Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna parterówka (może się uda)

Recommended Posts

Kurczę, chciałam porównać do pierwotnego rysunku, ale zdjęcia z pierwszej strony Ci wcięło :(

Ja widzę wszystkie.

Ale skoro nie widzisz, to powtórka:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/257/2457540_rysunekdomu.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/271/2679226_dim.jpg

Edytowane przez amalfi

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do bardziej niż ja zorientowanych. Ustaliliśmy poziom zero na 1 metr. Najchętniej chciałabym, aby wejście do domu było na poziomie działki, ale.... sąsiad podniósł sobie poziom swojej ziemią z wykopu i ma być jeszcze robiona droga, która podniesie się ponad moją działkę. Boję się, że jak zrobię ten stan zero za nisko, to będę miała problem z zalewaniem w czasie ulewy. Z drugiej strony, czy metr to nie za dużo? :confused:

Jednak metr to za dużo. Plan jest taki, że zamawiam geodetę i ustala rzeczywiste rzędne działki, które w międzyczasie mogły ulec zmianie, bo tam robili różne prace typu kanalizacja i droga. I wtedy od rzeczywistej, najwyższej rzędnej wyznaczonej w strategicznych punktach domu ustalimy wysokość stanu zero. Nie może być za wysoki, bo nie chcę mieć za dużo schodów do domu. Po to buduję parterówkę, żeby mieć wygodne wejście.

Ale dziś mnie skołowali. Projektant mówił co innego o tym zerowym stanie, geodeta co innego. Pojechałam na działkę i tak to wygląda:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/277/2779431_P7010492-Kopia.JPG

Mój pomysł jest taki, aby złapać rzędną zera sąsiada i taką samą u nas zapodać, bo działke musze wyrównać do poziomu jego.

A na koniec przyszedł znajomy, obejrzał projekt i mówi, że na tarasie to trzeba ze wszystkich stron rolety zamontować, bo bedzie bardzo piździło.

Ze stanem zero wiem już wszystko i sprawa została wyjaśniona. Musimy zachować spadek terenu, ale w granicach rozsądku.

Projektant się opierdziela i ciśnienie mi rośnie. W poniedziałek idzie do niego mąż jako dobry glina. Ja wkroczę jako zły, jeśli się okaże, że znowu "internet nie działa".

Budowlanych rad ciąg dalszy. Znajomy do męża: niech pan nie bierze tych dziadów (o pewnej ekipie budowlanej), bo pana wydoją. :-P

Zwizualizowałam sobie ekipę dojącą męza......:popcorn: