amalfi 05.02.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Ja też już odłożyłam rzeczy do schroniska (stare koce, palta, kurtki itp., czyli wszystko co się nadaje do wyścielania bud), niektóre ubrania do wydania (mam takich stałych odbiorców) i parę rzeczy do wywalenia albo również do wydania. Ogólnie w tym roku czeka mnie logistyczne tsunami. Nie wiem jak to będziemy ogarniać. Plan jest nastepujący: 1. Wiosną wystawić do sprzedaży dom.2. Jak się uda sprzedać za przyzwoitą cene, kupić małe mieszkanko dla Młodej, aby kasa się nie rozeszła. Nie wiem jeszcze gdzie to mieszkanko. 3. Stare meble z tego domu, których nie chcę zabierać do nowego, przetransportować do mieszkania służbowego, w którym już kiedyś mieszkaliśmy. Rzeczy, które się nie zmieszczą i których nie trzeba rozpakowywać typu jakieś serwisy, książki złożyć gdzieś u rodziny w pudłach. Do służbowego zabrać tylko najpotrzebniejsze pozwalające przeżyć do ukończenia nowego domu. 4. Pomalutku kończyć dom i kolejna przeprowadzka. Już docelowa. Nieźle nie? Edytowane 5 Lutego 2016 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 05.02.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Wpadłam rewizytą Już wiem ,że zostanę na dłużej .Jestem na początku historii i pewno przeczytam wątki remontowe .Trochę mi zejdzie Parterówka marzeń, ma wszystko co potrzeba .Ja mam nadzieję ,że moja przeróbka zetki będzie chociaż w jednej setnej ,tak funkcjonalna . Tradycja to coś co nas łączy Pozdrawiam i wracam do lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.02.2016 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witaj Dana, miło mi Z tego remontowego wątku, to nie wiem, czy coś zostało, bo zdjęcia chyba znikają. Gaja, nie odpowiedziałam Ci na pytanie odnośnie ceny. To niestety koszt samej robocizny. W sumie to ceny były nawet wyrównane, bo wyceny różniły się trochę zakresem robót. Weź jednak pod uwagę, że ja mam ogromne fundamenty (pod garażem i tarasem też były kopane i zalewane). No i kawał lanego stropu był liczony. O trzech oddzielnych dachach nie wspomnę. Obecny wykonawca na razie spisuje się doskonale. Reszta naciskała na budowę zimą, a ten się nie podjął, bo stwierdził, że taki rozległy dom to powinien odstać, aby niespodzianek nie było. Mnie w sumie również się nie śpieszyło. Wolałam mieć czas na przemyślenia. No i facet ogarnia wszystko, więc naprawdę wiele spraw za nas załatwił, z którymi mielibyśmy kłopoty ze względu na brak czasu. Zobaczym,y jak będzie dalej, ale na razie rokuje dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 05.02.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Dziękuję za informację o cenie! Nam pan fachowiec powiedział wstępnie 90 tys., ale to z wszystkimi materiałami, więc chyba ok - przestraszyłam się, że mogło być taniej Nie mamy jeszcze kosztorysu, więc to jest tylko taka wstępna kalkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 05.02.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Nogami to tylko do drzwi nie powinno się spać Amalfi a nie myslałaś o takiej płycie z rodzimego solgazu ?? Gdybym miała wybierać to tylko taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 mnie też się solgaz marzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.02.2016 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Myślałam o teju płycie. Mam jeszcze czas na ostateczną decyzję. Już się na tę kuchenkę nastawiłam. Zobaczę, może mi się odmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 nawet nie wiesz, ile razy mi się odmieniło :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 05.02.