Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - looknijcie na instalację C.O.

luke2001

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem prosto po wybudowaniu domku parterowego i wydaje mi się że ogrzewanie mogło by działać po pierwsze bardziej automatycznie a po drugie bardziej efektywnie i ekonomicznie.

Wygląda to tak :

Mam zainstalowany rozdzielacz z 12 pętlami na cały dom , nie mam projektu wykonania podłogówki ale doszedłem że większy salon który ma 32m2 ma kilka pętli a np. WC ma jedną. Rozdzielacz jest zasilany od góry a powrót jest na dole , pierwsza sprawa że nie mam pojęcia jaka jest temp. powrotu bo jak widzicie rozdzielacz jest praktycznie goły. Wszystkie kurki które są na gorze są odkręcone na maxa.

http://pics.tinypic.pl/i/00665/2n8c68sa2rbi_t.jpg

Zasilanie podłogówki odbywa się przez pompę ciepła powietrze 3kW , której na sterowniku mogę ustawić temperaturę do jakiej ma grzać mi wodę w buforze ( po prawej na zdjęciu ) oraz drugi sterownik którym ustawiam wspomagające dwie grzałki elektryczne gdy pompa nie daje rady sobie przy niskich temperaturach.

http://files.tinypic.pl/i/00665/eb0jai8s8lj0_t.jpg

W tym momencie mam ciepłą powiedzmy 45C wodę w buforze, ustawiam na sterowniku bezprzewodowym który mam w pokoju że chcę mieć 23C w pokoju , jęsli temp. jest niższa to uruchamia on pompkę cyrkulacyjną widoczną poniżej :

http://images.tinypic.pl/i/00665/ajiai9ju4kpy_t.jpg

Problem pojawia się gdy włącza się pompka, ciepła woda idzie we wszystkie obwody podłogówki i temperatura w buforze drastycznie spada, uruchamia się wtedy pompa ciepła , odbiór ciepła jest tak duży że nie daje rady i dołączają się grzałki elektryczne utrzymując temperaturę w buforze na poziomie 36-37C mimo nadanej 45C , za duży odbiór ciepła przez podłogę.

Efekt jest taki że licznik zapierdziela jak głupi, w podłogę pompowane jest 35C zamiast 45C, natomiast gdy osiągne w pomieszczeniu temperaturę jaką nadałem to pompa się wyłącza bufor sobie dojeżdza do 45C , w pokoju po woli spada temperatura....podłoga zaczyna się robić zimna bo nie ma obiegu wody , co jest mało komfortowe a gdy sterownik znowu dostanie sygnał że jest za zimno to zanim ogrzeje się zała podłoga na tyle abym miał znowu w pokoju 23C to marznę przez parę godzin.

Powiedzcie mi jak zrobić aby ustawiając temperaturę w pomieszczeniu miał ją ciągle na poziomie 23C i ciepłą podłogę. Ja to widzę tak żeby ogrzewało mi pomieszczenie do rządanej temperatury a potem ciągle był przepływ wody który utrzymuje ją w pokojach nie wychładzając tym samym podłogi. Aktualnie włącza się na maxa lub wyłącza całkowicie.

Mam nadzieję że jest to choć troche zrozumiałe co tu naskrobałem :p , z góry dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

" w podłogę pompowane jest 35C zamiast 45C,"

Dla DOBRZE zrobionej podłogówki powinno byc tak, ze temperatura podłogi powinna być tak ze DWA stopnie wyższa jak temperatura wnętrz (żądana).

Chcesz 23 to podłoga 25 (stC).

Woda w obiegu powinna być tak ze DWA stopnie cieplejsza, jak powierzchnia podłogi.

Czyli około 27stC.

Wygląda na to, ze tu nie jest to zrobione optymalnie...

Gdyby było, to...

W rurkach 45stC, powierzchnia podłogi 43stC a wnętrz około 41stC i wszyscy latają... saute...

Wygląda na to, ze masz tam kocioł elektryczny wspomagany pompą ciepła...

Adam M.

"gdy osiągne w pomieszczeniu temperaturę jaką nadałem to pompa się wyłącza bufor sobie dojeżdza do 45C , w pokoju po woli spada temperatura....podłoga zaczyna się robić zimna bo nie ma obiegu wody , co jest mało komfortowe a gdy sterownik znowu dostanie sygnał że jest za zimno to zanim ogrzeje się zała podłoga na tyle abym miał znowu w pokoju 23C to marznę przez parę godzin."

Ociepliłbym ten dom...

Przemyślał sterowanie systemem grzewczym.

Jest chyba za duża histereza.

Adam M.

zawór termostatyczny i pompa przy rozdzielaczu by załatwiły sprawę bo byś tylko uzupełniał straty a nie rozgrzewał od 0. to taka myśl na szybko. może masz za dużą histerezę jak kolega powyżej napisał. proponuje naszkicować schemat i bardziej doświadczeni forumowicze podpowiedzą co trzeba zrobić.

Kolejna instalacja zrobiona bez przemyslenia i jeszcze z PC 3 kw.

Dzięki za pomoc to dużo mi pomogło, właśnie po to napisałem na forum szukając pomocy aby takich rachunków uniknąć.

Pompa pobiera 3Kw a ma wydajność przy COP4 - 12kW więc zgodnie z projektem wystarczająco , dom ma zapotrzebowanie 7kW. Tak mi powiedział instalator a teraz szukam rozwiązania z tym co mam w domu.

Ociepliłbym ten dom...

Przemyślał sterowanie systemem grzewczym.

Jest chyba za duża histereza.

Dom jest ocieplony poza strychem i stropem ale jak mamy aktualnie w dzień po 16 stopni to ocieplenie wiele nie zmienia. Mam dosc grubą wylewkę bo aż 10cm co raczej ma wpływ na długość nagrzania się tego betonu ale tak czy siak powinien on się nagrzać.

Skoro piszesz że woda powinna mieć 25C aby było 23 w środku to mogę zapodać mu taką temperaturę na 24h na dobę i może wtedy będzie ok ?

zawór termostatyczny i pompa przy rozdzielaczu by załatwiły sprawę bo byś tylko uzupełniał straty a nie rozgrzewał od 0. to taka myśl na szybko. może masz za dużą histerezę jak kolega powyżej napisał. proponuje naszkicować schemat i bardziej doświadczeni forumowicze podpowiedzą co trzeba zrobić.

Napisz jak to miało by być podłączone ? Rozumiem że myślisz o jednym zaworze termoelektrycznym podłączonym do pomki która przy spadku zacznie pompować wodę w obieg, ale co wtedy z pompką która jest sterowana przez pomieszczeniowy sterownik ? Zostawiać ją ? Jak ona nie będzie pompować to ta przy rozdzielaczu będzie działać prawidłowo ?

Jakie schematy masz na myśli ? Nie mam dokumentacji od tej podłogówki więc napisałem wszystko co wiem.

Dzięki za pomoc to dużo mi pomogło, właśnie po to napisałem na forum szukając pomocy aby takich rachunków uniknąć.

Pompa pobiera 3Kw a ma wydajność przy COP4 - 12kW więc zgodnie z projektem wystarczająco , dom ma zapotrzebowanie 7kW. Tak mi powiedział instalator a teraz szukam rozwiązania z tym co mam w domu.

Dom jest ocieplony poza strychem i stropem ale jak mamy aktualnie w dzień po 16 stopni to ocieplenie wiele nie zmienia. Mam dosc grubą wylewkę bo aż 10cm co raczej ma wpływ na długość nagrzania się tego betonu ale tak czy siak powinien on się nagrzać.

Skoro piszesz że woda powinna mieć 25C aby było 23 w środku to mogę zapodać mu taką temperaturę na 24h na dobę i może wtedy będzie ok ?

Napisz jak to miało by być podłączone ? Rozumiem że myślisz o jednym zaworze termoelektrycznym podłączonym do pomki która przy spadku zacznie pompować wodę w obieg, ale co wtedy z pompką która jest sterowana przez pomieszczeniowy sterownik ? Zostawiać ją ? Jak ona nie będzie pompować to ta przy rozdzielaczu będzie działać prawidłowo ?

Jakie schematy masz na myśli ? Nie mam dokumentacji od tej podłogówki więc napisałem wszystko co wiem.

schemat czyli rysunek twojej instalacji. w ten sposób jest duzo łatwiej cokolwiek podpowiedzieć. w tej chwili już wiesz że musisz podtrzymać stałą temp. podłogi i tylko uzupełniać straty. czy jesteś w stanie to zrobić poprzez regulacją czy drobną korektę instalacji tego nie wiem bo nie widzę tego na tyle by się konkretnie wypowiedzieć.

OK rozumiem tylko jak załącze na stałe pompkę obiegową i dam zawór to będę musiał sam nastawiać na stałe temp. termostatem na cały rozdzielacz i wtedy już ten sterownik pokojowy który mi załączał pompkę będzie na śmieci ? Jak wtedy będę sobie sterował temperaturą w pomieszczeniu ?

Aktualnie też mogę ustawić na sterowniku pompy ciepła aby nagrzewała wodę w bojlerze do takiej temperatury jak chcę i histereza była np.1 -2C. Ustawiam na sterowniku pokojowym 23C i jak tej temp. nie ma to w podłogę będzie szło tyle ile ustawie na boilerze , np.26C. Tylko przy takej temperaturze musiał bym chyba czekać 12h żeby podłoga się nagrzała do tego stopnia aby było ciepło.

Z drugiej jednak strony nie próbowałem włączyć na 24h ogrzewania w podłodze na 25-26C. Tylko że jak przebywamy w pomieszczeniu całą rodziną to robi się szybko ciepło i sterownik wyłącza pompkę , jednak jak ustawie go na 30C to pompka będzie mi pompowała tą wodę non stop.

OK rozumiem tylko jak załącze na stałe pompkę obiegową i dam zawór to będę musiał sam nastawiać na stałe temp. termostatem na cały rozdzielacz i wtedy już ten sterownik pokojowy który mi załączał pompkę będzie na śmieci ? Jak wtedy będę sobie sterował temperaturą w pomieszczeniu ?

Aktualnie też mogę ustawić na sterowniku pompy ciepła aby nagrzewała wodę w bojlerze do takiej temperatury jak chcę i histereza była np.1 -2C. Ustawiam na sterowniku pokojowym 23C i jak tej temp. nie ma to w podłogę będzie szło tyle ile ustawie na boilerze , np.26C. Tylko przy takej temperaturze musiał bym chyba czekać 12h żeby podłoga się nagrzała do tego stopnia aby było ciepło.

Z drugiej jednak strony nie próbowałem włączyć na 24h ogrzewania w podłodze na 25-26C. Tylko że jak przebywamy w pomieszczeniu całą rodziną to robi się szybko ciepło i sterownik wyłącza pompkę , jednak jak ustawie go na 30C to pompka będzie mi pompowała tą wodę non stop.

.

adam mk ci to wyjasnił. wyglada że panel pok. w twoim przypadku się nie sprawdza.

Tak jak koledzy piszą powyżej: pompa energooszczędna wpięta na stałe do gniazdka, a przed nią zawór trójdrożny i nim sterujesz sobie jakiej temp. wodę puszczasz na obieg. Na sterowniku bufora ustawiasz sobie jakąś temp. powiedzmy 45*C i PC, czy co tam masz ładuje bufor do tej temp. Pierwsza doba lub dwie to będzie duży pobór energii, bo bufor będzie zalewany zimną wodą z podłogówki. Obowiązkowo docieplić strop!!! Tam najwięcej ucieka ciepła!

jak zrobisz taki układ jak pisałem to zjawisko mieszania na starcie będzie łagodniejsze, wydłuży czas pracy pompy a skróci przestoje

zawór 3 dr może mieć siłownik sterowany pogodówką ale to już trochę wiecej kosztuje, taniej termostatycznym na którym zadasz np 30 stopni

możesz też założyć siłowniki na odpowiednich sekcjach ogrzewania i osobno sterować gdzie ma grzać ale wtedy potrzeba więcej sterowników

tak czy inaczej warto zastosować zawór 3dr kwestia czy termostatyczny czy pod siłownik

jak zrobisz taki układ jak pisałem to zjawisko mieszania na starcie będzie łagodniejsze, wydłuży czas pracy pompy a skróci przestoje

zawór 3 dr może mieć siłownik sterowany pogodówką ale to już trochę wiecej kosztuje, taniej termostatycznym na którym zadasz np 30 stopni

możesz też założyć siłowniki na odpowiednich sekcjach ogrzewania i osobno sterować gdzie ma grzać ale wtedy potrzeba więcej sterowników

tak czy inaczej warto zastosować zawór 3dr kwestia czy termostatyczny czy pod siłownik

A do tego zaworu muszę jak rozumiem doprowadzić zimną wodę żeby miał jak sterować temperaturą , right ?

Ustalamy więc że potrzebuję zawór 3dr, jaki był by koszt z pogodówką ? Możesz mi jakieś przykładowe linki wkleić co będzie trzeba zainstalować? Rozumiem że to będzie działać tak iż przy temp. zew.10C puści mi inną temp na podłogę a przy -15 wyższą aby osiągnąć ten sam efekt w wewnętrzu , to sobie już metodą prób i błędów ustale. Chcę mieć C.O. do którego nie będę musiał już nic dotykać przez cały rok.

Z tymi siłownikami na każdym obwodzie to bym musiał mieć w każdym pomieszczeniu sterownik no nie ? Ale jak kupię przepływomierze to sobie wyreguluję odpowiedni przepływ na mniejszy obwód żeby mieć wew. 23C a na większym większy przepływ przy tej samej temp. zasilania - dobrze myślę ?

wpisz sobie na allegro .. zawór siło*

z gwiazdką

i w okolicach 600 zaczynają się zestawy ale ich nie analizowałem

i wtedy też może się przydać regulator pokojowy bo w okresach przejsciowych słoneczko może pomieszczenie nagrzać ale temp. zewnętrzna wcale nie musi być wysoka

zimną wodę bierze się z powrotu instalacji i zawór w odpowiednich proporcjach miesza z ciepłą z bufora

nie wiem co są warte te zestawy za 600 wiec musisz rozpracowac temat

dalej tak jak piszesz z tym sterownik odczytuje temp. z pomieszczenia a na przepływomierzach to raz słońce swieci do jednego pokoju a raz do drugiego, więc możesz mieć wieksze wahania temp. no ale to nie apteka

Dobrze myślisz. Przepływomierzami regulujesz sobie temp. w poszczególnych pomieszczeniach, przy tej samej temp. zasilania.

Do zaworu 3D doprowadzasz wodę z powrotu - jest zimniejsza, a jak podłoga już się zagrzeje, to woda na powrocie też będzie ciut cieplejsza i będziesz potrzebował mniej wody ciepłej z bufora. Koledzy mnie poprawią, jeśli się mylę.

Możesz jeszcze dać siłownik ze sterownikiem pogodowym na zawór 3D, wtedy, tak jak mówisz, jak spadnie temp. na zewnątrz, to sterownik puści cieplejszą wodę na podłogę.

znalazłem taki zestaw, nada się ?

http://allegro.pl/silownik-herz-zawor-3-d-1-sterownik-tech-st-431n-i5033992405.html

Jaką ustawić temperaturę w bojlerze ? W zasadzie mogę ustawić zakres od 35-80C , jak ustawie ok 45-50 to będzie cobie 3d zawór regulował temperaturę na powiedzmy 26C i pompa będzie musiała tylko co kilka godzin dogrzać bojler znowu do 45-50C, dobrze myślę ?

Ps. Ale z tego co piszecie wnioskuję że pompka będzie chodziła 24h/7 na temperaturę 25C zgadza się ?

Edytowane przez luke2001

znalazłem taki zestaw, nada się ?

http://allegro.pl/silownik-herz-zawor-3-d-1-sterownik-tech-st-431n-i5033992405.html

Jaką ustawić temperaturę w bojlerze ? W zasadzie mogę ustawić zakres od 35-80C , jak ustawie ok 45-50 to będzie cobie 3d zawór regulował temperaturę na powiedzmy 26C i pompa będzie musiała tylko co kilka godzin dogrzać bojler znowu do 45-50C, dobrze myślę ?

Ps. Ale z tego co piszecie wnioskuję że pompka będzie chodziła 24h/7 na temperaturę 25C zgadza się ?

jak ładujesz cwu ? jak jest połączony bojler cwu z buforem?

jak ładujesz cwu ? jak jest połączony bojler cwu z buforem?

jest zawór 3 drogowy, bojler CWU mam ustawiony na 50C , aktualnie wymiennik na C.O jest na 35C ( minimum ) , i włączona jest pompka od rana na 24/7. Wydaje mi się czujnik temperatury jeszcze może jest jakoś źle zamontowany bo jak dla mnie to ta woda nie ma 35C , bo rura jest ledwo letnia , ale może to subiektywne odczucie w końcu ręka jest cieplejsza.

jest zawór 3 drogowy, bojler CWU mam ustawiony na 50C , aktualnie wymiennik na C.O jest na 35C ( minimum ) , i włączona jest pompka od rana na 24/7. Wydaje mi się czujnik temperatury jeszcze może jest jakoś źle zamontowany bo jak dla mnie to ta woda nie ma 35C , bo rura jest ledwo letnia , ale może to subiektywne odczucie w końcu ręka jest cieplejsza.

jednak jak zrobisz szkic to nie zaszkodzi , a z pewnością pomoże. może być odręcznie, opisowo jak jest to wszystko połączone bufor bojler pompa rozdzielacze. potem wrzuć skan i pogadamy. podejrzewam że wystarczy regulacja , ale to tylko moje przeczucie. postaraj się to zrobić jak najdokładniej. też nie wieże że monter nie zostawił możliwości regulacji układu co-cwu. więc działaj kolego, pozdrawiam