Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańszy dach dwuspadowy

Michal_Wawa

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Jak to się mówi chytry dwa razy traci. Nie dawaj foli daj deskowanie i dachówkę. Wbrew pozorom taki będzie najtańszy bo bezobsługowy, i nie będziesz musiał wymieniać za 20 lat jak blachę. Pozdrawiam

za 20 lat łaty będą się jeszcze nadawać do tego żeby je zostawić na kolejnych 20 lat pod nowym poszyciem? Sądzę, że nie, więc wyrwiesz wszystkie łaty i kontrłaty zostawiając przy tym setki dziur i ogrom zniszczeń po czym tak to zostawisz? czy będziesz łatał lepikiem? Przerabiałem to i bez kolejnej warstwy papy się nie obejdzie, więc gdzie te oszczędności i wstępne krycie na pokolenia? mało kto potrafi dobrze zrobić wentylację dachu pod papę a skoro już o tym mowa to nie rozumiem jak można kłaść papę na mokre deski tzw. tarcicę (bo 99% deskujących tak robi) skoro deski się rozsychają i wyginają jedna od drugiej. Przecież papa powinna być położona na sztywnej konstrukcji. Jeżeli deskowanie to tylko suszone pióro-wpust a to już koszty...

Jeżeli nie umie się wykonywać prac poprawnie należy zmienić branżę . Chcesz to kładź sobie folię(czyt szmatę) i daj Bóg niech Ci wytrzyma pewnie w porywach 30 lat co jest wysoce nieprawdopodobne. Nie musisz zgadzać się ze mną pod względem deskowania, papy, dachówki. Twoja sprawa masz do tego prawo, ale uświadom sobie, że nie ma lepszego krycia wstępnego jak papa i to najlepiej termo. Jak się nie wykonuje od razu poprawnie dachu to nie ma co liczyć na to że nie przysporzy on kłopotów i będzie bezobsługowy.Coś mi się wydaje, że za dużo fantazjujesz o tym deskowaniu na pióro i wpust.Właśnie tu wychodzi Twoje nikłe doświadczenie. Wystarczy, że będą suche deski zwyczajne i na pewno będzie dobrze. Edytowane przez eryk16

O co idzie z tą papą "termo" (domyślam się że ten jakże fachowy skrót oznacza papę termozgrzewalną).

O umiejący wykonywać prace poprawnie - do desek przylepiasz papę lepikiem ???

Tak . Do desek przygrzejesz papę termo ( nie po całości) na to kontry. Bez papiaków. Deski pod papą szybko wyschną. Nie za szerokie i porządnie przybite nie będą klawiszowały. Jan

Jeżeli nie umie się wykonywać prac poprawnie należy zmienić branżę . Chcesz to kładź sobie folię(czyt szmatę) i daj Bóg niech Ci wytrzyma pewnie w porywach 30 lat co jest wysoce nieprawdopodobne. Nie musisz zgadzać się ze mną pod względem deskowania, papy, dachówki. Twoja sprawa masz do tego prawo, ale uświadom sobie, że nie ma lepszego krycia wstępnego jak papa i to najlepiej termo. Jak się nie wykonuje od razu poprawnie dachu to nie ma co liczyć na to że nie przysporzy on kłopotów i będzie bezobsługowy.Coś mi się wydaje, że za dużo fantazjujesz o tym deskowaniu na pióro i wpust.Właśnie tu wychodzi Twoje nikłe doświadczenie. Wystarczy, że będą suche deski zwyczajne i na pewno będzie dobrze.

pracuje na dachach w norwegii od ponad pięciu lat a przedtem robiłem to samo w ojczyźnie i uwierz mi, że wiem o czym mówię a jeśli chodzi o doświadczenie to mógłbyś się ode mnie uczyć a nie wymądrzać. Zastanów się jak wygląda papa (skoro nigdy nie miałeś przyjemności widzieć) po ściągnięciu kontrłat. W Norwegii od ubiegłego roku obowiązuje taka zasada, że przy wymianie poszycia jest obowiązek zdjęcia WSZYSTKIEGO do samych paneli w celu sprawdzenia ewentualnych następstw przecieków, więc nie wiem jakbyś chciał uratować tą papę. Śmiesz twierdzić, że nie znam się na pracy jaką wykonuję a widzę, że to Ty nie masz pojęcia jak zachowuje się ZGRZANA papa do desek, które pracują jedna od drugiej (papa pęka na łączeniach desek) zdobądź doświadczenie a później wypowiadaj się na temat "poprawnie" wykonanego dachu. pozdrawiam

Papa zgrzana , czy przybita do desek ma się wyciągnąć a nie rozerwać. Inaczej to szajs. Polaku z Norwegi , i tam Cię zmuszają do pracy na takim badziewiu co pęka ?. Zmień inwestora. Oszczędza na materiale to i Ciebie kantuje. A to już niewybaczalne. Jan Edytowane przez Jan P.

Nie podważaj mojego doświadczenia bo mnie nie znasz.Robisz jakieś wywody zupełnie nie na temat o ściąganiu pokrycia, jakieś lepiki coś.Nie zrozumiałeś do końca co napisałem.Powiedz kto robi deskowanie na p+w ? Myślę, że niewielu na to stać. Teoria jedno a praktyka drugie. Może za ostro potraktowałem Cię za co przepraszam ale mam swoje zdanie. Pozdrawiam Edytowane przez eryk16

Ani montaż desek na pióro-wpust pod krycie wstępne ani przygrzewanie papy do desek nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia. Norwegia to bardzo bogaty kraj a bogatemu nikt nie zabroni rozebrać wszystkiego i zrobić od nowa. Natomiast wracając do meritum to najtańszym dachem będzie deskowanie lub płyta OSB i papa. Pozdrawiam.