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Zajrzałam przed chwila do Twojego wątku remontowego - bo nie powiem, że przeczytałam całość, jako że rozmiar ma słuszny - i aż się uśmiechałam sama do siebie, kiedy czytałam o Twoich przeprowadzkach, bo chwilami miałam wrażenie, że czytam o sobie:) W każdym razie kiedy po wyprowadzce z Kielc - niecałe 3 lata temu - kupiliśmy mieszkanie, to już myslałam, że to będzie ostatnie. Ale jakos tak po roku zaczęła we mnie dojrzewać myśl, że to jednak nie to... I kiedy ją wypowiedziałam w końcu na głos, mój mąż rzekł nieopatrznie: " jak będziesz bardzo chciała, to dla ciebie jeszcze ostatni raz się przeprowadzę". Kurczę, naprawdę tak powiedział! No i potem to już nie było wyjścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 05.02.2016 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Dlatego nie zamierzam robić zbyt kosztownych rozwiązań nie mających wpływu na obniżenie kosztów utrzymania domu, bo wiem, że w życiu bywa tak, że trzeba wszystko zmienić i się na przykład przeprowadzić. Wklejam stronkę z meblami. Okazuje się, że są robione niedaleko Kielc, koło Chmielnika, ale transport na terenie całego kraju. https://www.seart.pl/meble.html Na przykład myślę o takiej ławce do wiatrołapu. Z szafką na butyhttps://www.seart.pl/lawki-c-723.html Edytowane 6 Lutego 2016 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 06.02.2016 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 nawet nie wiesz, ile razy mi się odmieniło :rotfl: Ta kuchenka chyba będzie poręczniejsza jeśli chodzi ogólnie o blat, bo nie trzeba nic wycinać i kombinować. Ale jak mówię, jeszcze zobaczymy. Mąż się zawziął na tak zwany żywy ogień, a ja też nie mam nic przeciwko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 06.02.2016 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 myślę, że z blatem nie ma problemu, żeby wyciąć dziurę. przy kuchence wolnostojącej bałabym się zacieków na granicy blatu i kuchenki. ale ta kuchenka jest cudna przeokropnie. jeżeli ci pasuje to ją bierz, bo będzie prawdziwą ozdobą kuchni też lubię żywy ogień, inaczej nie wyobrażam sobie gotowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 06.02.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A ja już żywego ognia mam dość, a najbardziej to mam dość czyszczenia tych palników.... nigdy więcej.... właściwie to mam przyzwolenie na zmianę całej kuchni ale póki córa się nie wybuduje to mi szkoda środków, bo nie wiadomo co się wydarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.02.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 A ja już żywego ognia mam dość, a najbardziej to mam dość czyszczenia tych palników.... nigdy więcej.... Tak samo jak ja Kocham indukcję Żywy ogień też kocham - ale w ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 07.02.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 i w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.02.2016 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 i w kominku U mnie nie, nigdy więcej Ale to nie znaczy, że nie zawieszę oka na fajnej kuchence gazowej, czy pięknym kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.02.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jeśli chodzi o kominek, to obecnie mam i był frajdą na początku przez miesiąc. Obecnie stoi i go nie używamy, więc zakładam, że nie jest mi potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 08.02.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 A co z tą gazówką??Znalazłaś coś co mogłoby być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.02.2016 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 A co z tą gazówką?? Znalazłaś coś co mogłoby być?? Chodzi o kuchenkę? Nie szukałam jeszcze, ale pewnie coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 09.02.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Tak sobie myślę odnośnie zastępstwa tui sadzanych po płocie, aby się trochę odgrodzić. Na dwóch bokach działki będzie siatka. Obecnie mam na płocie od sąsiada bluszcz, który zimą jest zielony i nie gubi liści ani nie przemarza. Orientuje się może ktoś, jak go zaszczepić, aby ewentualnie posadzić po płotem na nowej działce? http://zmniejszacz.pl/zdjecie/375/4328230_bluszczprzyfurtce.JPG Bardzo ładnie zasłania, jest gęsty i łatwo go utrzymać w ryzach aby się nie rozrastał bez opamiętania. Zimą też stanowi osłonę, bo nie gubi liści. Wydaje mi się, że podobne ludzie mają w doniczkach, więc jakby go tak do doniczki, a potem do gruntu? Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts