Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nagrzewnica olejowa - jako tymczasowe centralne ogrzewanie (1 sezon zimowy) w domu???

possum

Recommended Posts

witam, mam następujący problem. Kupiłam dom w którym jako niespodzianka na początku zepsuł mi się kocioł węglowy centralnego ogrzewania.

Mogłabym kupić nowy kocioł w tym roku, jednakże powstrzymuje mnie to, że złożyłam wniosek o dotacje i jeżeli w przyszłym roku kupię kocioł to dostanę aż 60% kosztów co dotacji (maks 6 tys). I teraz moje pytanie. Czy jestem w stanie utrzymać ten dom przez następną zimę bez żadnych szkód nie uzywajac ogrzewania? Boję się tutaj o rury wodne, gazowe, co, czy nie skoroduje, nie popęka itp. Dom jest z lat 70 tych, rury wodne żeliwne, wszystko sprawne, boje się jednak że nie wytrzymają próby zimy, nawet gdy spuści się wodę z co.

Zastanawiałam się, czy nie można sobie jakoś pomóc alternatywnie i nie spuszczać wody w co, a zamiast tego użyć w domu nagrzewnice olejową? To chyba jest taniej niż kable grzewcze na rurach?

Będę wdzięczna za pomoc ponieważ jestem laikiem w tym temacie...

https://www.google.pl/search?q=klimatyzator+split&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=t6NXVdz7NIOjyAPKt4GoBw&ved=0CAYQ_AUoAQ dwa takie, na cały dom plus

https://www.google.pl/search?q=klimatyzator+split&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=t6NXVdz7NIOjyAPKt4GoBw&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=nagrzewnica+elektryczna+tr%C3%B3jfazowa

przy większym mrozie. Nie potrzeba Ci będzie syfiastego pieca.

Później wykonasz ładną izolację domu i rachunki będą oscylować w kwocie ile ? 500-1000 zł zależy jaka zima, i ile splity będą działać

bez nagrzewnicy 380 V.

przeczytałam cos takiego na temat ogrzewnicy:

'Nagrzewnice xxxx przeznaczone są do ogrzewania powietrza nawiewanego do pomieszczeń. Montuje się je bezpośredniego w okrągłych kanałach wentylacyjnych, produkowane w rozmiarach fi100 - fi315 i mocach od 0,3 ÷ 12 kW. Stosuje się je w budynkach mieszkalnych, użyteczności publicznej oraz obiektach przemysłowych do zwiększenia temperatury powietrza wentylacyjnego do wymaganej wartości. Także wykorzystywane są w systemie ogrzewania kominkowego Cieplik firmy DOSPEL do ogrzewania powietrza, gdy nie pali się w kominku. Nagrzewnice posiadają '.$standard.'owo dwa stopnie zabezpieczenia termicznego przed przegrzaniem. Pierwszy stopień, resetowany automatycznie odłącza zasilanie nagrzewnicy w temperaturze 70°C. Drugi stopień, resetowany ręcznie rozłącza obwód elektryczny po przekroczeniu temperatury 80°C. '

przepraszam za pytanie, ale o jakie chodzi kanały wentylacyjne? to nawiewnice podłacza się gdzieś do instalacji jak piec co z nadmuchem do rur??