszcza jak dom niski i słupy obok, lepiej instalacje elektryczną ochronnikami zabezpieczyć bo jak walnie gdzieś w linię to nie popali wszystkiego podłączonego do komtaktów.. Czemu jak pada słowo "podłogówka" to od razu piszesz pompa ciepła? przecież wodną podłogwkę da się czymkolwiek napędzać.. jakbym miał u siebie gaz to bym zrobił wodną i gazowy mały wieszany na scianie dwufunkcyjny piecyk.. pompę ciepła liczyłem dokładnie dwa lata temu i nijak nie chciał wyjść zwrot w rachunkach w ciągu 10lat (ofert miałem z kieleckich firm chyba 4).. Dzięki Artur. Pompa ciepła pojawiła się niezależnie od podłogówki, bo ktoś zaczął temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 04.10.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (...) Amalfi, poczytaj o odgromówkach, bo tu jakieś urban legend są a nie fachowe rady. (...) Kiedyś tu na forum ładnie to opisywali. Amalfi, to czytaj, bo EZS dobrze podpowiada! Też kiedyś czytałam na ten temat właśnie TU na forum... Co do podłogówki... do mnie przemawiają za tą instalacją jeszcze inne argumenty - inne od kosztów wykonania i eksploatacji - a mianowicie: nie trzeba uwzględniać grzejników meblując pomieszczenia; nie trzeba myć grzejników, które się brudzą, osiada na nich kurz, etc; nie trzeba ściągać grzejników przy remoncie (malowanie za nimi, etc); instalacja ogrzewania podłogowego umożliwia podłączenie różnych źródeł ciepła, ze wskazaniem na te niskotemperaturowe, których technologie są ciągle rozwijane i udoskonalane (z pożytkiem dla środowiska i naszego portfela ) A co do kosztów wykonania instalacji grzewczej czy to podłogowej, czy grzejnikowej, czy mieszanej - wszystko zależy od zastosowanych materiałów każda z nich może być droższa lub tańsza... Najważniejsze mz jest, żeby była dobrze wykonana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 04.10.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Dzięki Artur. Pompa ciepła pojawiła się niezależnie od podłogówki, bo ktoś zaczął temat. Ja zaczęłam I okazało się, że nawet w innych wątkach mnie dorwą i będą przypuszczać szturm W sumie, jak już ogarniesz temat odgromienia to rzuć jakimś podsumowaniem co zrobiłaś i dlaczego tak - przyda się taka wiedza (Emi: nie chcę prywaty uprawiać w czyimś wątku, zaraz o tym napiszę u siebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 04.10.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witam się i ja Od czasu do czasu wpadam poczytać dziennik, bardzo fajnie się czyta! Powodzenia w dalszych etapach!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 04.10.2015 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Witam się i ja Od czasu do czasu wpadam poczytać dziennik, bardzo fajnie się czyta! Powodzenia w dalszych etapach!! :) Witaj Brysia. Miło mi, że mam nową czytelniczkę. Zaraz sobie Twój poczytam, jeśli pozwolisz. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 nie trzeba uwzględniać grzejników meblując pomieszczenia; nie trzeba myć grzejników, które się brudzą, osiada na nich kurz, etc; nie trzeba ściągać grzejników przy remoncie (malowanie za nimi, etc); instalacja ogrzewania podłogowego umożliwia podłączenie różnych źródeł ciepła, ze wskazaniem na te niskotemperaturowe, których technologie są ciągle rozwijane i udoskonalane (z pożytkiem dla środowiska i naszego portfela ) A co do kosztów wykonania instalacji grzewczej czy to podłogowej, czy grzejnikowej, czy mieszanej - wszystko zależy od zastosowanych materiałów każda z nich może być droższa lub tańsza... Najważniejsze mz jest, żeby była dobrze wykonana Podpisuję się pod każdym słowem. Od roku jestem szczęśliwą posiadaczką podłogówki ( w całym domu) więc nie jest to teoretyzowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.10.