Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie drzwi wejściowych, pomocy !

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Jestem na etapie wykańczania mojego mieszkania i stanąłem przed problemem, tj zmianą koloru drzwi wejściowych od strony wewnętrznej na czarny mat/antracyt bo obcny kolor kompletnie nie pasuje do kolorów mojego wnętrza. Jako że mieszkanie jest w bloku i od dewelopera to wymiana drzwi na czarne nie wchodzi w gre, bo od strony klatki schodowej wszystkie musza pozostać w oryginalnym kolorze, a zatem pozostaje mi ich malowanie we własnym zakresie.

Jestem w tym kompletnie zielony, nie wiem co z tym zrobić i kogo się zgłosić o wykonanie takiej usługi, dlatego może Wy mi pomożecie.

Nie jestem pewien czy jest to fornir czi okleina ale podsyłam zdjęcia

IMAG1173.jpgIMAG1174.jpg

Pogadaj z firmą która robi reklamy przyklejane na okno. Powinni mieć taką folię i nic prostszego jak zdjąć skrzydło, wykręcić okucia i nakleić taką folię (antracyt w macie). Pamiętaj, że wówczas tracisz gwarancję na drzwi, a raczej powinno się tu napisać, że zostaną one wyjęte spod rękojmi dewelopera, więc jakby cokolwiek się stało z takimi drzwiami to musisz naprawić je sobie we własnym zakresie.

• 1 month później...
Pogadaj z firmą która robi reklamy przyklejane na okno. Powinni mieć taką folię i nic prostszego jak zdjąć skrzydło, wykręcić okucia i nakleić taką folię (antracyt w macie). Pamiętaj, że wówczas tracisz gwarancję na drzwi, a raczej powinno się tu napisać, że zostaną one wyjęte spod rękojmi dewelopera, więc jakby cokolwiek się stało z takimi drzwiami to musisz naprawić je sobie we własnym zakresie.

A czy zna ktoś na to jakiś inny sposób ? Może się mylę, ale wydaje mi się że folia będzie kiczowato wyglądac...

A ja chciałam zapytać o taką rzecz związaną z drzwiami wyjściowymi. Po zdjęciu obicia drzwi okazało się, że drzwi wewnątrz mieszkania są w fatalnym stanie, odrapane,w różnych kolorach. Nie chcę ich wymieniać, a jedynie zakryć to ... no właśnie.. jak nazywają się profesjonalnie takie okrycia na drzwi?

Okleina? Nakładka? I oczywiście gdzie można dostać takie cudo, najlepiej w okolicach Torunia lub Bydgoszczy.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Drzwi zostały pomalowane specjalistyczną farbą kredową za pomocą pistoletu i wyszło tak jak chciałem, czarny mat, jednolita powierzchnia, bez żadnych smug i zacieków. Natomiast po nałożeniu pędzlem półmatowego lakieru wygląda to okropie, widać teraz smugi przebarwienia i nierówności. Czy macie pomysł jak to teraz naprawić ?

IMAG2123.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Zdecydowanie wszelkie farby i lakiery mają swoją optymalną temperaturę. Dodatkowo należy pamiętać, czy powierzchnię takich drzwi malujesz w pionie czy gdy drzwi leżą na płasko. Przy temperaturach powyżej 24*C (temp. pokojowa) ma to znaczenie, bo farba może nie zdążyć się lekko rozpłynąć po powierzchni (wyrównuje się jak woda).