Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - looknijcie na instalację C.O.

luke2001

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK Panowie, dzisiaj przyszedł mi zawór 3d wraz ze sterownikiem.

Teraz mam takie pytanie : Czy zawór mogę podłączyć zaraz przed rozdzielaczem ale ZA pompką ? (rys1.)

http://pics.tinypic.pl/i/00666/gqd2wp2la6fj_t.jpg

W instrukcji Techarm jest pompka ZA zaworem

http://www.e-heat.pl/images/produkty/afriso/tech_arm_schemat.jpg

W zasadzie zawór przecież nie będzie nigdy zamknięty więc tak czy siak woda w obiegu dla pompki będzie , u mnie jest o tyle inna sytuacja że sterowanie pompką mam przez inny sterownik pokojowy do czasu aż nie podłącze techa do pogodówki.

• 4 months później...

Odświeżę temat ponieważ poczyniłem już zmiany opisane wcześniej jakie mi proponowaliście. Mianowicie mam ocieplony strop więc strat ciepła już nie mam, druga sprawa to zamontowany mam zawór 3d wraz ze sterownikiem i teraz nim steruję sobie jaka temperatura idzie na zasilanie rozdzielacza.

Nastąpił etam regulacji całej podłogówki aby mieć takie same temperatury w pomieszczeniach i tu pytanie do Was :

Na zdjęciu widziecie mój rozdzielacz , czy głowice nie powinny być na powrocie a na zasilaniu kupić i zamontować przepływomierze ? Nimi będę mógł ustawić sobie pętle.

Czy może wystarczy to co mam i nie trzeba nic ruszać ? Wyczytałem też gdzieś że mogę ustawić sobie głowicami na górze taki przepływ żeby każda pętla miała na powrocie taką samą temperaturę ( zmierzyć sobie albo przylgowo albo miernikiem laserowym ).

Co wy na to ? Można by chyba też dołożyć odpowietrznik na górze bo go brak.