Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna parterówka (może się uda)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:hug:

Uuuu, jak miło. Szukałam tej zarąbistej kuchenki, ale już jej nie produkują. Firma już nie istnieje. Nawet lodówkę do niej miałam dobraną. Taką czerwoną retro. :(

A gaz pod szkłem? Sama wzielabym gdyby nie sterowanie elektroniczne.

A w czym to sterowanie przeszkadza?

Ogólnie to muszę zrobić listę za i przeciw.

Indukcji nie lubię, dla mnie to takie pitolenie, a nie gotowanie.

Gaz lubię, ale się syfi i muszę robić specjalne przyłącze.

Koniec listy. Potrzebuję kilku dni na zastanowienie.

w sensie czemu "pitolenie a nie gotowanie"? bo nie ogarniam tej logiki ;)

Bo ja jak Emila lubię gałki.

Lubię też ciepło ognia żywego, przykręcać, słyszeć jak się zapala i takie tam. Jak każdy mam swoje zboczenia. Nie twierdzę, że inne wybory są złe, bo jeśli komuś pasują, to znaczy, że DLA NIEGO są dobre. Ja jakoś lubię gazowe płyty. U córki jest płyta indukcyjna, którą ona jest zachwycona, a ja nie.

Edytowane przez amalfi

Ładna kuchenke Mari znalazła za 4-6tys... tylko że stalowa

Takie stalowe nawet ostatnio były w Media, ale mnie do niczego nie pasują. Już się zastanawiałam nad płytą gazową i piekarnikiem pod płytą. Teraz znowu ta indukcja się pojawiła. Dobrze, że to daleko, ale za chwilę trzeba będzie decydować, jakie przyłącza, gdzie gniazdka.....

Ja po 6 latach kuchni bez okapu czy pochłaniacza stwierdzam, że w nowym domu COŚ musi być. Bo mi się para z garów wszędzie panoszy, a tak to by leciała prosto do góry.

Pusiu, a z takiego pochłaniacza to gdzie powietrze leci po przejściu przez filtr? Nie musi mieć wyjścia na zewnątrz?

Pusiu, a z takiego pochłaniacza to gdzie powietrze leci po przejściu przez filtr? Nie musi mieć wyjścia na zewnątrz?

Pochłaniacz nie musi mieć wyjścia. Pochłania parę z gotowania, która po przejściu przez filtry - 2 rodzaje (przynajmniej u mnie są dwa) jest jakby "oczyszczona" z tłuszczu i innych wytworów gotowania. W takiej formie już normalnie jest wyciągana przez WM nie szkodząc jej.

Nasz jest taki:

https://redmarkt.pl/okapy/Okap-vdb-db9-automatik-90-cm.html?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=Okap-vdb-db9-automatik-90-cm&gclid=CLS-l9a6js8CFQdAGwodJrwBbA

może działać jako okap albo jako pochłaniacz.

Edytowane przez Pusia&Kssawery

My też teraz mamy zwykły pochłaniacz z filtrami i wystarcza nawet przy gotowaniu mojej babci ;)

Jakiś zwykły, tani, ale za to jest głośny i nie lubię go uruchamiać.

Ja też jestem zwolennikiem gazu, jedyne czego się boję/nie lubię to właśnie ten osad. Dla czystej kuchni może warto byłoby zmienić przekonania?

Mąż dziś telefonicznie rozmawiał z wykonawcą WM. Powiedział on, że są dwie szkoły: pierwsza to okap z wyprowadzeniem na zewnątrz. Jak nie chodzi za często to wcale nie zaburza pracy WM. A druga jak u Pusi, czyli z pochłaniaczem. Sam w domu ma z pochłaniaczem, ale twierdzi, że zakładał ludziom okapy z dziurą na zewnątrz domu przy WM. I bądź tu człowieku mądry.