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 To jeszcze trzeba do tej listy dopisać jeszcze inne punkty: - ciepło jest równomiernie w całym domu, w każdym zakamarku, a nie tylko przy grzejniku i pod sufitem, dobre jeżeli ktoś ma wysokie sufity, albo jakieś antresole z pustkami nad salonem- nie wysusza się powietrze w domu- nie pali sie kurz w grzejnikach- nie zdychają kwiatki na parapetach- mniejsze rachunki ogrzewania - woda sie grzeje tylko do 20-paru stopni a nie do 50. mam podłogówke bez żadnego grzejnika - po pierwszej zimiew poprzednim domu miałam kaloryfery z piecem węglowmy (tu jakoś uszło - było w miare ciepło w domu, ale powietrze było tragicznie suche i całe te palenie w piecu brrr) później z gazem - tu już bardziej komfortowo, tylko w domu zimno jak w psiarni, tak nie przyjemnie zimno, mimo, że termometr pokazywał 23 stopnie, całą zimę nie wychylałam nosa spod pierzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 To jeszcze trzeba do tej listy dopisać jeszcze inne punkty: - ciepło jest równomiernie w całym domu, w każdym zakamarku, a nie tylko przy grzejniku i pod sufitem, dobre jeżeli ktoś ma wysokie sufity, albo jakieś antresole z pustkami nad salonem - nie wysusza się powietrze w domu - nie pali sie kurz w grzejnikach - nie zdychają kwiatki na parapetach - mniejsze rachunki ogrzewania - woda sie grzeje tylko do 20-paru stopni a nie do 50. mam podłogówke bez żadnego grzejnika - po pierwszej zimie w poprzednim domu miałam kaloryfery z piecem węglowmy (tu jakoś uszło - było w miare ciepło w domu, ale powietrze było tragicznie suche i całe te palenie w piecu brrr) później z gazem - tu już bardziej komfortowo, tylko w domu zimno jak w psiarni, tak nie przyjemnie zimno, mimo, że termometr pokazywał 23 stopnie, całą zimę nie wychylałam nosa spod pierzyny Racja, racja, racja Ja zaczęłam I okazało się, że nawet w innych wątkach mnie dorwą i będą przypuszczać szturm Też mam PC do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.10.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Amalfi, kup październikowy numer Muratora i daj do przeczytania mężowi artykuł "Ważne wybory: grzejniki czy podłogówka". Jest tam też porównanie kosztów instalacji podłogówki z instalacją grzejnikową we wnętrzu o powierzchni 75m2. Różnica w kosztach zakupu materiałów to 1000zł (6310 - grzejniki, 7318 - podłogówka). Podczas remontu łazienki, teściowie za naszą namową zdecydwali się tam na założenie podłogówki. Na Wielkanoc zjechała się cała rodzinka i po pewnym czasie większość osób na rozmowy wybrała sobie łazienkę, gdzie było ciepło w stopy. Ciężko było teściowej to towarzystwo stamtąd wygonić Podobnie u moich znajomych, którzy na ogrzewanie podłogowe zdecydowali się tylko w kuchni, łazience i przedpokoju. Gdy przychodzi sezon grzewczy, to wszyscy wolą siedzieć w na niewygodnych stołkach kuchni niż w salonei na kanapach. A co do układu wnętrz w Twoim domu. To może pomyślcie o przeniesieniu wc w miejsce prysznica w głównej łazience. Do wc zmieści się wówczas także prysznic, tworząc łazienkę gościnną, a Wy będziecie mieli własną łazienkę dostępną z sypialni. Plus takiego rozwiązania jest taki, że gdy goście będą korzystać z wc, nie bęsą spuszczaniem wody zakłucać spokoju córce. Drugi plus to wspólny pion wod-kan łazienki i wc, a także większa przestrzeń przy wejściu do pokoju córki, a nie jakiś klaustrofobiczny zakamarek. Edytowane 5 Października 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.10.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 a ja mam takie podchwytliwe pytanie Jakie są zalety kaloryferów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 a ja mam takie podchwytliwe pytanie Jakie są zalety kaloryferów? Gdzieś na FM czytałam, że można na nich suszyć buty, rękawiczki i kurtki dzieci w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 05.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Gdzieś na FM czytałam, że można na nich suszyć buty, rękawiczki i kurtki dzieci w zimie A tak to trzeba na podłodze rozkładać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.10.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 przy podłogówce buty same schną tam gdzie stoją nie trzeba ich nigdzie rozkładać na grzejnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
immoral 05.10.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 a kurtki i rękawiczki? trzeba rozłożyć, czyli trzeba mieć duży wiatrołap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 przy podłogówce buty same schną tam gdzie stoją nie trzeba ich nigdzie rozkładać na grzejnikach ...a rękawiczki ...a kurtki?? hę Poza tym od kaloryferów nie puchną nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.10.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 a kurtki i rękawiczki? trzeba rozłożyć, czyli trzeba mieć duży wiatrołap pisałyśmy w tym samym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts