m1m 16.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witam Wprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania (rok budowy 2013), od zawsze, w przypadku jakiegoś zwarcia, rozłącza się bezpiecznik który jest na klatce schodowej a nie ten w mieszkaniu. Dlaczego tak się może dziać i do kogo mam się zgłosić o pomoc - deweloper, zakład energetyczny czy mam działać na swoją rękę (tzn. prywatnie wezwać elektryka). Czy może być to błąd w wykonaniu instalacji elektrycznej w budynku? (mogę to zgłosić jako usterka gwarancyjna) Załączam zdjęcia bezpieczników na korytarzu i w mieszkaniu. Dodam że problem występuje nie tylko w moim mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Witam. Ten problem to robota po ... taniości. ZE ma zlecenie dla firmy elektrycznej (często jest to podparte odpowiednim "projektem" na wykonanie zasilania dla odbiorców. Samo ZE nie jest zainteresowane rodzajem i charakterystyką zabezpieczeń przedlicznikowych, byle było to w wielkości zgodnej z mocą zamówioną (przyłączeniową) dla odbiorcy. Developer ma to również gdzieś, bo spełnił warunki zasilania. Swoją drogą zabezpieczenie przedlicznikowe o charakterystyce "B", i do tego wyłącznik zespolony to porażka dla tych "fachmanów" z ZE i dewelopera. Nie nauczą się jeszcze długo, jełopy "elektryczne" (mowa w szczególności o zatrudnionych w ZE). Porada kolegi wisien-w1 dlatego najlepiej umówić się z uprawnionym elektrykiem na wymianę zabezpieczenia na klatce na selektywne albo rozłącznik mocy (będzie taniej) z ISE.pl nie jest tutaj wiarygodna, ze względu na decyzyjność ZE w tym względzie. Edytowane 16 Maja 2015 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1m 16.05.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydawało że bezpieczniki na klatce należą do ZE i nie mogę nic zrobić z nimi we własnym zakresie.Co w tym przypadku mogę zrobić? Czy wysłanie jakiegoś pisma do ZE z prośbą o wymianę ma sens (czym to motywować)? Czy może pomóc wymiana bezpieczników w mieszkaniu?Czy w ogóle typ/charakterystyka tych bezpieczników jest w porządku? Tzn. nie spali mi się TV lub komputer w przypadku jakiegoś zwarcia? Piszesz, że na klatce nie powinno być "B"? Moc przyłączeniową mam 11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.05.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Pismo/a zawsze można wysłać. Prośba ze zmianą rodzaju zabezpieczeń również będzie przyjęta, co nie znaczy, że uwzględniona.Można ich "cisnąć" również o wyjaśnienie, dlaczego zwarcie/przeciążenie na jednej fazie pozbawia klienta ZE (czyli Ciebie) zasilania na pozostałych fazach.Co do spalenia TV zależnego od rodzaju zabezpieczenia - nie ma się co martwić. To nie ta opcja.Podobny temat tutaj - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3032610.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 17.05.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Co w tym przypadku mogę zrobić? A może najprościej i najtaniej byłoby użytkować instalację i zasilone z niej odbiorniki tak aby nie robić zwarć...? Tysiące instalacji funkcjonuje przy braku selektywności zwarciowej i jakoś niewielu narzeka. Narzekają jedynie domorośli majsterkowicze, którym "kabelki się zetkły' i użytkownicy niektórych źródeł światła, które to w chwili zakończenia żywota powodują zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1m 18.05.2015 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 A może najprościej i najtaniej byłoby użytkować instalację i zasilone z niej odbiorniki tak aby nie robić zwarć...? Czy myślisz, że ja celowo robię zwarcia? Pierwszy przykład sprzed tygodnia - zasilacz od modemu wyzionął ducha - wywaliło bezpiecznik na klatce i o 1 w nocy schodziłem na parter (mieszkam na 4) żeby włączyć bezpiecznik (+ zabawa z kluczem do otwarcia skrzynki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts