Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubywa wody w pompie, za to w kurkach z zimną wodą pojawia się ciepła z pompy pieca

Tomahawkes

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem. Ogrzewanie mam na gaz. Piec pracował dobrze, aż do wczoraj. W kuchni puściłem sobie zimną wodą i poleciała ciepła z dziwnym zapachem. W piwnicy mam tylko zimną wodę w dwóch kurkach i to samo. Tej wody ciepłej nie było duzom powiedzmy 2-4 litry maks. Zauważyłem, że spadlo ciśnienie w piecu gazowym (ciśnienie wody)...no i się zaczęło testowanie. Co odkręciłem kurek z zimną wodą w piwnicy lub w kuchni, to ciśnienie wody w pompie spadało. Potem się podnosiło i tak w kółko. Jaka może być tego przyczyna? dodam że zapowietrzyły mi się w tym okresie również niektóre grzejniki w domu.

Dziękuję z góry za pomoc.

gdy kurek zimnej wody odkręcam, to tak mam wodę ciepłą letnią z pompy a w pompie ciśnienie spada, o ile piec jest włączony to ciśnienie następnie rośnie. Woda ciepła dochodzi do instalacji, ale już dwa razy nam się zapowietrzyły kaloryfery. Ciśnienie wody nie jest rewelacyjnie, ale jest takie samo jak przed tym zdarzeniem.

Może zacznij od wyjaśnienia o co chodzi, bo jak ma być ciepła z "pompy pieca" pompa ją grzeje?

"ciśnienie na pompie spada" skad wiesz? chodzi o pompe pieca?

na "piecu" jest ciśnienie CO, jeśli odkręcenie wody użytkowej (zimnej) powoduje spadek ciśnienia na ogrzewaniu to może wymiennik płytowy uszkodzony ale wtedy po zakręceniu ciśnienie musiałoby rosnąć, chyba że w wodociągu jest aż tak niskie

może wyłącz ogrzewanie i zakręć zawory

możesz mieć jakiś kran uszkodzony i ciepła woda przelatuje do zimnej ale wtedy raczej ciągle powinno być czuć że leci troche cieplejsza

chociaż napisz co to za kocioł

kocioł to: Chaffoteaux & Maury ELEXIA Comfort

chodzi o ciśnienie CO oczywiście. i jest tak jak piszesz. Odkręcam kurki i ciśnienie spada, zakręcam kurki, ciśnienie rośnie do optymalnego 1-1,2bar.

Woda ciepła-letnia w zimnych kranach jest przez chwilę, potem już leci zimna (ta ciepła jest tłusta nieco).