BrodowskiG 17.05.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a może ma być grzany bufor w taniej taryfie a akumulacja podłogi jest za niska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 17.05.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Nie ma co tu gdybać, dopóki inwestor nie poda więcej danych. Ja wiem jedno - grzanie do 45st instalacji, która powinna być grzana do 30st za pomocą pompy ciepła nie ma nic wspólnego z ekonomią. COP pompy drastycznie w tym przedziale spada, jak zazwyczaj jej moc - stąd ciągła praca na grzałkach. Inwestor pisze też, że ma wylewkę grubości 10cm - i to jest właśnie doskonały bufor, innego nie trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.05.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a może ma być grzany bufor w taniej taryfie a akumulacja podłogi jest za niska? Jak map pisał,grzanie bufora przy pompie do 45st.C jest bez sensu,nawet w II taryfie i nawet jak pompa ma za małą moc w stosunku do potrzeb bo przecież w pompie są grzałki,które mogą ją wspomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.05.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 W pierwszym poście kolega napisał: Zasilanie podłogówki odbywa się przez pompę ciepła powietrze 3kW Sądzę,że nie do końca tak jest,ona pobiera 3kWh przy jakiejś tam mocy grzewczej,której nei znamy i będzie to raczej pompa 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 17.05.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Właśnie wróciłem do domu i widzę że temat ostro się rozwinął za co dziękuję .... teraz to dopiero mam zamieszanie w głowie.W mojej wsi mam w drodze tylko prąd , stąd byłem skazany na ogrzewanie prądem lub postawienie zbiornika na działce z gazem. Wybrałem tanią opcję z pompą ciepła aby zobaczyć jak sobie poradzi , tym bardziej że ma gwarancję na 24mc. Piszę 'tanią; ponieważ pompa ta jest chińskim wyrobem produkcji Meeting MD30d 12kW Monoblock. Pompa ma na sterowniku zakres ustawiania temperatury 35-80C. Aktualnie ustawiona jest na minimum czyli 35C na buforze C.O. i po spadku temperatury o 2C dogrzewa wodę do ustawionej wartości. Pompka obiegowa działa od wczoraj rana 24h na najniższym biegu, i w domu mam 24C we wszystkich pomieszczeniach.Mam zainstalowany wymiennik ciepła w kotłowni z pompy ciepła ktora to po włączeniu generuje gaz powrotny na nim 80C, zimna woda która jest doprowadzona do wymiennika odbiera tą temperaturę . Wydaje mi się że bufor jest po to ponieważ sama P.C. nie steruje temperaturą wody a jedynie włącza się na maxa i grzeje do momentu aż na czujniku w buforze osiągnie żądaną temperaturę. Ps. Zestaw o którym pisałem wcześniej i który został mi doradzony już kupiłem i zapłaciłem ( zawór 3d + sterownik ), więc będę chciał go zamontować. Aktualnie w buforze C.o. nie mogę mieć niższej temperatury jak 35C co jest min. P.C , dzięki temu zaworowi będę mógł tą temp. obniżyć. Tylko tutaj moje pytanie czy temperatura powrotna z podłogówki da radę obiżyć mi tą temperaturę do 25-27C ? Z tego co wiem to taka powinna być temp. w podłodze aby wew. było 23-25C? Dziwi mnie tym bardziej fakt że aktualnie pompuję 35C w podłogę i przy zew. temperaturze 14C mam wew. 24C , jednak w nocy gdy było 4C w domu miałem ciągle 23C. Pozostaje kolejny temat nie ocieplonego stropu ( aktualnie mam wylewkę + 5 cm styropianu) , ale wydaje mi się że przy temp. zew. 14C zbyt dużo ciepła nie ucieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.05.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 nawet dystrybutor umieszcza schemat z buforem, zamontuj to co zamówiłeś i będzie super działało, pompę zostaw na 35 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 "ale wydaje mi się że przy temp. zew. 14C zbyt dużo ciepła nie ucieka... " No właśnie... wydaje się... Co dla Ciebie jest "dużo"? Połowa z tego co kocioł 25kW daje? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.05.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Jeśli pompa jest odpowiednio dobrana wystarczy kupić kilka złączek pe i przerobić instalację jak należy czyli rurki z i do pompy bezpośrednio do i z rozdzielacza,pomiędzy zawór trójdrogowy na cwu ot i cała magia. Nic innego nie jest potrzebne,resztę ustrojstwa sprzedać lub oddać nie kumatemu instalatorowi i mamy niską temperaturę bezpośrednio w podłogówkę,pompka obiegowa w pompie załącza się kiedy potrzeba a nie na okrągło. Tak jest u mnie: [ATTACH=CONFIG]317422[/ATTACH] prosiłem o konkrety. ile twoim zdaniem przerobienie całej instalacji będzie kosztować? proszę również dodać koszty robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.05.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 już ustaliliśmy, że musi być bufor i za nim będzie zawór 3dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 17.05.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 "ale wydaje mi się że przy temp. zew. 14C zbyt dużo ciepła nie ucieka... " No właśnie... wydaje się... Co dla Ciebie jest "dużo"? Połowa z tego co kocioł 25kW daje? Adam M. Mam już na strychu wełnę 15cm i będę na dniach ją układał , zobaczymy jak się wtedy zmieni ustrata ciepła. - Jak zainstaluję już zawór 3d to na jaką temepraturę go ustawić żeby pompował do podłogi ? - Steronik który kupiłem widzę że ma w zestawie czujnik pogodowy , gdzie i jak to się montuje i z czym jje ? Napiszcie mi proszę jak zielonemu co i jak mam podłączyć i ustawić po otrzymaniu zestawu z 3d. Oraz jak w przyszłości mogę to podłączyć do pogodówki, jakieś krzywe sobie ustawiać etc. aby wszystko zautomatyzować. Bo teraz bedę musiał zadać temp. na podłogę i obserwować jaką mam wew. bo pokojówki już nie będę miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.05.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) a czemu wywalasz pokojowy? będzie chronił przed przegrzaniemnajpierw przeczytaj instrukcje a pozniej pytaj, temp. ma być taka żeby pompa musiała chodzić non stop i żeby się nie przegrzewało i żeby nie było zimno, jak słońce dowali topokojowy wyłączy pompę Edytowane 17 Maja 2015 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.05.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 nic trudnego. po przeczytaniu instrukcji wszystko będziesz wiedział. będziesz musiał założyć na rurę czujkę która będzie kontrolować tem. wody wpuszczanej do podłogi. temp. ustawiasz na sterze i tyle . bardzo proste i efektywne , co ci zapewni stałą temp w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 17.05.2015 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Ponieważ aktualnie pokojowy działa na zasadzie włącz/ wyłącz, czyli jak spadnie mi zadana temperatura w pokoju 23c to włącza mi pompkę obiegową na podłogę a jak z 5h podłoga się nagrzeje to ją wyłącza....a teraz tą pompką będzie sterował ten nowy sterownik wraz z zaworem 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.05.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 i skad bedzie wiedział jaka jest temperatura w pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 17.05.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 i skad bedzie wiedział jaka jest temperatura w pokoju? Bo wórcę i mu powiem myślałem że to ma tak działać ......powiedz mi proszę jak to ma być podłączone aby mój sterownik z pokoju nie blokował zaworu3d i na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.05.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 to co kupiłeś ma regulować temp. wody a regulator pokojowy ma wyłączyć pompę w razie przegrzania pomieszczenia, czyli tak jak miałeśale przez to że dasz zawór woda będzie miała niższą temperaturę i w idealnym przypadku będzie grzało non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 jest jeszcze sterowanie pogodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.05.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 http://hydro-met.net/upload/upload/pliczki/instrukcja_obslugi_tech_st-431n.pdf przeczytaj dokładnie bo masz kilka fajnych funkcji. ja osobiście korzystam z planu tygodniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke2001 17.05.2015 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 ok, rozumiem, więc pokojówka zostake jak jest , steruje mi pompką obiegową , natomiast zaworem ustawię sobie niższą temperaturę niż moje min. jakie daje P.C tj.35C. W takim razie moje pytanie : Czy w buforze który nagrzewa P.C. ustawić temperaturę 35C żeby częściej włączała się pompa i tą wodę dogrzewała co wiąże się też z wyszczym zużyciem prądu czy ustawić wyższą temperaturę powiedzmy 45C i załączać się P.C. będzie rzadziej. Tylko czy przy tak dużej temperaturze powrót z podłogówki wystarczy aby po zmieszaniu z 45C dać moje 25-29C na zasilanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 17.05.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 podłoga ma dużą bezwładność. podejrzewam że sterowanie pogodowe może się lepiej sprawdzić. jednak panel pokojowy jak piszę kolega może ustrzec cię przed przegrzaniem pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts