Jakub Milak 16.05.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Witam, jestem w trakcie projektowania domu i zastanawiam sie nad pewnym rozwiązaniem. Mianowicie chcę mieć przeszklony róg budynku z drzwiami jak harmonijka. Tutaj podaje link o co dokładnie chodzi: Nie mówię że ma to być jak w filmie 2x4. Sam jeszcze nie wiem jaki ma być układ. Najprawdopodobniej 4x4. Zastanawiam się jaka firma wykona dla mnie takie okna w Polsce. Dodam też, że rama ma być w kolorach szarości lub graftu tak jak cała reszta okien które muszę zamówić wraz z tymi drzwiami żeby zachować jednolity kolor. Proszę o wszelkie możliwe firmy, które mogą dla mnie wykonać takie drzwi. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 17.05.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Suuuper rozwiązanie. Tylko aż boję sie ceny. Obstawiam około 50.000 zł za takie jak chcesz. Znalazłem na ebayu mniejsze: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_jsoff=1&_nkw=bifold+doors&_sop=3 Edytowane 17 Maja 2015 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.05.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Tylko 50 ? Musisz szukać wśród dobrych producentów na aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Milak 17.05.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Cieszy mnie fakt iz podoba wam sie system ktorym jestem zainteresowany. Jednak dalej ciekawi mnie czy wykonuje ktos tutaj w polsce takie systemy okienne. Wiem ze bez problemu sa dostepne w uk (rozmiar indywidualny) co widac na podanym linku powyzej. Mozemy tam znalezc system narozny 4x4 za 7,300 x 5,5 co daje 40,150 wiec nie tak zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.05.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 40 tys. ale to zapewne cena netto, bez dodatków i montażu. Więc jak nic 50 A poważnie - czy zależy Ci na tym by ta harmonijka była składana także narożnie? Bo "takie okno" to znana w Polsce konkstrukcja harmonijkowa. Od lat się je robi, głównie w drewnie, ale widziałem i w aluminium. W PCW chyba też... Mało popularne - bo nie tanie i nie jest tak niezawodne jak HS`y. Teoretycznie może zrobic każdy, kto się nie boi. Producent mały i duży (no raczej poza firmami na D.) Konkretnie zacząłbym szukać u Producentów okuć, np. GU ma dobrze rozwinięty ten segment (ale może polecam ich ze względu na sympatie i to na ich prezentacje zwracam większą uwagę). Producent powie Ci, czy ma takie okucia (czyli "harmonijka narożna) i który z jego klientów (producentów okien) jest w stanie podjąć się takich wyzwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.05.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Witam Ktoś się znajdzie - mam tylko nadzieję, że jest to uwzględnione w projekcie a nie tak jak zwykle - "Panie tego słupka na rogu nie robimy bo takie okno chce"Bo to zupełnie inna bajka jeśli idzie o projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.05.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Moim zdaniem powinieneś najpierw zacząć od odpowiedzi na podstawowe pytanie - czy mnie na pewno będzie na taką konstrukcję stać by później nie szukać wśród najtańszych ofert tylko pewnych producentów i MONTAŻYSTÓW. Przekładanie oferty z ebayu na Polskie warunki to nieporozumienie.Dopiero później roześlij zapytania do firm produkujących okna w drewnie czy aluminium. PVC w harmonijce to nieporozumienie - moja subiektywna ocena poparta częściowo wypowiedziami niektórych systemodawcówPrzy okazji od razu poproś by wskazali ci firmę która może to zamontować.Pomijam już kwestię zastosowania takiego rozwiązania w naszej strefie klimatycznej ale to zupełnie inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Milak 17.05.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Projekt jest robiony indywidualny i nie powiem żeby architekci (rozmawiałem z kilkoma zeby bylo w czym wybrac) byli zachwyceni moim pomyslem. Powiedzialbym raczej ze byli przerazeni ale usmiechnieci. Otwor w scianie jest uzalezniony od ilosci drzwi po kazdej stronie. Chcialbym 4x4 oczywiscie w aluminium, ale potrzebuje sie dowiedziec czy ktos takie wykona. Byc moze bede zmuszony na 2x4 lub inne. Zobaczymy. Początkowy plan i tak zakładał kupno narożnych drzwi jak i reszty okien w UK (ten sam kolor) bo maja spory wybór. Pelna paleta kolorów co do ramy, PCV, drewno lub aluminium dopasowane rolety itp. Całość przychodzi jak z IKEI. W pudelkach z instrukcja dla laikow. Mozna zamowic tez z montazem. Ale jezeli ktos to zrobi w PL to przynajmniej odejda koszty transportu. Czyli rozumiem żeby poprostu pytać lub wyslac zapytania mailowe do producentow okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.05.2015 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 ...Początkowy plan i tak zakładał kupno narożnych drzwi jak i reszty okien w UK (ten sam kolor) bo maja spory wybór. Pelna paleta kolorów co do ramy, PCV, drewno lub aluminium dopasowane rolety itp. Całość przychodzi jak z IKEI. W pudelkach z instrukcja dla laikow. ... Montaż zwykłych okien wydaje się jeszcze prostszy i też jest instrukcja, a powszechnie trudno o dokładność, której taka konstrukcja będzie wymagała wielokrotnie więcej. Kolega wyżej już Ci wspomniał o strefie klimatycznej - zwyczajnie chodzi o to, że okno pochodzące z Wysp będzie odstawało standardem cieplnym od konstrukcji z naszej części Europy. Jak ustalić możliwość wykonania też już podaliśmy. Na forum nie spotkasz użytkowników ani wykonawców takich okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 18.05.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Kolega wyżej już Ci wspomniał o strefie klimatycznej - zwyczajnie chodzi o to, że okno pochodzące z Wysp będzie odstawało standardem cieplnym od konstrukcji z naszej części Europy. Jak ustalić możliwość wykonania też już podaliśmy. Na forum nie spotkasz użytkowników ani wykonawców takich okien. Fin, na forum można spotkać czasami też wykonawcę takich wynalazków . A odnośnie strefy klimatycznej: Przy aluminiowej harmonijce z progiem ( nie wygląda najlepiej) jest w miarę możliwości nawet stosunkowo dobry współczynnik Uw do uzyskania. Przy harmonijce bezprogowej wygląda to już dużo gorzej, bo uszczelnienie na dole jest na szczotkach ( i tu by się przydało ogrzewanie "kanałowe" przed taką harmonijką). Do wykonania jest, ale wymaga też przygotowania budynku pod takie rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 18.05.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Teoretycznie może zrobic każdy, kto się nie boi. Producent mały i duży (no raczej poza firmami na D.) Fin, bo się obrażę. Nasza firma też jest na D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts