Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna parterówka (może się uda)

Recommended Posts

Ja też już odłożyłam rzeczy do schroniska (stare koce, palta, kurtki itp., czyli wszystko co się nadaje do wyścielania bud), niektóre ubrania do wydania (mam takich stałych odbiorców) i parę rzeczy do wywalenia albo również do wydania.

Ogólnie w tym roku czeka mnie logistyczne tsunami. Nie wiem jak to będziemy ogarniać. Plan jest nastepujący:

1. Wiosną wystawić do sprzedaży dom.

2. Jak się uda sprzedać za przyzwoitą cene, kupić małe mieszkanko dla Młodej, aby kasa się nie rozeszła. Nie wiem jeszcze gdzie to mieszkanko.

3. Stare meble z tego domu, których nie chcę zabierać do nowego, przetransportować do mieszkania służbowego, w którym już kiedyś mieszkaliśmy. Rzeczy, które się nie zmieszczą i których nie trzeba rozpakowywać typu jakieś serwisy, książki złożyć gdzieś u rodziny w pudłach. Do służbowego zabrać tylko najpotrzebniejsze pozwalające przeżyć do ukończenia nowego domu.

4. Pomalutku kończyć dom i kolejna przeprowadzka. Już docelowa.

Nieźle nie?

Edytowane przez amalfi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wpadłam rewizytą:D

Już wiem ,że zostanę na dłużej .Jestem na początku historii i pewno przeczytam wątki remontowe .Trochę mi zejdzie :p

Parterówka marzeń, ma wszystko co potrzeba .Ja mam nadzieję ,że moja przeróbka zetki będzie chociaż w jednej setnej ,tak funkcjonalna .

Tradycja to coś co nas łączy :D Pozdrawiam i wracam do lektury :)

Witaj Dana, miło mi :)

Z tego remontowego wątku, to nie wiem, czy coś zostało, bo zdjęcia chyba znikają.

Gaja, nie odpowiedziałam Ci na pytanie odnośnie ceny. To niestety koszt samej robocizny. W sumie to ceny były nawet wyrównane, bo wyceny różniły się trochę zakresem robót. Weź jednak pod uwagę, że ja mam ogromne fundamenty (pod garażem i tarasem też były kopane i zalewane). No i kawał lanego stropu był liczony. O trzech oddzielnych dachach nie wspomnę. Obecny wykonawca na razie spisuje się doskonale. Reszta naciskała na budowę zimą, a ten się nie podjął, bo stwierdził, że taki rozległy dom to powinien odstać, aby niespodzianek nie było. Mnie w sumie również się nie śpieszyło. Wolałam mieć czas na przemyślenia. No i facet ogarnia wszystko, więc naprawdę wiele spraw za nas załatwił, z którymi mielibyśmy kłopoty ze względu na brak czasu. Zobaczym,y jak będzie dalej, ale na razie rokuje dobrze.

Zajrzałam przed chwila do Twojego wątku remontowego - bo nie powiem, że przeczytałam całość, jako że rozmiar ma słuszny - i aż się uśmiechałam sama do siebie, kiedy czytałam o Twoich przeprowadzkach, bo chwilami miałam wrażenie, że czytam o sobie:)

W każdym razie kiedy po wyprowadzce z Kielc - niecałe 3 lata temu - kupiliśmy mieszkanie, to już myslałam, że to będzie ostatnie. Ale jakos tak po roku zaczęła we mnie dojrzewać myśl, że to jednak nie to... I kiedy ją wypowiedziałam w końcu na głos, mój mąż rzekł nieopatrznie: " jak będziesz bardzo chciała, to dla ciebie jeszcze ostatni raz się przeprowadzę". Kurczę, naprawdę tak powiedział! No i potem to już nie było wyjścia...:D

Dlatego nie zamierzam robić zbyt kosztownych rozwiązań nie mających wpływu na obniżenie kosztów utrzymania domu, bo wiem, że w życiu bywa tak, że trzeba wszystko zmienić i się na przykład przeprowadzić.

Wklejam stronkę z meblami. Okazuje się, że są robione niedaleko Kielc, koło Chmielnika, ale transport na terenie całego kraju.

https://www.seart.pl/meble.html

Na przykład myślę o takiej ławce do wiatrołapu. Z szafką na buty

https://www.seart.pl/lawki-c-723.html

Edytowane przez amalfi

nawet nie wiesz, ile razy mi się odmieniło :rotfl::rotfl::rotfl:

Ta kuchenka chyba będzie poręczniejsza jeśli chodzi ogólnie o blat, bo nie trzeba nic wycinać i kombinować. Ale jak mówię, jeszcze zobaczymy. Mąż się zawziął na tak zwany żywy ogień, a ja też nie mam nic przeciwko.

myślę, że z blatem nie ma problemu, żeby wyciąć dziurę.

przy kuchence wolnostojącej bałabym się zacieków na granicy blatu i kuchenki.

ale ta kuchenka jest cudna przeokropnie. jeżeli ci pasuje to ją bierz, bo będzie prawdziwą ozdobą kuchni :D

też lubię żywy ogień, inaczej nie wyobrażam sobie gotowania :)

Tak sobie myślę odnośnie zastępstwa tui sadzanych po płocie, aby się trochę odgrodzić. Na dwóch bokach działki będzie siatka. Obecnie mam na płocie od sąsiada bluszcz, który zimą jest zielony i nie gubi liści ani nie przemarza. Orientuje się może ktoś, jak go zaszczepić, aby ewentualnie posadzić po płotem na nowej działce?

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/375/4328230_bluszczprzyfurtce.JPG

Bardzo ładnie zasłania, jest gęsty i łatwo go utrzymać w ryzach aby się nie rozrastał bez opamiętania. Zimą też stanowi osłonę, bo nie gubi liści. Wydaje mi się, że podobne ludzie mają w doniczkach, więc jakby go tak do doniczki, a potem do gruntu? Co myslicie?