Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna parterówka (może się uda)

Recommended Posts

No sporo dyskusji było w tym temacie faktycznie.

Są TYLKO dwie możliwości na szczęście i można dopasować wg swoich oczekiwań.

U nas otwierane na zewnątrz - przede wszystkim dlatego, że nie zabierają miejsca w wiatrołapie.

Gdzieś słyszałam, że otwieranymi na zewnątrz można "niechcący: niechcianego gościa walnąć :lol2:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś słyszałam, że otwieranymi na zewnątrz można "niechcący: niechcianego gościa walnąć :lol2:

dlatego właśnie my też mamy na zewnątrz :D

drzwi u nas mają 100 cm szerokości, nie wyobrażam sobie otwierania ich do środka, bo gdzie?

teraz mamy (w starym domu) 90 otwierane do środka, otwierają się na ścianę, na tą samą na którą otwierają się drzwi od wiatrołapu - czasem trzeba się z tym nieźle nagimnastykować.

No sporo dyskusji było w tym temacie faktycznie.

Są TYLKO dwie możliwości na szczęście i można dopasować wg swoich oczekiwań.

U nas otwierane na zewnątrz - przede wszystkim dlatego, że nie zabierają miejsca w wiatrołapie.

Niechczarnego gościa walnąć a proszonych gości wita się w otwartych drzwiach

Przepisów nie ma dot domów jednorodzinnych.

Mam na zewnątrz ale chciałam do środka,nie dało się z powodu ukrytych zawiasów otwierane do środka straciłyby gwarancje.

W starym domu miałam z zewnątrz czasem ciężko je było utrzymać jak mocno wiało,teraz mam samozamykacz i nie ma tego problemu, i doceniam to że jak wiatr hula jednak dociska drzwi a nie wpycha do domu.

Dachówka ładna i obróbki pasują.

Drzwi zewnętrzne otwierane do środka czy na zewnątrz, to nie jedyny problem. Trzeba jeszcze pomyśleć, czy będą prawe czy lewe :)

U siebie planuję otwierane za zewnątrz, a to z powodu halnego, bo wejście od południa i lepiej żeby były przez wiatr dociskane do futryny, a nie z niej "wyciskane".

Obecnie też mam drzwi otwierane na zewnątrz, ale z powodu niedostatku miejsca w wiatrołapie. Niestety, nikt wcześniej nie pomyślał o odpowiednio dużym/głębokim podeście, aby goście nie musieli stać na stopniach schodów.

Bejaro, jakiej marki masz te drzwi z ukrytymi zawiasami? Gdzie kupowane i czy jesteś z nich zadowolona?

Dzwi robi się otwiene na zewnątrz bo łatwiej je podważyć straży pożarnej. Wiatr wiejacy nie wychodzi ich do środka.

Drzwi powinny być otwierane do wewnątrz. Wtedy goście stojący przed nimi są zapraszani do środka, a nie "odpychani" od wejścia. W przypadku drzwi (zwłaszcza drewnianych) miejsca mocowań zawiasów nie są narażone na wnikanie wody, są "ukryte" dla oka.

ps. w mieszkaniach (blokach) drzwi są otwierane do wewnątrz tak aby w przypadku zagrożenia (ewakuacji) ludzie na "korytarzu" nie blokowali otwarcia drzwi ,,,, czy można było z rozpędu próbować je wyważyć. Co innego w przypadku drzwi do bloków, muszą być na zewnątrz tak aby ludzie masą ciała mogli je otworzyć, a nie napierając powodowali ich zamknięcie.

U siebie planuję otwierane za zewnątrz, a to z powodu halnego, bo wejście od południa ....

Drzwi od południa bezpośrednio wystawione na słońce mogą stanowić potencjalny problem. Duże okresowe nasłonecznienie powoduje skurcze/rozkurcze materiałowe, a co za tym idzie ciężkość ze spasowaniem, szczelnością czy otwieraniem kluczem itp. Trzeba przypilnować montażu i podpytać jak później regulować zawiasy ;)

Drzwi powinny być otwierane do wewnątrz. Wtedy goście stojący przed nimi są zapraszani do środka, a nie "odpychani" od wejścia. W przypadku drzwi (zwłaszcza drewnianych) miejsca mocowań zawiasów nie są narażone na wnikanie wody, są "ukryte" dla oka.

ps. w mieszkaniach (blokach) drzwi są otwierane do wewnątrz tak aby w przypadku zagrożenia (ewakuacji) ludzie na "korytarzu" nie blokowali otwarcia drzwi ,,,, czy można było z rozpędu próbować je wyważyć. Co innego w przypadku drzwi do bloków, muszą być na zewnątrz tak aby ludzie masą ciała mogli je otworzyć, a nie napierając powodowali ich zamknięcie.

Gości wita się w otwartych drzwiach więc nie ma tu znaczenia jak są otwiera drzwi.

Podpinam się pod pytanie :)

Parmax ja kupowałam w Katowicach są trzy znane mi firmy tutaj a na stronie producenta jest lista sieci sprzedaży oni gdzieś z południa...

Jeśli ktoś z okolic chce to podam bo z montażu jestem zadowolona termin zachowany ale zamawiałam w zimowej promocji montowałam po tynkach więc nie wiem jak to w sezonie jest.

Z drzwi jestem zadowolona solidne drewniane grube na prawie 10 cm, na ściance wiatrołapu daliśmy cieńszy styro wypuściliśmy tak jak przy oknach i futryna zlicowała się z ociepleniem tak jak chciałam.No i priorytet to te ukryte zawiasy takie skrzywienie w oknach też mam takie ....

Wyprowadziliśmy kabelek i mamy antabę z guziczkiem tak że nie da się zatrzasnąć na zewnątrz...

A ja nawet nie wiem, czy mam schowane zawiasy przy zamówionych niedawno oknach. Szkoda, że nie można jak w grach komputerowych "zacząć od początku" budowy :(

W temacie drzwi, to nawet nie przypuszczałam, jak wiele rzeczy bierze się pod uwagę przy wyborze. Myślałam, że tylko materiał ważny. O ja naiwna. :bash:

Może to nie problem zmienić bo chyba okucia daje się na samym końcu najpierw robią profile na wymiar?

Ja przy oknach koniecznie chciałam profil w kolorze karmelowym standard biały lub brąz ciemny mimo obustronnego winchestera środek widać przy HSie najbardziej, niestety ten producent nie robił w karmelu ciepłych ramek w oknie inny tak...

Niedawno zamontowaliśmy moskitiery plisowane przesuwane na tarasowe okna fajna spraw to tak na marginesie okien.

Może to nie problem zmienić bo chyba okucia daje się na samym końcu najpierw robią profile na wymiar?

Ja przy oknach koniecznie chciałam profil w kolorze karmelowym standard biały lub brąz ciemny mimo obustronnego winchestera środek widać przy HSie najbardziej, niestety ten producent nie robił w karmelu ciepłych ramek w oknie inny tak...

Niedawno zamontowaliśmy moskitiery plisowane przesuwane na tarasowe okna fajna spraw to tak na marginesie okien.

Ja wybierałam właśnie te karmelkowe. Mam nadzieję, że mąż pamiętał, bo ostateczne zamówienie już samodzielnie wykonywał. Odnośnie zawiasów muszę dziś dopytać.