Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna parterówka (może się uda)

Recommended Posts

Na nic nie mam czasu. I nie ma to związku z budową, na której pojawił się problem. Okazało się, o czym nie zostałam poinformowana przez mą drugą połówkę, że dzwonił facet od dachu i zapytał jakie rynny robimy. To znaczy jaki kolor. I mąż powiedział, że brązowe. Wczoraj tknięta jakimś przeczuciem wieczorem pojechałam na budowę. Na szczęście było jeszcze w miarę widno. I zobaczyłam te brązowe rynny. A do tego cały dach okuty brązową blach. Ciemną. Dach ma być w kolorze starej czerwieni. I jasny szlag mnie tam trafił!!!!

Potem na spokojnie pomyślałam, że jeśli ta dachówka będzie bardziej ruda niż czerwona to na zasadzie kontrastu te okucia mogłyby by być. Ale jak będzie bardziej czerwona to ni cholery nie pasuje. No i mi rozwaliło koncepcję koloru stolarki. W domu była awantura oczywiście i stanęło na tym, że we wtorek spotkanie z fachowcami i porównanie materiałów, czy będą pasowały. Jak nie, to nie wiem, co będzie. Pozabijam wszystkich. Noż q...., jak można było nie zapytać mnie o kolory????????

Wiadomo, że dla facetów istnieją tylko podstawowe!

Zobaczymy. Dach wygląda super z tymi okuciami, ale skąd przyszedł do głowy ten ciemny brąz?????

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj gdzieś tu napisałam, że w zasadzie na forum brakuje tematu: " Jak zbudować dom i się nie rozwieść?" - jako komentarz do moich własnych doświadczeń ;)

No cóz - pozostaje mieć nadzieję, że porównanie wypadnie pozytywnie...a jak nie - udawać, że właśnie tak miało być.

Ten dom miał być taki już prawie bez wpadek. A tu będzie ścianka załamana w pokoju córki (z powodu pomysłu męża o tym dodatkowym pokoju dla swoich rodziców) i teraz te brązowe blachy. Ale coś czułam, że się spieprzy, bo za dobrze szło!

Oby ta dachówka była bardziej sraczkowata niż czerwona.

No i jeszcze jedno. Dostałam przedwczoraj opieprz, że nie miałam kiedy wybrać koloru stolarki. A teraz się okazało, że całe szczęście, że nie wybrałam.

Teraz każda ekipa otrzyma mój nr telefonu i ma dzwonić do mnie. Koniec tej samowolki!

A może to na dobre wyjdzie? :) Może właśnie takie będą pasować bardziej, albo przypadkiem zmienią trochę koncepcję na jeszcze lepszą? :)

Kupiłam sobie dzisiaj kredki i będę kolorować różne koncepcje. :D Niby można w kompie, ale wolę sobie porysować. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo trzeba zgrać stolarkę i drewniane słupy przy daszku przed wejściem.

Byłam, ale nie zrobiłam fot. Bo mnie nerwy wzięły i nawet nie pomyślałam o foceniu.

Ale za to dziś byliśmy w firmie od dachów i porównywaliśmy te kolory. No i powiem, że bardzo łądnie pasują do siebie. Więc tak zostanie. Może rzeczywiście to doda wyrazu temu dachowi? No i widziałam dachówkę. Bardzo mi się podoba.

Zdjęcie zestawienia dachówki z blachą

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/472/5863777_db.jpg

Teraz pozostaje zgrać te kolory. Dach jasny, obramowanie ciemne, elewacja prawie biała. Jakie okna i podbitka, czy jak się to nazywa? Okna mi się oodobają raczej jaśniejsze, czyli np. winchester. Więc może do tej blachy zrobić ciemny pasek wokół domu przy ziemi?

okna do dachu dobierz, dalej się pomyśli później :lol2:

mój mąż też sam blachę dobierał, jak teraz o tym pomyśle to mi serce staję, wtedy nie było czasu na rozkminy, że to chłop znający 3 kolory na krzyż może coś spartolić :lol2:

Mój też ślepy na kolory, bo mówi, że dachówka taka sama jak u sąsiada, a sąsiad ma czerwoną. I dlatego tak się wystraszyłam. Blacha w kolorze rdzawoczerwonym, jak to wykonawca określił, nie pasuje zupełnie, bo odcień inny. Do sklepu z oknami pojadę z jedną dachówką i dobierzemy. Okna muszę dobrać w tym roku i to już, bo trzeba przed zimą wprawić. Drzwi wejściowe chyba będą jakieś tymczasowe. Nawet mam takie w piwnicy. Nie mam teraz głowy do drzwi.

Brązowe rynny każda firma od dachów proponuje, zwariować można ;) U mnie było to samo, zamawiałam ciemnoczerwoną dachówkę, w wycenie znalazły się brązowe rynny. Potem już w firmie finalizowałam zamówienie i mówię, że rynny nie będą brązowe a tu zdziwienie: "ale dlaczego? przecież pasują" :bash:

No i jeżdżąc przez moją wieś mogę stwierdzić, że 4 na 5 domów ma brązowe rynny :rolleyes: A dachy głównie w kolorach ceglastych i czerwonych.

W Twoim dzienniku piszę chyba po raz pierwszy, zatem witam się pięknie :D

Brązowe rynny każda firma od dachów proponuje, zwariować można ;) U mnie było to samo, zamawiałam ciemnoczerwoną dachówkę, w wycenie znalazły się brązowe rynny. Potem już w firmie finalizowałam zamówienie i mówię, że rynny nie będą brązowe a tu zdziwienie: "ale dlaczego? przecież pasują" :bash:

No i jeżdżąc przez moją wieś mogę stwierdzić, że 4 na 5 domów ma brązowe rynny :rolleyes: A dachy głównie w kolorach ceglastych i czerwonych.

W Twoim dzienniku piszę chyba po raz pierwszy, zatem witam się pięknie :D

Witam Cię w mych wirtualnych progach :)

U mnie już te rynny brązowe zastałam razem z okuciami, więc będą. Może uda mi się dzisiaj podjechać i cyknąć jakieś zdjęcia. Z tego, co mi doniesiono, chyba dziś zaczynają zabawę z dachówką.

Dlatego tak kombinuję z kolorami, aby jakoś pasowało, ale też aby nie przesadzić. Są dwie wersje do rozważenia:

1. Ceglany dach, okucia i rynny brązowe, stolarka jasna do dachu, na dole przy ziemi rodzaj cokoliku z elewacji w kolorze ciemnego brązu.

2. Ceglany dach, a reszta ciemna (nie lubię ciemnych okien, ale może się przyzwyczaję).

nie jest mdło, dachówka ładnie wyeksponowana :yes:

Uffff, Emila, kamień mi z serca spada..... Dzięki, bo odwrotu nie ma, a ja nie patrzę obiektywnie, bo inną wizję miałam.

Dodam, że kolor elewacji będzie zbliżony do tego ocieplenia, które widać na styku dachów.

Edytowane przez amalfi